Rețetă de tsoureki sau cozonac grecesc. Desert inedit pentru masa de Paște

 Ifrim Georgiana
.

Cozonacul este cel mai iubit desert de sărbători, și nu doar în țara noastră. De Paște, grecii obișnuiesc să prepare tsoureki, o pâine dulce și cu accente meditaraneene. Ingredientele necesare și modul de preparare le găsiți mai jos. Poftă bună!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Dacă vrei să înlocuiești tradiționalul cozonac de Paște cu un desert inedit, îți recomandăm să încerci tsoureki. Timpul de preparare este destul de îndelungat, de câteva ore, însă te vei putea bucura de un cozonac pufos, aromat și moale.

Citește și: Rețetă de plăcintă de post cu leurdă

Citește și: Rețetă de supă cremă de urzici

Citește și: Cheesecake japonez – rețeta

Citește și: Rețetă de sarmuzac sau mujdei lipovenesc

Rețetă de tsoureki sau cozonac grecesc – Ingrediente

Pentru cozonac:

 950 g făină

 200 ml lapte

 120 ml apă

 200 g unt la temperatura camerei

 250 g zahăr

 4 ouă mărimea M

 18 g de drojdie uscată

 1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vaniliat

 10 grame de pudră mahleb (se găsește în magazinele arăbești)

 1 linguriță de răzătură de portocală

Pentru uns cozonacii:

 1 ou

 1 lingură de apă

 fulgi de migdale (opțional)

Rețetă de tsoureki sau cozonac grecesc – Mod de preparare

1. Într-o cratiță, încălzește laptele, apa, zahărul și jumătate din cantitatea de unt la foc mic. Amestecă până ce zahărul și untul s-au topit. Oprește focul și lasă amestecul să se răcească sub 60 de grade Celsius.

2. Când amestecul s-a răcit suficient, încorporează drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocală și pudra mahleb. Amestecă bine pentru a distribui uniform drojdia, potrivit reteteunica.ro.

3. Toarnă amestecul răcit într-un bol mare sau într-un mixer. Adaugă jumătate din cantitatea de făină și mixează la viteză medie timp de 2 minute pentru a obține un aluat moale.

4. Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Adaugă treptat restul de făină până când aluatul este bine încorporat și nu mai este lipicios. Dacă este necesar, poți adăuga puțin mai multă făină.

5. Transferă aluatul într-un bol curat și acoperă-l cu un prosop umed. Lasă-l să dospească la temperatura camerei până își dublează volumul, aproximativ 2-3 ore.

6. După ce aluatul a crescut, topește restul de unt. Frământă aluatul adăugând treptat untul topit. Continuă să frămânți până când aluatul devine moale și pufos.

7. Preîncălzește cuptorul la 50 de grade Celsius și plasează o cratiță cu apă în cuptor. Oprește cuptorul și pune aluatul acolo timp de 30 de minute pentru a dospi suplimentar.

8. Scoate aluatul din cuptor și împarte-l în două părți egale. Fiecare parte poate fi împărțită în 3, 4 sau 5 bucăți, în funcție de câte împletituri dorești. Împletește fiecare parte pentru a forma cozonacii.

9. Pune cozonacii împletiți în tăvi cu hârtie de copt. Bate un ou cu puțină apă și unge cozonacii. Presară fulgi de migdale deasupra. Încălzește cuptorul la 50 de grade timp de 10 minute, apoi oprește-l și lasă cozonacii la dospit încă 20 de minute.

10. Preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Coace cozonacii timp de 40-45 de minute sau până trec testul scobitorii. Este recomandat să coci cozonacii separat și să menții în cuptor o cratiță cu apă pentru a preveni uscarea. După coacere, lasă-i să se răcească înainte de a-i servi.

Sursa foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton