Rețetă de fasole bătută. Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută

.

Rețeta de fasole bătută tradițională este foarte căutată. Căci face parte din meniul românesc, indiferent de ocazie sau eveniment. În plus, în funcție de regiune, fasolea bătută diferă. Dar este la fel de apreciată peste tot. Așa că, dacă îți place acest fel de mâncare delicios, nu ezita să înveți să prepari rețeta de fasole bătută.

Rețeta de fasole bătută se bucură de mare popularitate. Și asta pentru că e placul tuturor, fie ei vegetarieni ori carnivori convinși. Și nu e masă în familie ori eveniment românesc tradițional din al căror meniu să lipsească un fel de fasole bătută. Că-i sleită, făcăluită ori frecată, tot fasole bătută este. Și este absolut delicioasă, fie servită ca atare, fie însoțită de cârnați ori afumături. Așa-i că ți s-a făcut poftă? Alege-ți din cele ce urmează rețeta de fasole bătută preferată și… poftă bună!


Rețeta de fasole bătută românească tradițională

Când vine vorba despre tradiții culinare, rețeta de fasole bătută e nelipsită din meniul autohton. Oriunde te-ai afla în România, gospodinele știu să prepare fasole. Iar rețeta de fasole bătută a fost adaptată, în funcție de gusturile și obiceiurile culinare ale fiecărei zone. De cele mai multe ori, se prepară pentru zilele de post. Dar nu se refuză nici însoțită de niște cârnați dolofani parfumați cu fum de lemn, prăjiți laolaltă cu alte de-ale porcului. Iar dacă mai e prin preajmă și o salată de varză acră ori niște murături care să ciupească limba, festinul e complet.


Pe de altă parte, nu trebuie ignorate nici proprietățile fasolei, benefice pentru organism. Este o leguminoasă bogată în proteine și fibre. De altfel, are cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Conține fitoestrogeni și antioxidanți. Este săracă în grăsimi, dar plină de vitamine și minerale.

Cum se fierbe corect fasolea, ca să nu „pice’ greu

Deși extrem de sănătoasă, fasoalea poate crea neplăceri digestive din cauza modului de preparare. Așa că este foarte important să știi cum să procedezi când prepari rețeta de fasole bătută, ca să nu devină un produs indigest.

În primul rând, boabele de fasole uscată necesită înmuiere înainte de fierbere. Cu cât stau mai mult în apă, cu atât mai bine. Se aleg și se spală bine înainte. Înmuierea nu doar ajută la scurtarea timpului de fierbere, ci și la eliminarea gazelor. Așa că, la un kilogram de boabe de fasole uscate, se vor turna deasupra măcar 2,5 l apă fierbinte. Se lasă 2-3 ore, apoi se schimbă apa. Se repetă procedeul de 3-4 ori. La final, boabele aproape că își dublează volumul.


Înainte de a se pune la fiert, fasolea trebuie scursă de apa de la înmuiat și clătită. Se toarnă peste ea apă proaspătă și se pune la fiert. Unele persoane adaugă, după primul clocot, o linguriță de bicarbonat, cu scopul de a accelera fierberea și de a elimina riscul de balonare și gaze. Alte persoane adaugă și un cartof întreg cu coajă, bine spălat, cu același scop. Doar că acesta rămne la fiert cu fasolea până la final. După ce fierbe 10 minute, se aruncă apa, se pune alta și se lasă din nou la fiert. Și acest procedeu se repetă de trei ori.


Foarte important de reținut este că apa care se schimbă trebuie să fie întotdeauna fierbinte, nu rece. Pentru un plus de gust la rețeta de fasole bătută, când fasolea este aproape fiartă, se pot adăuga și alte legume aromate, precum morcov, țelină, păstârnac, ceapă, sau diferite condimente, cum ar fi dafinul, boabele de piper și de ienibahar. Acestea vor parfuma fasolea și o vor face mai gustoasă.

Cum se face fasolea bătută

Cum spune și zicala, „câte bordeie, atâtea obiceie’. Și asta pentru că fiecare regiune prepară rețeta de fasole bătută în propriul stil. Așa că găsești mai jos cele mai răspândite variante ale acestui preparat delicios.


1.Fasole sleită

Ingrediente

300 g fasole albă cu bob mare

150 ml ulei

1 lingură oţet

2 cepe roşii

sare

Mod de preparare

1.Fasolea se fierbe foarte bine. Se scurge până se usucă şi se răceşte.

2.Într-un vas încăpător, se „făcăluieşte’ până se face piure. Se sărează uşor.

3.Se adaugă uleiul treptat, câte puțin, frecând continuu, până fasolea devine pufoasă. Din când în când, se adaugă câte puțin oțet.

4.Ceapa roşie se toacă foarte mărunt şi se amestecă apoi în fasolea bătută. Se servește garnisită cu măsline.


2.Fasole făcăluită

Ingrediente

500 g fasole boabe

2 cepe mari

250 ml ulei floarea soarelui

1 linguriţă paprică (boia)

sare (după gust)

Mod de preparare

1.Fasolea se fierbe bine. După ce a fiert, se scurge de apă și se pasează bine sau se trece prin sită.

2.Ceapa se curăță, se spală și se taie „peştişori'. Într-o tigaie, se pune uleiul la încins, împreună cu boiaua. Se adaugă ceapa și se prăjește bine, până când devine aurie.

3.Se iau cam 150 ml din uleiul în care s-a prăjit ceapa, se toarnă peste piureul de fasole și se freacă bine să se omogenizeze. Se adaugă sare după gust.


4. La final, se așază fasolea făcăluită în vasul pentru servit și se acoperă cu restul de ulei din tigaie și cu ceapa prăjită.

3.Fasole frecată

Ingrediente

500 g fasole uscată

2 cepe

2 morcovi

1 rădăcină de țelină de cam 150-200 g

1 rădăcină pătrunjel

1 păstârnac

4 căței de usturoi

50 ml ulei

sare

piper

Pentru sos

2 cepe mari

2 linguri ulei

1 lingură pastă de tomate sau 2 linguri bulion

sare

Mod de preparare

1.Boabele de fasole se aleg, se spală bine în câteva ape și se lasă la înmuiat de seara până a doua zi. Apoi, se pune la fiert. Când dă primul clocot, se adaugă o linguriță cu bicarbonat alimentar. Se lasă la fiert cam 10 minute, apoi se aruncă apa. Se pune apă proaspătă fierbinte și se mai lasă cam 15 minute la fiert. Se schimbă din nou apa. Se lasă din nou la fiert un sfert de oră și se schimbă apa din nou.


2.Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă rădăcinoasele. Se lasă să fiarbă până se pătrund bine. Se strecoară totul și se păstrează o cană din zeamă.

3.Într-un bol, se pasează bine fasolea împreună cu usturoiul și restul legumelor. Se poate folosi blenderul sau se pasează prin sită ori prin mașina de tocat.

4.În piureul fin obținut, se adaugă treptat uleiul și se freacă încontinuu, cu o lingură din lemn, ca la maioneză. Consistența trebuie să fie cea a unui piure. Dacă este nevoie, se mai subțiază cu zeama păstrată de la fiert.

5.Pentru sos, ceapa se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pun la încins cele două linguri de ulei cu două linguri de apă. Se adaugă ceapa și se înăbușă, la foc mic, până se înmoaie.

La final, se adaugă sarea și pasta de tomate sau bulionul. Se mai fierbe cam cinci minute, până sosul capătă consistență.

6. Pe platoul de servire se așază fasolea frecată. Deasupra se toarnă sosul din ceapă.

4.Rețeta de fasole bătută bănățeană

Ingrediente

400 g fasole albă uscată sau 2 conserve mari

2-3 căței de usturoi curățați

2 cepe mari curățate și tăiate „peștișori’

50 ml ulei de ludaie (semințe de dovleac) presat la rece

50 ml ulei de porumb

1 linguriță boia dulce

sare, piper

Mod de preparare

1.Dacă se folosește fasole uscată, aceasta trebuie aleasă, spălată bine și înmuiată în prealabil. Apoi se pune la fiert. Când este gata, se lasă la scurs. Fasolea din conservă se scurge de surplusul de lichid. Se păstrează zeama din ambele variante, în caz că mai este nevoie să fie subțiată consistența fasolei bătute.

2.Într-un bol sau în vasul blenederului se pune fasolea împreună cu usturoiul și se pasează până devine un pireu fin. Dacă e nevoie, se ajustează consistența cu zeamă rămasă de la fiert sau din conservă. Se asezonează cu sare și piper după gust.

3.Într-o tigaie, se prepară ceapa călită. Se pun la încins uleiul de dovleac cu cel de porumb. Se adaugă ceapa și un praf de sare. Se călește totul cam 8-10 minute, la foc mic, amestecând să nu se ardă. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă boiaua, se amestecă bine și se dă tigaia la o parte.

4.Se pune piureul de fasole în vasul pentru servire și se toarnă deasupra ceapa călită cu tot cu uleiul din tigaie.

5.Fasole bătută cu mult sos

Ingrediente

500 g fasole uscată

5 cepe mari curățate și tocate mărunt

10 căței de usturoi

2 linguri pastă de tomate

100 ml ulei

sare, piper (măcinat și boabe), ienibahar, foi de dafin

Mod de preparare

1.Fasolea se lasă la înmuiat. A doua zi, se scurge bine, se clătește, se acoperă cu apă rece și se pune la fiert. După primul clocot, se scurge și se schimbă apa. Se repetă procedeul de măcar trei-patru ori. Apa de la fiert trebuie schimbată cu apă fierbinte întotdeauna. După ce se termină schimbatul apei, se adaugă la fiert 2-3 foi de dafin, boabe de piper și ienibahar. Acestea se folosesc pentru aromă și se aruncă înainte de pasare. Când fasolea este bine fiartă, se scurge bine de zeamă.

2.Într-o tigaie, se călește ceapa bine în ulei, până capătă o culoare arămie. Se adaugă pasta de tomate și se amestecă totul bine.

3.Usturoiul se curăță și se zdrobește. Se amestecă în jumătate din cantitatea de sos de ceapă obținut și se adaugă totul în fasolea pasată. Se amestecă bine totul, până se omogenizează și piureul de fasole capătă o consistență pufoasă. Se potrivește de gust cu sare și piper.

4.Pentru servire, se așază fasolea bătută. Se nivelează frumos și se fac deasupra cuiburi cu ajutorul unei linguri. Se toarnă deasupra restul de sos din ceapă și se servește.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: poftabuna.com,

Citește și Musaca de cartofi – 10 rețete simple