Foie gras rețetă. Este un preparat delicios

.

Foie gras-ul este un preparat delicios, care merge consumat preponderent în anotimpul rece, dat fiind faptul că este destul de greu. Putem include și diferite alimente în prepararea sa, precum trufele sau smochinele, însă este extrem de gustos și de sine stătător, alături de un pahar de vin roșu sec.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Această de rețetă foie gras se prepară folosind ficat de rață sau de gâscă îndopată, dar trebuie să aveți în vedere faptul că acesta poate fi de mai multe tipuri. Specialiștii ne sfătuiesc să optăm pentru categoria A, pentru că la categoria B foie gras-ul este mai gras. Se găsește în supermarketurile mari sau în magazinele specializate și trebuie să știți că este la fel de pun proaspăt, precum este și congelat. Diferența este că pe cel înghețat trebuie să îl lăsăm în frigider vreme de câteva ore (bune), la dezghețat, până să îl preparăm.


Citește și: Prăjitură cu mălai și portocale. Rețetă ușor de preparat

Citește și: Rețeta de rapane cu sos de vin și usturoi

Citește și: Supă cremă de usturoi. Rețetă gustoasă

Citește și: Rețetă paste blognese. Sunt cele mai gustoase și sățioase!

Este un preparat
destul de scump, iar dacă vreți să mâncați o perioadă mai lungă de timp și nu
aveți timp zilnic să îl pregătiți, poate fi ținut la frigider și o lună.
Greutatea pe care ficatul crud o are va fi diferită de cea pe care ficatul
gătit o va avea, pentru că scade considerabil pe parcursul coacerii. Din
cantitatea de ficat pe care o aveți, aproximativ 40% va fi grăsimea de foie
gras, pe care nu trebuie să o consumați.


De ce avem nevoie pentru a prepara rețetă foie gras

  • bucată de ficat are aproximativ 400-500 de
    gr., deci trebuie să vă înarmați cu cât aveți nevoie, în funcție de numărul de
    persoane care vor să consume preparatul;
  • Mai e nevoie de un vas gros de ceramică și
    un capac pentru acesta, sau o formă cu care putem presa ficatul;
  • Dacă doriți, puteți achiziționa un vas
    special pentru foie gras, însă îl puteți face și singuri, pentru a evita
    cheltuielile suplimentare;
  • Dacă nu aveți vas de ceramică, puteți
    folosi și vase de sticlă, dar trebuie să îl acoperiți cu 1-2 straturi de folie
    de aluminiu. Găuriți folia, pentru a permite aburului să iasă.
  • La capitolul alimente, aveți nevoie de:
    ficat, sare, piper măcinat și coniac.

Cum îl preparăm

  • Într-un castron mare desfacem lobul de ficat, care trebuie să fie rece;
  • Rupem în bucăți până dăm de veme și apoi rupem ficatul pe lungimea acestora;
  • La 500 gr. de ficat adăugăm cam o lungură de sare, o linguriță de piper și două linguri de coniac. La foie gras, să fălosiți mereu aceleași ingrediente, de la aceeași marcă;
  • Amestecăm cu mâna  și punem compoziția în formă. Punem forma într-o tavă mare, adăugăm puțina apă și punem la cuptor cam 25 de minute;
  • Scoatem forma, apăsăm bine pe compoziție și scurgem grăsimea. Punem ambele vase în apă, și pe cel cu ficatul, dar și pe cel cu grăsimea;
  • A doua zi, punem grăsimea la foc mic și când scade la cam jumătate din cantitate, o punem peste foie gras, pentru că îl sigileaza;
  • Lăsăm preparatul cel puțin o noapte la frigider și este perfect pentru a fi servit!

Pâinea pe care
tartinăm foie gras-ul trebuie să fie una feliată, puțin prăjită în cuptor și de
bună calitate. Putem presăra puțină dulceață de ceapă, câteva smochine sau
trufe. Poftă bună.