Rețetă de mucenici pufoși și aromați. Acest desert a devenit viral pe platforma de socializare TikTok. Mucenicii se servesc pe data de 9 martie, însă ar trebui să notați această rețetă de pe acum, deoareceveți rămâne surpinși de gustul desertului. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru acest preparat gustos, dar și care este modul de preparare!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici are loc pe data de 9 martie. În această zi de sărbătoare se mănâncă fie mucenici muntenești fierți, fie mucenici moldovenești. Astăzi vă vom prezenta o rețetă simplă de mucenici pufoși și aromați. Acest desert a devenit viral pe TikTok și este apreciat de multe persoane.
Citește și: Rețetă de ciorbă rădăuțeană. A fost inclusă în lista celor mai bune ciorbe din lume
Rețetă de mucenici pufoși și aromați. Ingrediente
-1 kg de faină
-4 gălbenușuri de ou
-14 g de drojdie uscată
-500 ml de lapte
-5 linguri de ulei
-100 g de unt topit
-200 g de zahăr
-o esență de rom
-coaja de la 2 lămâi
-un vârf de linguriță de sare
-în plus: un gălbenuș de ou și o lingură de lapte
Pentru sirop:
-300 ml de apă
-o lămâie
-60 g de miere
Pentru servire:
-nuci mărunțite
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/001-cover-108.jpg)
Rețetă de mucenici pufoși și aromați. Mod de preparare
Cosânzenele gătesc au explicat cum se pregătește rețeta de mucenici pufoși și aromați. Modul de preparare este unul simplu, iar desertul va reuși să vă încânte papilele gustative.
Pentru a pregăti aluatul, începeți prin a activa drojdia. Într-un bol, combinați drojdia uscată cu patru lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald, lăsând amestecul câteva minute până când drojdia își mărește considerabil volumul.
Separat, bateți gălbenușurile cu ulei timp de 1-2 minute, apoi adăugați untul topit și omogenizați. Într-un alt recipient, amestecați laptele călduț cu zahărul, esența de rom și coaja rasă de lămâie.
Într-un bol mai mare, turnați făina, faceți o adâncitură în mijloc și adăugați sarea. Treptat, încorporați compoziția de gălbenușuri, drojdia activată și laptele aromatizat, amestecând bine până când obțineți un aluat elastic, care nu se mai lipește de mâini.
Nu adăugați făină suplimentară, ci continuați frământarea până când aluatul capătă consistența dorită. Acoperiți-l cu folie alimentară și un prosop, apoi lăsați-l la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.
După ce a crescut foarte bine aluatul, modelați bucăți în formele dorite, de exemplu, împletituri în forma cifrei 8 sau literei S. Așezați mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsați-i la crescut încă 10-15 minute, apoi ungeți-i cu ou bătut și lapte. Coaceți la temperatura de 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, până devin aurii.
După ce s-au copt, așezați-i pe un grătar pentru a se răci ușor, apoi treceți-i rapid prin sirop călduț și presărați nucă măcinată deasupra. Nu îi lăsați prea mult în sirop, deoarece aluatul este foarte pufos și se poate înmuia excesiv. Mucenicii sunt gata de servit. Poftă bună!
Sursa foto: TikTik