Rețeta de prăjitură cu ciocolată și coniac care i-a adus Elenei Lasconi trofeul MasterChef, acum 11 ani

.

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a fost o apreciată prezentatoare de știri înainte să intre în politică. Probabil puțini își amintesc că, acum 11 ani, a fost desemnată câștigătoare a emisiunii „MasterChef – Proba celebrității', reușind să-i impresioneze pe jurații Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Un desert i-a adus marele trofeu, cât și premiul pus în joc.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI


Elena Lasconi, președinta USR și candidata la alegerile prezidențiale din 2024, a avut o lungă și prolifică carieră în televiziune. A lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005). A intrat apoi în politică, devenind primar la Câmpulung, iar acum luptă în cursa pentru Președinția României.

Citește și: Rețetă de zacuscă de ghebe. Un preparat culinar ideal pentru acest sezon


Citește și: Rețetă compot de dovleac. Un adevărat deliciu pentru sezonul rece

Citește și: Rețetă de chec cu dovleac și nucă. Un desert simplu și gustos, ideal pentru sezonul rece

Citește și: „Cea mai bună prajitură din lume'. Rețetă și ingrediente pentru Verdens Beste, prăjitura națională a Norvegiei

Rețeta de prăjitură cu ciocolată și coniac care i-a adus Elenei Lasconi trofeul MasterChef, acum 11 ani

În 2013, Elena Lasconi, pe atunci jurnalistă la Pro TV, a câștigat emisiunea „MasterChef – Proba Celebrității’, dovedind abilități culinare remarcabile. O rețetă de prăjitură cu ciocolată, merișoare și coniac i-a adus marele trofeu, cât și premiul pus în joc.


„Am topit 250 de grame de ciocolată neagră, 200 de grame de unt cu 80 la sută grăsime pe bain-marie, în care am adăugat și trei linguri de piper roz. Când s-a omogenizat, am luat compoziția de pe abur, am strecurat-o ca să elimin piperul și am lăsat compoziția să se domolească puțin. Când a devenit călduță, am adăugat, pe rând, cinci gălbenușuri. După fiecare gălbenuș, am amestecat cu telul până s-a omogenizat perfect. Este foarte important ca gălbenușurile să fie bine separate, ca să nu fie nicio urmă de albuș.


Am bătut bine șapte albușuri cu 200 de grame de zahăr, am adăugat pe rând două gălbenușuri, 100 de grame de făină, alune de pădure prăjite și tăiate, cam două-trei linguri. Am copt la 220 de grade aproximativ 15 minute. E important ca această cocă să rămână puțin umedă în mijloc.

Separat, am bătut cinci albușuri cu 150 de grame de zahăr și un strop de suc de lămâie, ca de bezea. Am continuat să bat bezeaua pe bain-marie până s-a întărit bine de tot. Am făcut un sirop mai gros din fructul pasiunii – pulpa se dă prin strecurătoare și se aruncă semințele – cu puțin zahăr și l-am dat într-un clocot ca să se lege. Când bezeaua a fost aproape gata, am adăugat și siropul cald de fructul pasiunii, puțin câte puțin. Am pus bezeaua peste prăjitură, iar apoi am făcut broderia de zahăr ars. Aici, fiecare cu imaginația lui. Am servit prăjitura cu creme anglaise cu vanilie.


Iată și cum am făcut creme anglaise: am încălzit la foc foarte mic 150 mililitri de lapte cu 200 mililitri de frișcă lichidă, am adăugat două batoane de vanilie  – am scos semințele și le-am pus în compoziție, dar am lăsat și batoanele despicate, pentru un plus de aromă. Am oprit focul și am lăsat să se infuzeze aproximativ 15-20 de minute. Într-un bol, am amestecat bine cu telul patru gălbenușuri cu 90 de grame de zahăr aproximativ cinci minute, până când gălbenușurile au început să se deschidă la culoare. Am adăugat, puțin câte puțin, laptele infuzat, amestecând continuu, apoi le-am pus la foc foarte mic. Aici e nevoie de mare atenție: trebuie amestecat continuu, ca să nu se prindă și să nu se brânzească. Tehnica e așa: se amestecă în formă de opt în patru direcții, iar temperatura compoziției pe foc nu trebuie să depășească 80 de grade celsius – e simplu de verificat cu un termomentru. În momentul în care crema a devenit onctuoasă, e gata. Se probează foarte simplu. Se ridică lingura de lemn din compoziție și se trasează cu degetul o dâră pe spatele lingurii. Dacă compoziția nu se unește imediat, crema e gata. Apoi se strecoară și asta e tot’, a precizat Elena Lasconi pentru foodstory.ro.


Ce spunea Elena Lasconi despre jurații Scărlătescu, Bontea, Dumitrescu

După câștigarea concursului, Elena Lasconi le-a făcut și o scurtă caracterizare celor trei jurați – Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu.

„Cătălin Scărlătescu – Este un Schwarzenegger al gastronomiei. Nimic nu-i stă în cale. E incredibil de talentat și ceea ce îmi place cel mai mult este că pentru el nu există „nu se poate’. El poate și știe!

Florin Dumitrescu – Este și sper că va rămâne un copil minune al gastronomiei. E un om incredibil: drăguț, vesel, sufletist, talentat, dinamic, plin de viață.


Sorin Bontea – Este un gentleman al gastronomiei, care, în ciuda aparenței de „diriginte,’ este un om extrem de cald și bun, are simțul umorului, e corect și foarte talentat’, a adăugat candidata la alegerile prezidențiale.


„Confirmarea muncii și pasiunii mele de mulți ani’

Ediția la care a participat Elena Lasconi a adus în același platou mai multe vedete cunoscute. Președinta USR i-a învins, în finală, pe Don Baxter și Pacha Man.

„Titlul de MasterChef  este confirmarea muncii şi pasiunii mele de mulţi ani în bucătarie, dar cel mai important este biletul de intrare în lumea fascinantă a secretelor şi trucurilor perfecţiunii în gastronomie. Eu acolo vreau să ajung. Îmi doresc ca preparatele mele să hrăneasca fizic, vizual, dar şi spiritual. Fiecare farfurie să fie o declaraţie de dragoste şi, credeţi-mă, este posibil. Cred că este timpul să acordăm mai multă atenţie sau măcar la fel de multă atenţie atât interiorului, cât şi exteriorului nostru’, a declarat Elena Lasconi, în 2013, în cadrul show-ului culinar.

Sursa foto: Facebook