Rețetă de seitan, cu legume și condimente. Aceasta este de departe cea mai rapidă și mai ușoară rețetă de seitan de până acum. Rețetă de seitan, cu legume și condimente este ușor de pregătit și perfectă pentru a fi consumată la orice masă. Crocant la exterior și fraged la mijloc, seitanul are o textură de carne și un gust delicios. Dacă sunteți nou în prepararea seitanului, aceasta este rețeta ideală.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Căutați o alternativă vegană sănătoasă la carne? Dacă treci la o vegetariană, sau vrei să ții post, și cauți o nouă sursă de proteine pe care să o adaugi la mesele tale săptămânale, seitanul este o opțiune excelentă. Seitanul, denumit în mod obișnuit „carnea de grâu', există de ani de zile și s-a transformat într-o opțiune populară de carne vegetală, potrivită și pentru perioadele de post. Seitanul este făcut din grâu; cu toate acestea, nu are multe asemănări cu făina sau pâinea. Când este gătit, seitanul capătă o textură similară cărnii, devenind un înlocuitor perfect și o sursă excelentă de proteine, notează bucatarieindiana.ro.
Citește și: Rețetă de balmoș
Citește și: Mâncare de brozbe. Rețetă veche din Banat
Citește și: Rețeta de prăjitură „Mătase franțuzească'
Citește și: Rețeta de parizer de casă. Cum se prepară parizerul sănătos din carne de pui
Rețetă de seitan, cu legume și condimente. Ingrediente
- 1 punga de 250 grame de Gluten de Grau
- 1 lingura ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita pulbere de usturoi
- 1 lingurita paprika picanta
- 1 lingurita piper negru macinat fin
- 1 lingurita ghimbir pulbere
- aprox 3/4 cana apa rece
- Pentru apa in care fierbe Seitanul:
- 3-4 litri apa
- 1 ceapa mare
- cativa catei de usturoi
- 1 morcov mare
- 1 bucata de telina
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- boabe de piper negru
- boabe de coriandru
- seminte de chimion
- 1 bucata de 2-3cm de ghimbir radacina
- 1 lingurita sare
- cateva lingurite de ulei de floarea soarelui
Rețetă de seitan, cu legume și condimente. Mod de preparare
- Amestecati praful de gluten bine de tot cu condimentele si uleiul.
- Adaugati apa. Amestecati repede ingloband absolut tot praful. Daca ramane praf in timp ce restul de gluten s-a inglobat, veti avea tot felul de bucatele de gluten in loc de o bucata mare si omogena.
- Cand framantati, ideea e sa aveti in mana senzatia de umiditate, nu de parf uscat. Daca e prea prafos', mai puneti un strop de apa. Trebuie sa rezulte un aluat gumos, care sa nu aiba in interior gaurele pline cu prafurile de la condimente.
- Luati aluatul la framantat temeinic timp de 5 minute, pana ce sunteti multumiti de rezultat. Cautati sa-i dati o forma dreptunghiulara ca sa va fie usor la taiat, sa aveti bucatele frumoase. Apoi lasati-l acoperit sa se odihneasca 10 minute.
- In acest rastimp pregatiti apa in care va fierbe Seitanul. Curatati si taiati legumele bucatele, adaugati condimentele dorite, sare, ulei. Puneti apa la incalzit in oala cu presiune (sau o oala normala, cu capac, insa oala trebuie sa fie mare, foarte incapatoare, de vreo 5 litri). Seitanul trebuie pus in apa fierbinte, clocotinda.
- Taiati Seitanul bucati asa cum doriti: cubulete, fasii, in functie de cum vreti sa-l gatiti ulterior. Cu cat taiati in bucati mai mari, cu atat va fierbe mai greu si va fi mai dificil de manevrat ulterior. Taiati in bucati nu prea groase, cam de 1-2 cm maxim.
- Puneti aceste bucati in apa clocotita, asezati capacul si lasati sa fiarba. Daca folositi oala cu presiune, atunci 40 de minute sunt suficiente. Daca fierbeti intr-o oala normala, fierbeti 1 ora.
- In timpul fierberii bucatile de Seitan se umfla foarte mult, cam de 4 ori in dimensiuni. Dupa ce le scoateti de la fiert ele se micsoreaza la jumatate. Cand le scoateti nu le presati de zeama. Zeama le da gust. Lasati-le sa se racoreasca bine, apoi puteti sa le preparati in fel si chip sau sa le pastrati pentru alta zi.