Rețetă simplă pentru gogoși pufoase. Simple, pudrate cu zahăr sau umplute cu cremă de ciocolată, gogoșile reprezintă un desert delicios, potrivit în orice împrejurare sau chiar o gustare în sine. Alături de o cană cu ceai sau lapte cald, gogoșile scot din încurcătură orice mamă, indiferent cât de pretențios la mâncare ar fi copilul.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Când vine vorba despre gogoși, fiecare gospodină are rețeta ei, însă dacă vreți să mergeți pe un preparat clasic și delicios, vă propunem următoarea rețetă cu care nu veți da greș!
Ingrediente rețetă de gogoși pufoase
- 500 g făină
- 50 ml ulei
- 4 linguri de zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 200 ml apă călduță
- Esență de vanilie (după gust)
- Un praf de sare
- Ulei pentru prăjit
- zahăr pudră pentru decor
Citește și: Rețeta de ouă crocante umplute a Alinei Laufer. Rapidă și gustoasă!
Citește și: Cum prepari cele mai delicioase chiftele de post
Rețeta pentru gogoși pufoase
Pentru a face gogoși pufoase și aromate, dizolvă în primul rând drojdia în apă călduță, alături de o lingură de zahăr și una de făină. Acesta este unul dintre secretele gogoșilor pufoase.
Ai grijă însă să nu pui apă fierbinte, ci doar călduță! Totul se amestecă bine, iar mai apoi se lasă să stea 15 minute. E suficient pentru a se activa, iar mai apoi o să devină spumos.
Ia un bol mare și pune făină cernută, alături de zahărul vanilat, sarea, esența de vanilie, dar și restul de zahăr. Deasupra se adaugă maiaua, adică amestecul de drojdie făcut mai devreme și se frământă bine.
Adaugă treptat 50 de ml de ulei și frământă în continuare. Vei obține un aluat elastic, moale, dar și ușor lipicios. Acesta se lasă la dospit o oră până când își dublează volumul, iar mai apoi se răstoarnă pe o suprafață unde a fost presărată făină.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-290.jpg)
Folosește un pahar pentru a da formă gogoșilor!
Când aluatul este gata, întinde-l pe masa de lucru și ai grijă să ai o grosime de cam un centimetru. Pentru a face gogoșile folosește un pahar ori o formă rotundă. Lasă-le apoi să mai stea în jur de 20 de minute, acoperite cu un prosop!
Iar acum a venit momentul în care vei obține cele mai pufoase și aromate gogoși. Pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe ambele părți până când devin aurii.
La final se scot pe un prosop de hârtie, iar odată ce s-au răcit ușor se pudrează cu zahăr pudră. Sau se pot umple cu cremă de ciocolată. Sau vanilie! Sau gem! Sau orice fel de cremă își doresc musafirii!