Rețetă de varză murată. Pentru că se apropie sezonul rece, gospodinele au început deja să-și pregătească provizii pentru iarnă. Varza murată nu poate lipsi din nicio cămară, având în vedere că are nenumărate întrebuințări. Iată ingredientele necesare și modul de preparare!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de varză murată. Varza murată la butoi se potrivește perfect cu friptură din carne de porc sau pui, cartofi prăjiți sau cârnați afumați. De asemenea, frunzele pot fi folosite pentru prepararea sarmalelor. În mod tradițional, varza se pune la murat cu două luni înainte de a fi consumată. Un secret folosit de gospodine este de a adăuga gutui sau hrean în butoaie, pentru e preveni deterioarea frunzelor de varză.
Citește și: Cum se afumă carnea și peștele
Citește și: Rețetă de tocană de legume cu orez
Citește și: Rețetă de plăcintă cu gutui
Citește și: Rețetă de cârnați de Pleșcoi
Rețetă de varză murată – Ingrediente
9 verze cu frunza subțire
18 litri apă rece
450 grame sare neiodată, grunjoasă
2 legături de cimbru uscat
2 legături de mărar uscat
4-5 ardei iuți
1 lingură de semințe de chimen
opțional 2-3 rădăcini de hrean fâșii, 2-3 mâini de boabe de porumb uscat și felii de gutuie
Rețetă de varză murată – Mod de preparare
1. Începeți cu varza. Frunzele se curăță bine și, pe cât posibil, se îndepărtează cotoarele.
2. Pe fundul butoiului, se pune cimbru, uscat, mărarul uscat, chimenul și ardeii iuți. Ulterior, se adaugă și varza în butoi, potrivit romaniatv.net.
3. Într-un recipient separat, se prepară saramura pentru varză. Astfel, apa se amestecă cu sarea, după formula 25 g de sare per 1 litru de apă.
4. Saramura se toarnă în butoi, până când verzele sunt acoperite complet. La suprafața apei, se pun restul condimentelor și se lasă la murat. Poftă bună!
Sursa foto: Freepik