Rețetă de zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți. Majoritatea gospodinelor pregătesc zacusca toamna, pentru a se bucura de ea pe timpul iernii, în sezonul rece. Ei bine, noi îți vom spune de ce ingrediente ai nevoie pentru acest preparat delicios, dar și care este modul de preparare. Îți vom spune de pe acum poftă bună!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI
Dacă vrei să pregătești o zacuscă care să-ți încânte papilele gustative, atunci încearcă zacusca cu morcovi, vinete și ardei copți. Este un preparat delicios, care se gătește foarte ușor, dar vei avea nevoie de mai multe ingrediente pentru el. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține un preparat gustos!
Citește și: Rețetă de pui marinat în Coca-Cola
Citește și: Ce sunt pietrele cu sos, preparatul lui Petru de la MasterChef 2024
Ingrediente pentru rețeta de zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți
-2 kg de vinete crude sau 1 kg vinete coapte, decojite și scurse
-500 g de ceapă roșie sau ceapă albă
-1 kg de morcovi
-200 ml de ulei de floarea soarelui
-2 sau 3 lingurițe de sare
-1 linguriță rasă de piper negru proaspăt măcinat
-1 kg de ardei kapia cruzi (gogoșari) sau 500 g de ardei copți, decojiți și curățați de cotoare
-500 ml de suc de roșii sau conserve de roșii cuburi sau bulion
-1 foaie de dafin
Mod de preparare pentru rețeta de zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți
Pentru zacuscă se pregătesc vinetele decojite și scurse, ardeii kapia copți și curățați, ceapa, morcovii, uleiul și sucul de roșii. Morcovii se taie în rondele sau se dau printr-o răzătoare mare, iar ceapa, ardeii și vinetele se toacă mărunt.
Într-o cratiță mai mare se adaugă morcovii, uleiul și o linguriță de sare, apoi se pun pe foc mediu, unde se călesc timp de aproximativ 8 minute, amestecând ocazional. După aceea, se adaugă ceapa tocată și se micșorează intensitatea focului, continuând călirea. Ardeii se adaugă și ei, se lasă la călit timp de 5 minute, apoi se incorporează vinetele, sare și piper negru proaspăt măcinat. Se adaugă imediat și sucul de roșii sau bulionul, împreună cu o frunză de dafin.
La final, se oprește focul și zacusca se lasă să se răcească pentru aproximativ 10 minute. În acest timp, borcanele și capacele se sterilizează, iar cuptorul se preîncălzește la temperatura de 115 grade Celsius.
Borcanele se așază pe o tavă metalică și se umplu cu zacusca fierbinte, după care se închid bine și se introduc în cuptorul preîncălzit. Zacusca se sterilizează timp de 30 de minute la aceeași temperatură, iar apoi borcanele se lasă să se răcească treptat, pe parcursul mai multor ore. Poftă bună!
Sursa foto: YouTube