Rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece

.

Rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece se caută în această perioadă. Căci oferă o stare de bine și ne învăluie în arome apetisante. Fie că le savurăm în confortul de acasă, fie într-un local sau chiar la un Târg de Crăciun, astfel de băuturi răsfață simțurile la orice vârstă. Așa că e cazul să prepari și tu rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece.

Zilele lungi și friguroase de iarnă ne fac să simțim nevoia unui plus de răsfăț. Și îl putem obține cu ușurință, preparând rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece. Sunt ideale în această perioadă. Se prepară rapid și fără efort. Iar mirosul îmbietor care te învăluie te îndeamnă să le savurezi.


Cu sau fără alcool, sunt la fel de delicioase. Și sunt pe placul întregii familii. În plus, aromele îmbietoare creează amintiri de neuitat. Nu-i așa că îți lasă gura apă de poftă? Dă fuga la cumpărături și ia-ți ce-ți trebuie ca să prepari cele mai bune rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece.

Rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece

De la banalul ceai, la ciocolata caldă și până la celebrul vin fiert, există o sumedenie de rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece. Și găsești în cele ce urmează versiuni care încântă simțurile și impresionează până și cele mai pretențioase gusturi.

1.Ceai cu citrice

Ingrediente pentru 4 porții

1,5 l apă

ceai

1 portocală

1 lămâie

1 măr

miere după gust

Mod de preparare

Se pune apa la fiert și se prepară ceaiul preferat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă folosiți frunze uscate, puneți cam o linguriță de frunze la o cană cu apă.

Portocala se curăță de coajă și se taie felii. Lămâia se spală bine și se taie și ea felii. Se pot folosi și alte citrice, în funcție de preferințe. Mărul se taie felii sau cubulețe, după plac.


După ce a fiert apa, se adaugă și fructele și se lasă totul la infuzat cam 10 minute. Înainte de servire, se poate adăuga miere.

2.Ciocolată caldă

Ingrediente pentru 4 porții

o tabletă de ciocolată amăruie 80-100 g (peste 60% cacao)

1 l lapte

100 g zahăr sau îndulcitor

1 linguriţă esenţă/praf de vanilie

1 fiolă esență de rom

Mod de preparare:

Cicolata se dă pe răzătoare. Se încălzeşte laptele (până e aproape fierbinte) şi se adaugă vanilia şi zahărul sau îndulcitorul. Treptat se pune deasupra ciocolata rasă, amestecând continuu, până se topeşte. La final, se adaugă și esența de rom. Se servește caldă.


3.Cafea cu rom

Ingrediente pentru 4 porții

cafea

100 ml rom de bună calitate

6 linguri de zahăr sau îndulcitor

Mod de preparare:

Se prepară o cafea tare, pentru 4 căni. Cât cafeaua este încă fierbinte, se amestecă cu romul și zahărul sau îndulcitorul. Se amestecă bine şi se serveşte caldă.

4.Ţuică fiartă

Face parte din „arsenalul’ tradițiilor românești de iarnă. Și e nelipsită din meniul de sezon. Așa că trebuie să știi și cum se prepară. Căci se încadrează printre rețete de băuturi calde pentru a te încălzi în sezonul rece.


Ingrediente pentru 4 porții

500 ml țuică din fructe

1/2 linguriță boabe de piper

1/2 linguriță scorțișoară măcinată sau un baton

1/2 linguriță cuișoare

miere sau zahăr după gust

Mod de preparare

Se pune țuica la fiert împreună cu mirodeniile. Când se încălzește, se adaugă mierea sau zahărul și se amestecă bine. Înainte să dea în clocot, ţuica se ia de pe foc şi se acoperă. Se serveşte fierbinte. Atenție! Dacă fierbeți pe flacără, țuica se poate aprinde din cauza alcoolului conținut. E de preferat să o fierbeți la foc mic și într-un vas suficient de încăpător.


5.Vin fiert

Ingrediente pentru 6 porții:

1 l vin roşu

400 ml apă

o lămâie tăiată felii

150 g zahăr

o linguriţă scorţişoară măcinată sau un baton

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele se fierb pentru un minut.
  2. Se serveşte vinul imediat.

6.Vin fiert cu aromă de iarnă

Ingrediente pentru 4 porții

1 l vin roșu

2 linguri zahăr sau 3 linguri de miere

2 batoane de scorțișoară

2 mandarine

1 steluță de anason

Mod de preparare

Se pune vinul la fiert, la foc mic, împreună cu zahărul și cu mirodeniile. Când începe să fiarbă, se adaugă mandarinele curățate de coajă și tăiate felii. Se amestecă bine, se oprește focul și se lasă la infuzat cam 10 minute. Se servește imediat.


7.Vin fiert fructat

Ingrediente pentru 6 porții

750 ml vin roșu
300 ml suc de portocale
150 ml coniac
1 linguriță de zahăr (opțional)
1 linguriță anason
1 baton de scorțișoară
1/2 linguriță cuișoare
1/2 linguriță nucșoară
o lâmâie
o portocală
un măr

Mod de preparare:

1. Se pun toate ingredientele, în afară de fructe, într-o oală.

2. Condimentele pot fi puse într-o punguță de tifon, special făcută, care se scoate, la servire. Dacă nu, se strecoară lichidul, după aceea.

2. Se încălzește la foc mic timp de circa 20 de minute. Nu se aduce la fierbere. Se adaugă fructele tăiate felii și se mai ține pe foc mic încă 10 minute.


8.Vin fiert nemțesc (Glühwein)

Ingrediente pentru 4 porții

750 ml vin roșu

3 boabe de cardamom

10 cuișoare

2 batoane scorțișoară

100 g zahăr

1 portocală

1 măr

Mod de preparare

Într-o oală, se pun boabele de cardamom zdrobite împreună cu celelalte condimente și zahărul. Portocala se spală bine. Se stoarce sucul și se toarnă peste amestecul de condimente. Se pune și ce a rămas din portocală peste amestec. Mărul se taie și se pune și el în oală. Se toarnă deasupra vinul și se pune totul la fiert. Când apare spumă deasupra, înseamnă că a ajuns la temperatura ideală. Se dă focul la mic și se lasă să fiarbă cam un sfert de oră. Se servește fierbinte.

9.Punch de portocale

Ingrediente pentru 4 porții:

1 sticlă de vin roșu

18 cuișoare

coaja de la o portocală, împărțită în 6 felii

coaja de la o lămâie, rasă

3 lingurițe de zahăr

un bețișor de scorțișoară

o bucată de ghimbir, tăiată felii

2 lingurițe lichior de portocale

Mod de preparare:

1.Se pun câte 3 cuișoare în fiecare felie de coajă de portocală.

2.Se amestecă toate ingredientele într-o oală mare. Se umple sticla goală de vin pe jumătate cu apă și se adaugă peste amestec. Se încălzește până când ajunge la punctul de fierbere.

3.Se lasă la foc mic 15-20 minute, fără a lăsa să fiarbă. Se strecoară. Se servește călduț, ornat cu felii de portocale.

10.Grog

Ingrediente pentru o porție

40 ml whisky

20 ml suc de lămâie

2 linguriţe miere

un baton scorţişoară

150 ml apă

Mod de preparare:

  1. Într-o cană rezistentă la căldură se pun alcoolul, sucul de lămâie, mierea și scorţişoara.
  2. Apa se pune la fiert şi, când clocoteşte, se toarnă peste ingrediente.
  3. Se amestecă şi se bea atunci când s-a mai răcorit.

11.Punch din mere condimentat

Ingrediente pentru 8 pahare

1portocală

2 l suc natural de mere

1 plic zahăr vanilinat

2 batoane de scorțișoară

16 cuișoare

1 steluță de anason

opțional (dacă se dorește alcoolizat) 240 ml lichior de migdale

Mod de preparare

Portocala se spală foarte bine, apoi se taie felii cu tot cu coajă.

Într-o oală, se pun la fiert sucul de mere, condimentele și feliile de portocală. Se lasă să fiarbă cam 5 minute. Se mai lasă la infuzat 10 minute și se servește.

Cei care doresc punchul alcoolizat pot adăuga câte 30 ml de lichior de migdale pentru fiecare porție.

12. Hot Aperol

Ingrediente pentru 6 pahare:

1 portocală

1 sticlă (750 ml) vin alb sec

500 ml suc natural de mere

300 ml Aperol

Mod de preparare

Portocala se spală foarte bine, apoi se taie în 6 felii cu tot cu coajă. Vinul, sucul de mere, Aperolul și feliile de portocală se pun într-o oală și se lasă să se încălzească la foc potrivit. Nu trebuie să fiarbă! Când apar bule deasupra, e gata pentru servit. Se pune în fiecare pahar câte o felie de portocală și se toarnă deasupra amestecul încălzit în părți egale. Pentru un gust mai intens, puteți adăuga câte o linguriță de sirop de portocale.

13.Heiße Oma

Este o băutură tradițională tiroleză, foarte populară în localurile din preajma pârtiilor de schi. Dar se găsește și la Târgurile de Crăciun. În ciuda denumirii obraznice („Bunica fierbinte’), această băutură este absolut delicioasă și are gustul copilăriei.

Ingrediente pentru 4 porții

800 ml lapte

4 lingurițe miere

4 gălbenușuri

8 linguri coniac

nucșoară pulbere

Mod de preparare

Laptele se pune la încălzit împreună cu mierea. Gălbenușurile se bat spumă la mixer sau cu un tel. Se pune și coniacul, apoi se toarnă totul peste lapte și miere și se amestecă pentru omogenizare. Se servește cald, în pahare înalte, cu un praf de nucșoară deasupra.

Se poate pune deasupra, opțional, un moț de frișcă decorat cu ciocolată rasă.

14.Bombardino

Ingrediente pentru 4 porții

160 ml lichior de ouă

120 ml coniac (se poate folosi și rom sau whiskey)

400 ml lapte

100 g frișcă lichidă

1/2 linguriță scorțișoară măcinată

8 lingurițe zahăr brun

Mod de preparare

Într-o oală se pune laptele la încălzit. Nu trebuie să fiarbă! Lichiorul de ouă, coniacul și zahărul se repartizează în mod egal în 4 pahare termorezistente și se amestecă bine. Când laptele s-a încălzit bine, se toarnă în mod egal în fiecare pahar.

Frișca se bate spumă și se pune câte un moț deasupra fiecărui pahar. Se pudrează cu scorțișoară și se servește cald.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: lecker.de

Citește și Rețete de cocktail pentru Paște