Rețete de băuturi răcoritoare

.

Rețete de băuturi răcoritoare se caută mereu în sezonul estival. Și asta pentru că simțim nevoia să ne răsfățăm în zilele caniculare. La serviciu, în vacanță sau în propria curte, o băutură răcoritoare este mereu reconfortantă și ne schimbă în bine starea de spirit.

Dacă ești în căutarea celor mai interesante rețete de băuturi răcoritoare, te afli în locul potrivit. Căci găsești aici rețete de băuturi răcoritoare clasice și inedite, potrivite la orice vârstă și în orice moment al zilei. Cu siguranță îți vei impresiona familia sau invitații cu aceste rețete de băuturi răcoritoare pentru zilele toride.


Ce este limonada

În multe dintre țările europene, să comanzi o limonadă la un bar sau la o terasă este o loterie. Căci ceea ce vei primi te va surprinde. În general, limonada înseamnă pentru ei lichidul transparent acidulat cu aromă de lămâie produs și îmbuteliat de firmele cunoscute pentru băuturile lor răcoritoare. Or, pe la noi, limonada este băutura preferată pentru zilele de vară. Și înseamnă cu totul altceva. Este un produs natural, sănătos și foarte răcoritor. Ba chiar au apărut rețete de băuturi răcoritoare noi, care au la bază limonada clasică, așa cum o știm, combinată cu alte fructe de sezon și chiar legume. Și nu e nimic mai simplu decât să storci câteva lămâi, să le ponderezi aciditatea cu miere, zahăr sau alt îndulcitor, să le scalzi în apă și să răcorești amestecul cu gheață din belșug. Dacă mai adaugi câteva frunzulițe de mentă proaspătă, obții o băutură răcoritoare naturală și delicioasă.

Ce este un suc

Deși obișnuim să numim sucuri toate băuturile răcoritoare cu aromă de fructe, suc este cu adevărat doar lichidul obținut prin stoarcerea fructelor, a legumelor sau verdețurilor. Unele fructe conţin în mod natural multă aciditate sau pulpă de fruct, așa încât nu pot fi folosite pentru a obține suc. Dar pot ajunge în această formă prin adăugarea de apă și zahăr. Produsul inițial obținut poartă numele de nectar și nu conține niciun colorant sau conservant. Băuturile pe bază de suc din fructe sunt favorite ca băuturi răcoritoare. Și asta pentru că țin de sete datorită conținutului ridicat de apă, oferind și parfumul fructelor deopotrivă. Când sucul se combină cu apă minerală sau sifon, se obține șpriț. Spre exemplu, un şpriţ de mere de bună calitate are un conţinut de minimum 60% suc natural de măr.


Ce sunt mocktailurile

După cum bine ai intuit deja, mocktail este denumirea pentru un amestec din băuturi nealcoolice. De obicei, este un mix de sucuri din fructe, variante fără alcool ale unor băuturi clasice și băuturi acidulate. Denumirea vine de la „mock’, care înseamnă fals în limba engleză, și cocktail, termen deja împământenit pe la noi. Așadar, un mocktail este un cocktail fără alcool. Și este foarte apreciat în zilele de vară sau în momentele în care nu putem consuma alcool. Pentru prepararea mocktailurilor nu există reguli stricte. Pur și simplu trebuie exploatată imaginația pentru reinterpretarea unor cocktailuri celebre în varianta fără alcool. Și astfel se obțin rețete de băuturi răcoritoare originale, potrivite la orice vârstă. Spre exemplu, nu e mare lucru să înlocuiești un vin cu suc de merișoare sau de rodie, un spumant cu o șampanie pentru copii sau cu apă tonică ori altă băutură acidualtă, sau o băutură spirtoasă cu alternativa ei cu 0% alcool.


Cele mai bune rețete de băuturi răcoritoare

Cele mai bune rețete de băuturi răcoritoare combină ingrediente naturale, menite să ofere un plus de energie în zilele caniculare. Unele dintre ele pot fi considerate deserturi în sine, datorită consistenței. Așadar, inspiră-te din aceste rețete de băuturi răcoritoare.

Limonadă roz

Ingrediente pentru 6 pahare

  • 3 lămâi
  • 200 g fructe de pădure combinate (zmeură, afine, mure, căpșune etc)
  • 6 linguri de miere sau zahăr (se mai poate adăuga după gust)
  • mentă proaspătă
  • gheață

Mod de preparare

O lămâie se taie rondele subțiri. De la celelalte două lămâi se stoarce sucul și se toarnă într-o carafă cu capacitate de 2,5-3 l. Se adaugă zahărul sau mierea și se amestecă bine să se dizolve. Fructele de pădure se spală, se scurg și se pasează la blender sau cu furculița. Se trec apoi prin sită, pentru a se elimna semințele și impuritățile. Se pun apoi în carafă, peste amestecul de lămâie și zahăr sau miere. Se adaugă lămâia feliată și 1,5 l apă rece și se amestecă bine. Se adaugă gheață până se umple carafa și frunzulițe de mentă ușor zdrobite, ca să elibereze aroma. Se servește imediat sau se poate păstra la frigider.


Punch cu pere și trandafiri

Ingrediente pentru 6 pahare

  • 1 l suc de pere
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 lingură zahăr brun
  • 4 boabe de cardamom
  • 8 feliuțe de ghimbir praspăt
  • 25 ml oțet de mere
  • 1/2 linguriță apă de trandafir
  • 250 ml apă minerală sau sifon
  • gheață

Mod de preparare

1.Într-o tigaie încăpătoare, se toarnă sucul de pere. Se adaugă păstaia de vanilie, zahărul, cardamomul și ghimbirul. Se lasă să fiarbă, apoi se dă la o parte să se răcească complet. Se strecoară și se toarnă apoi într-un bol pentru punch sau într-o carafă.


2.Se adaugă oțetul de mere, apa de trandafir și sifonul sau apa minerală foarte rece. Se amestecă bine și se servește imediat în pahare pline cu gheață. Pentru un plus de savoare, se pot decora băuturile cu crenguțe de cimbru proaspăt.

Piña colada fără alcool

Ingrediente pentru un pahar

  • 150 ml suc de ananas
  • 50 ml lapte de cocos
  • 25 ml suc de limetă
  • gheață

Pentru „romul fals’

  • 100 g zahăr muscovado
  • 200 ml apă
  • 1 fruct de ananas
  • 5 boabe de piper negru
  • 5 cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare


1.La început, se prepară „romul fals’. Este un sirop care se face din zahărul muscovado și 200 ml apă, într-o tigaie. Se lasă pe foc mic să se dizolve zahărul. Apoi, se adaugă câteva felii de ananas și 3-4 fâșii de coajă de ananas, boabele de piper, cuișoarele și batonul de scorțișoară și se lasă să fiarbă câteva minute. Se dă la o parte și se lasă să se infuzeze până se răcește. Se strecoară într-un recipient și se păstrează la rece.

2.Într-un pahar înalt, se toarnă sucul de ananas. Se adaugă laptele de cocos și sucul de limetă. Se amestecă ușor. Se adaugă gheață până se umple paharul. Se toarnă ușor deasupra 25 ml de „rom fals’. Se servește imediat.

Șpriț de vară

Ingrediente pentru un pahar

  • 15 ml sirop de pere
  • 15 ml sirop de căpșune
  • 15 ml miere
  • 50 ml nectar de caise
  • 100 ml apă minerală
  • gheață

Mod de preparare

Într-un shaker plin cu gheață se amestecă foarte bine toate ingredientele, timp de 10 secunde. Se toarnă apoi amestecul într-un pahar tip sondă și se servește imediat.

Irish Cream Delight

Ingrediente pentru 4 pahare

  • 150 ml frișcă lichidă
  • 50 ml lapte condensat
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 25 ml cafea espresso
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de scorțișoară
  • 1 vârf de cuțit de coajă rasă de portocală
  • gheață

Mod de preparare

Într-un shaker mare sau într-un borcan cu capac etanș în care am pus anterior gheață, adăugăm toate ingredientele. Se amestecă viguros, cam 10-15 secunde. Se strecoară amestecul obținut în pahare cu gheață pisată. Se adaugă deasupra un praf de scorțișoară și coajă de portocală rasă. Se servește imediat.

Răcoritoare din măr și rubarbă

Ingrediente pentru un pahar

  • 50 ml suc de măr verde
  • 1 linguriță oțet de mere
  • 1 linguriță sirop de ghimbir
  • 2 lingurițe gem de rubarbă
  • 100 ml apă minerală

Mod de preparare

Într-un shaker sau borcan cu capac etanș se pune un pumn generos de gheață pisată. Se adaugă sucul, oțetul, siropul și gemul și se amestecă totul foarte bine. Într-un pahar înalt, se pun 2-3 cuburi de gheață. Se strecoară deasupra amestecul obținut. Se servește imediat.

Summer breeze

Ingrediente pentru un pahar

  • 1 felie de castravete de 1 cm grosime
  • 5-6 frunze de mentă proaspătă
  • 6 boabe de zmeură
  • 150 ml apă tonică
  • gheață

Mod de preparare

Castrevetele, menta și zmeura se pasează la blender. Se strecoară amestecul obținut într-un pahar tip sondă. Se toarnă ușor deasupra apa tonică și se completează cu gheață.

Fruit cooler

Ingrediente pentru 6 pahare

  • 100 ml suc de merișoare
  • 100 ml nectar de piersici
  • 200 ml băutură carbogazoasă cu gust de portocală
  • 200 ml apă tonică
  • sucul de două limete
  • gheață

Mod de preparare

Într-un bol de punch se toarnă toate ingredientele foarte reci și se amestecă. Se servește în pahare umplute cu gheață pisată.

Lassi

Ingrediente pentru 4 pahare

  • 4 linguri iaurt integral natur
  • 400 ml apă
  • 4 linguri zahăr sau miere
  • 1/2 linguriță pudră de cardamom
  • 1 linguriță apă de trandafir
  • 3-4 fire de șofran
  • 1 linguriță zeamă de limetă
  • câteva frunze de mentă proaspătă

Mod de preparare

1.Dat fiind că se numără printre cele mai apreciate rețete de băuturi răcoritoare indiene, este o băutură foarte aromată. Înainte de toate, se pune șofranul la înmuiat în puțin lapte fierbinte (cam două lingurițe).

2.Într-un bol, se pune iaurtul cu cardamomul, zahărul sau mierea și șofranul. Se amestecă totul foarte bine, până capătă un aspect pufos. Se adaugă și apa de trandafir și se amestecă din nou. Se toarnă apa și se amestecă totul ușor. Se gustă și se mai adaugă zahăr sau miere dacă se dorește.

3.În pahare înalte umplute pe jumătate cu gheață pisată se toarnă din amestecul obținut. Se servește imediat.

Parada vitaminelor

Ingrediente pentru un pahar

  • 40 ml suc de morcov
  • 20 ml suc de ananas
  • 20 ml suc de lămâie proaspăt stors
  • 20 ml sirop de scorțișoară
  • 100 ml cidru fără alcool

Mod de preparare

Într-un shaker sau borcan cu capac etanș se amestecă bine toate ingredientele, mai puțin cidrul. Într-un pahar tip sondă, se toarnă amestecul obținut. Se adaugă gheață și se toarnă ușor cidrul deasupra. Se servește imediat.

Limonadă cu mentă și busuioc

Ingrediente pentru un pahar

  • 4 frunze de busuioc
  • 4 frunze de mentă
  • 25 ml sirop de arțar
  • 10 ml suc de limetă proaspăt stors
  • sifon sau apă minerală
  • gheață

Mod de preparare

Într-un borcan cu capac etanș, se pun frunzele tocate, sucul de limetă și siropul și se zdrobesc cu un pistil. Se adaugă 50 ml apă minerală sau sifon, un pumn de gheață pisată și se amestecă totul foarte bine. Se strecoară amestecul într-un pahar înalt cu 3-4 cuburi de gheață și se toarnă deasupra apă minerală sau sifon după plac.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: bbcgoodfood.com

Citește și 3 băuturi estvale pentru părinți și copii