Rețete cu broccoli. Cum să dai gust acestei legume

.

Dacă sunteți în căutare de idei pentru rețete cu broccoli, atunci rămâi aici. Vom explora împreună diverse modalități de a da gust acestei legume care poate deveni rapid preferata oricui, dacă este gătită așa cum trebuie. Broccoli-ul nu trebuie să fie fad, fără gust și enervant. Dimpotrivă! Este o legumă cu mult gust și potențial. Unde mai pui că este foarte sănătos și oferă o mulțime de nutrienți?

Despre broccoli


Broccoli este bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. De asemenea, se mândrește cu mai multe proteine decât majoritatea celorlalte legume.

Această legumă verde poate fi savurată atât crudă, cât și gătită, dar cercetări recente arată că gătitul ușor la aburi oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate.

Broccoli este relativ bogat în proteine, care reprezintă 29% din greutatea sa uscată, în comparație cu majoritatea legumelor. Cu toate acestea, din cauza conținutului său ridicat de apă, 90 de grame de broccoli furnizează doar 3 grame de proteine.


Ce alimente să consumi în funcție de vârsta pe care o ai

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, furnizează compuși care conțin sulf, responsabili pentru gustul lor adesea înțepător.  Acești compuși bioactivi pot avea numeroase beneficii pentru sănătate.

Rețete cu broccoli

Noodles picanți cu broccoli și ciuperci

  • 1 cubuleț de concentrat de legume
  • 2 mâini de noodles
  • 1 căpățână mică de broccoli, ruptă în buchețele
  • 1 lingură de ulei de susan, plus mai mult pentru a servi
  • pachet de 250 g de ciuperci shiitake sau brune
  • 1 cățel de usturoi
  • ½ linguriță de fulgi de ardei iute
  • 4 cepe verzi, tăiate felii subțiri
  • 2 linguri de sos hoisin
  • o mână de nuci de caju prăjite

Puneți cubul de supă într-o cratiță cu apă, apoi aduceți la fierbere. Adăugați tăițeii, aduceți din nou supa la fierbere și gătiți timp de 2 minute. Adăugați broccoli și fierbeți încă 2 minute. Rezervați o ceașcă din zeamă, apoi scurgeți tăițeii și legumele.

Încălziți o tigaie sau un wok, adăugați uleiul de susan și prăjiți ciupercile timp de 2 minute până devin aurii. Adăugați usturoiul, fulgii de ardei iute și cea mai mare parte a cepei verzi, mai gătiți 1 minut, apoi adăugați tăițeii și broccoli. 


Se adaugă 3 linguri de supă și sosul hoisin, apoi se amestecă timp de 1 minut, folosind o pereche de clești sau 2 linguri de lemn. Serviți tăițeii presărați cu nucile caju și ceapa verde rămasă. Adăugați încă un strop de ulei de susan după gust, dacă doriți.

Supă de broccoli și brânză cu mucegai

  • 2 linguri de ulei de rapiță
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 1 tijă de țelină, tăiată felii
  • 1 praz, tăiat felii
  • 1 cartof mediu, tăiat în cubulețe
  • 1 bucată de unt
  • 1 l de supă de pui sau de legume
  • 1 căpățână de broccoli, tăiată grosier
  • 140 g de brânză cu mucegai fărâmițată

Încălziți 2 linguri de ulei de rapiță într-o cratiță mare și apoi adăugați 1 ceapă tăiată mărunt. Gătiți la foc mediu până se înmoaie. Adăugați un strop de apă dacă ceapa începe să se prindă.

Adăugați 1 tijă de țelină feliată, 1 praz feliat, 1 cartof mediu tăiat cubulețe și o bucată de unt. Amestecați până se topește, apoi acoperiți cu un capac. Lăsați să transpire timp de 5 minute, apoi îndepărtați capacul.

Turnați 1 l de supă de pui sau de legume și adăugați bucățile de broccoli. Gătiți timp de 10-15 minute până când toate legumele sunt moi.


Rețetă de mâncare cu broccoli și conopidă. E delicioasă!

Adăugați restul de broccoli tăiat grosier și gătiți încă 5 minute.

Se transferă cu grijă într-un blender și se amestecă până la omogenizare.

Încorporați 140 g de brânză albastră, lăsând să rămână câteva cocoloașe. Asezonați cu piper negru și serviți cu crutoane.

Paste cremoase cu broccoli

  • 250 ml lapte integral
  • 250 g de broccoli, zdrobit într-un robot de bucătărie până devine foarte fin
  • 250 g de rigatoni sau orice paste
  • 30 g parmezan, ras fin
  • 100 g de cheddar, tăiat în bucățele
  • nucșoară rasă
  • ulei de măsline, pentru stropire

Aduceți la fierbere o cratiță mare cu apă sărată. Între timp, aduceți laptele și broccoli la o fierbere ușoară într-o a doua cratiță antiaderentă așezată la foc mediu și gătiți timp de 10-15 minute. Broccoli se va fierbe în lapte și va forma un piure moale, care este baza sosului.

Întoarceți rigatoni în cratița cu apă clocotită și amestecați. Gătiți timp de 1 minut mai puțin decât instrucțiunile de pe ambalaj. Amestecați parmezanul și cheddarul în amestecul de broccoli până când se topesc complet și se omogenizează.


Supă cremă de broccoli. Cea mai simplă rețetă

Asezonați sosul și radeți puțină nucșoară după gust. Transferați rigatoni direct din apa de fierbere în sosul de broccoli și brânză, folosind o lingură cu fantă. Amestecați bine, adăugând o lingură de apă de la paste pentru a slăbi sosul, dacă este necesar. Verificați de condimente, apoi puneți-le în boluri și stropiți-le cu puțin ulei de măsline înainte de a le servi.

Broccoli și conopidă

  • 1 căpățână mare de conopidă ruptă în buchețele
  • 1 cub de concentrat de legume
  • 1 căpățână mare de broccoli ruptă în buchețele
  • 200 g de smântână
  • 1 lingură de muștar integral
  • un strop de vin alb (dacă aveți)
  • nucșoară rasă
  • 2 felii de pâine veche, fărâmițată
  • 100 g cheddar

Acoperiți conopida în apă rece, adăugați cubul de concentrat de legume, apoi aduceți la fierbere. Adăugați broccoli și gătiți timp de 1 minut, apoi scurgeți (rezervând o parte din zeamă) și lăsați să se usuce la abur timp de 1-2 minute. (Legumele nu trebuie să fie fragede).

Încălziți cuptorul la 200C. Amestecați smântâna, muștarul, vinul (dacă îl folosiți), nucșoara și câteva condimente. Adăugați legumele și amestecați bine. Se răstoarnă într-un vas rezistent la cuptor, se împrăștie pâinea fărâmițată deasupra și cheddarul și se coace timp de 30 de minute până când devine auriu și crocant pe deasupra. Se servește ca atare sau alături de un fel principal cu carne.

Sursa foto: Shutterstock.com