Rețete cu carne de porc. Idei de mese creative

.

Dacă sunteți în căutare de rețete cu carne de porc, atunci acestea sunt perfecte pentru tine. Carnea de porc este cea mai consumată carne roșie la nivel mondial, dar este un aliment interzis în anumite religii, cum ar fi islamul și iudaismul. Carnea de porc este adesea preparată în formă neprelucrată, dar produsele din carne de porc sunt, de asemenea, adesea conservate, cum ar fi carnea de porc afumată, șunca, slănina și cârnații.

Despre carnea de porc


Carnea de porc este un aliment bogat în proteine și conține cantități variabile de grăsimi. Pentru a vă bucura de cele mai sănătoase beneficii ale cărnii de porc, este recomandat să acordați prioritate bucăților slabe – fileul, cotletele și friptura de mușchiuleț. 

Bucățile slabe de carne de porc nu sunt doar bogate în proteine și mai sărace în grăsimi, ci conțin și mai multe vitamine B decât multe alte tipuri de carne.

Bucățile mai grase din porc ar trebui consumate doar la ocazii speciale. Pentru o masă festivă de Paște sau altă sărbătoare, puteți pregăti o friptură de porc puțin mai grasă pe care să o serviți cu o salată verde. 


Rețete cu carne de porc

Medalioane de porc cu sos cremos

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 600 g medalioane de porc
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 2 cepe
  • 250 g de ciuperci tăiate felii
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1 lingură de făină
  • 100 ml de sherry
  • 400 ml de supă de pui
  • 4 crenguțe de cimbru
  • ½ lingură de muștar integral
  • 100 ml smântână lichidă
  • piure de cartofi și verdeață, pentru a servi

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă și se prăjește carnea de porc pe fiecare parte timp de 2-3 minute până când devine aurie. Dați deoparte pe o farfurie.

Rețetă de ruladă de porc. Gust aparte

Se topește untul în tigaie și, când face spumă, se prăjesc ceapa și ciupercile la foc mediu timp de 10 minute. Adăugați usturoiul și gătiți pentru încă 1 minut. 

Adăugați făina și gătiți pentru încă 2 minute. Se adaugă sherry și se fierbe timp de 2 minute. Se amestecă treptat cu supa până când sosul nu mai are cocoloașe. Se adaugă cimbrul și muștarul și se condimentează după gust.


Întoarceți carnea de porc în tigaie și fierbeți la foc mic, fără capac, timp de 5-7 minute sau până când carnea de porc este bine pătrunsă. Se amestecă cu smântâna și se încălzește din nou până la fierbere. Serviți cu piure de cartofi cremos și verdeață înăbușită.

Costițe de porc glazurate

  • 2 coaste de porc
  • 2 cutii de coca cola
  • 2 lingurițe de semințe de susan prăjite (opțional)
  • Pentru sos
  • 8 linguri de ketchup
  • 8 linguri de zahăr brun moale
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 2 linguri de sos dulce de ardei iute
  • 1 linguriță de boia de ardei

Încălziți cuptorul la 160C și potriviți bine coastele într-o tavă de copt. Turnați cola și suficientă apă cât să acopere coastele, apoi acoperiți bine cu folie de aluminiu. Se prăjesc timp de 2-3 ore, întorcându-le la jumătatea timpului, până când coastele sunt foarte fragede, dar nu se desfac.

Între timp, puneți toate ingredientele pentru sos într-o cratiță mică. Încălziți ușor, apoi fierbeți timp de aproximativ 2 minute, amestecând.

Rețetă coastă de porc la cuptor. Un deliciu!


Când coastele sunt gata, scoateți-le cu grijă pe fiecare din tavă și așezați-le pe hârtie de bucătărie pentru a se usca. Îndepărtați lichidul și ștergeți costițele. 

Puneți coastele uscate înapoi în tavă și acoperiți-le pe toate cu sosul lipicios. Se acoperă și se lasă la rece cel puțin 1 oră pentru a se marina, dar mai bine până la 24 de ore. Se pot congela în acest stadiu.

Încălziți grătarul și așteptați ca flăcările să se stingă, sau încălziți cuptorul la 220C.


 Adăugați coastele (într-o tavă de copt, dacă folosiți cuptorul) și gătiți-le timp de 20 minute, întorcându-le din când în când și ungându-le des cu sosul rămas. 

Când coastele sunt lipicioase, fierbinți și crocante la exterior, tăiați-le în felii pentru a le servi. Dacă doriți, presărați-le cu semințe de susan și serviți-le cu sosul lipicios rămas, încălzit, și cu cartofi wedges.

Salată cu năut și cotlet de porc

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de rozmarin tocat fin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • suc și coajă de ½ lămâie
  • 4 cotlete de porc dezosate
  • 1 ceapă roșie, tăiată mărunt
  • 2 linguri de oțet de sherry
  • 2 cutii de 400 g de năut, clătite și scurse
  • pungă de 110 g de frunze de salată mixtă

Amestecați uleiul de măsline, rozmarinul, usturoiul, sucul și coaja de lămâie într-un bol mare. Adăugați carnea de porc, întoarceți-o pentru a o acoperi și condimentați bine. Dacă aveți timp, marinați în frigider timp de 30 minute.

Încălziți o tigaie mare antiaderentă. Scoateți carnea de porc din marinată, scuturând excesul și rezervând marinada pentru mai târziu. Gătiți carnea de porc în tigaie timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până când este bine gătită. Se odihnește pe o farfurie în timp ce pregătiți salata.


Rețete cu carne tocată. Idei pentru o cină delicioasă

Turnați marinada rezervată în tigaia cu ceapa. Gătiți timp de 1 minut la foc mare înainte de a adăuga oțetul, plus 3 linguri de apă. Dați în clocot timp de 1 minut, până când ceapa s-a înmuiat puțin și sosul s-a îngroșat ușor. 

Se amestecă cu năutul, puțină sare și piper și orice suc rămas de la carnea de porc. Puneți frunzele de salată într-un castron, răsturnați conținutul din tigaie și amestecați ușor, înainte de a servi imediat cu carnea de porc.

Chifteluțe de porc marinate cu spaghete

  • 450 g de carne tocată de porc
  • 1 măr mic, curățat de coajă, fără miez și ras
  • 1 cățel de usturoi mic, zdrobit
  • 25 g de pesmet
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 250 g de spaghete, pentru a servi
  • Pentru sos
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 400 g de roșii tocate
  • 3 ardei roșii copți, tăiați grosier
  • Pătrunjel
  • Parmezan

Puneți carnea tocată de porc într-un castron și amestecați-o cu mărul, usturoiul, pesmetul și puțină sare și piper. Formați din amestec 16 bile, acoperiți și dați la rece timp de 10 minute.

Între timp, preparați sosul. Încălziți uleiul într-o cratiță medie și adăugați ceapa. Gătiți timp de 2-3 minute, până se înmoaie, apoi adăugați roșiile și jumătate de cutie de apă. Adăugați ardeii împreună cu puțină sare și piper. Se acoperă parțial și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute.

Încălziți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă și adăugați chiftelele. Gătiți-le timp de 5-6 minute, amestecând din când în când, până când se rumenesc peste tot. Dați-le deoparte și păstrați-le la cald.

Masa de Crăciun. Cât este de sănătoasă carnea de porc și cum este bine să o consumăm

Folosind un blender de mână, bateți sosul de roșii până când se omogenizează. Adăugați cu grijă chiftelele în sos și fierbeți-le timp de 5 minute, până când sunt bine fierte. Între timp, gătiți spaghetele urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

Serviți spaghetele pe o farfurie și turnați sos din abundentă și chiftele. Presărați cu pătrunjel și parmezan.

Tagliatelle cu carne de porc și sos de lămâie

  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 1 tulpină de țelină, tocată mărunt
  • 100 g de pancetta tăiată în cubulețe
  • 500 g de carne de porc tocată
  • 200 ml de vin alb sec
  • 50 g de parmezan
  • 1 lămâie ecologică mare
  • 400g tagliatelle uscate cu ou
  • 3 linguri de pătrunjel verde tocat mărunt

Decojiți cățeii de usturoi, tăiați-i în jumătate pe lungime și îndepărtați mugurii verzi din centru. Încălziți ușor usturoiul și uleiul într-o tigaie mare (suficient de mare pentru a arunca pastele mai târziu). Când începe să se coloreze, luați de pe foc și lăsați usturoiul la infuzat timp de 5 minute, apoi aruncați-l.

Încingeți uleiul și adăugați ceapa și țelina în uleiul parfumat cu usturoi, presărați cu puțină sare și puneți-le din nou la foc mic. Lăsați-le să se înmoaie, fără să se coloreze, timp de 8-10 minute. Ar trebui să transpire mai degrabă decât să se prăjească.

Adăugați pancetta și gătiți pentru încă 6minute, adăugând apă ca mai înainte. Încorporați carnea de porc și dați focul mai tare. Nu sfărâmați prea tare carnea. Adăugați vinul și lăsați-l să se evapore, apoi asezonați. 

Turnați 200 ml de apă, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Adăugați puțină apă dacă amestecul devine prea uscat.

În timp ce se gătește sosul, puneți o cratiță cu multă apă la fiert. Radeți parmezanul și coaja de la lămâie și lăsați-le deoparte.

Ce alimente să nu bagi în cuptorul cu microunde

Când apa este la punctul de fierbere, adăugați 2 lingurițe de sare, apoi pastele. Acoperiți parțial, aduceți din nou la fierbere, amestecați bine și reduceți focul astfel încât apa să fiarbă ușor. Gustați pastele cu 2 minute înainte de momentul indicat pe ambalaj – nu uitați că acestea vor continua să se gătească în timp ce sunt amestecate cu sosul.

Scurgeți pastele, păstrând puțină apă. Transferați imediat pastele în tigaie și amestecați-le bine la foc mic. Adăugați parmezanul și amestecați bine. Adăugați apă pentru paste pentru a le dilua sau brânză suplimentară pentru a absorbi excesul de lichid și amestecați din nou.

Adăugați coaja de lămâie și pătrunjelul. Serviți imediat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!

Citeşte şi despre cum se afumă carnea și peştele acasă!