Rețete cu cartofi. Ce mese delicioase poți face cu acest ingredient

.

Dacă nu știți ce rețete cu cartofi să faceți, atunci ți-am pregătit câteva idei cu care nu ai cum să dai greș? Cartoful este unul dintre cel mai versatil ingredient din bucătărie și nelipsit din orice cămară. Cartofii sunt ideali pentru a oferi senzația de sațietate, datorită conținutului de amidon mare. Vine într-o sumedenie de forme: cartofi prăjiți, piure, la cuptor, în supe, salată, chipsuri și multe altele.

Despre cartofi


Sunt o sursă excelentă de aminoacizi, carbohidrați, vitamine și practic nu conțin grăsimi! Cartofii sunt mult mai hrănitori decât cred majoritatea oamenilor. 

Cartofii sunt mult mai mult decât un alt aliment sănătos. Majoritatea rețetelor se pot prepara în câteva minute (mulțumită cuptorului cu microunde). Pot fi puși în cuptor, în air fryer sau chiar în slot cooker. Posibilitățile sunt nelimitate. Diferitele rețete de cartofi pe care le poți crea sunt limitate doar de imaginație. Iată puțină inspirație.


Rețete cu cartofi

Frittata cu cartofi și sparanghel

  • 200 g de cartofi noi, tăiați în patru
  • 100 g de sparanghel
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 6 ouă, bătute
  • 40 g de brânză Cheddar, rasă
  • rucola sau salată mixtă, pentru a servi

Puneți cartofii într-o cratiță cu apă rece sărată și aduceți-i la fierbere. După ce au fiert, gătiți timp de 4-5 minute, până când sunt aproape fragezi, apoi adăugați sparanghelul pentru un ultim 1 minut. Scurgeți.

Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie rezistentă la cuptor și adăugați ceapa. Gătiți timp de aproximativ 8 min până se înmoaie.

Rețetă de cartofi acordeon. Sunt delicioși și se prepară ușor

Amestecați ouăle cu jumătate din brânză într-un castron și asezonați bine. Turnați peste ceapa din tigaie, apoi împrăștiați sparanghelul și cartofii. 

Acoperiți cu restul de brânză și puneți la cuptorul preîncins pe funcția grill  timp de 5 minute sau până când frittata este aurie și coaptă. Se taie în felii și se servește din tigaie cu salată.


Crochete cu cartofi și broccoli

  • 400 g cartofi făinoși
  • 150 g de broccoli
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 g de brânză Cheddar matură
  • 60 g de pesmet proaspăt
  • Pentru crustă
  • 20 g de făină simplă
  • 2 ouă medii, bătute
  • 100g semințe de susan
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • Pentru sos
  • 100g de cremă de brânză
  • 50g iaurt natural
  • 1 lingură de arpagic, tăiat mărunt
  • 1-2 linguri de lapte integral , dacă este necesar

Puneți cartofii într-o cratiță medie și acoperiți-i doar cu apă rece. Aduceți la fierbere și fierbeți la foc mic timp de 14-16 minute, până când sunt complet fierți. Scurgeți și pasați bine, apoi puneți din nou în cratiță la foc mic și gătiți timp de 1-2 min, amestecând constant – acest lucru va elimina excesul de umiditate.


Între timp, aduceți o cratiță mică cu apă la fierbere, adăugați broccoli și fierbeți timp de 6-7 minute până când se înmoaie. Scurgeți foarte bine și uscați cu hârtie de bucătărie (este important să faceți acest lucru bine, deoarece excesul de apă va face crochetele puțin umede). 

Rețetă de cartofi dulci prăjiți. Ușor de preparat!

Se toacă fin broccoli, apoi se adaugă la piureul de cartofi împreună cu gălbenușul de ou, brânza și pesmetul. Împărțiți amestecul în 12 bile egale și rulați-le pe fiecare în formă de crochete. Se lasă la rece timp de 10 minute în congelator.


Între timp, pregătiți sosul. Puneți crema de brânză, iaurtul și arpagicul într-un bol și amestecați până obțineți o consistență moale, adăugând lapte dacă este necesar.

Puneți făina, ouăle bătute și semințele de susan în trei boluri separate. Rulați crochetele în făină, înmuiați-le în oul bătut, apoi tăvăliți-le în semințele de susan.

Încălziți uleiul într-o tigaie mare, neaderentă și prăjiți crochetele la foc mediu-mic timp de 4-5 minute, întorcându-le frecvent pentru a obține o culoare aurie uniformă. Scurgeți-le pe hârtie de bucătărie și serviți-le cu crema de brânză.


Cartof la cuptor cu feta și ceapă verde

  • 1 cartof de copt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • ½ linguriță de sare
  • Praf de usturoi
  • 50 g de feta
  • 50g iaurt grecesc
  • ½ linguriță de sumac
  • 1 legătură ceapă verde
  • câteva frunze de busuioc , pentru a servi (opțional)

Încălziți cuptorul la 220C. Înțepați cartoful peste tot cu o furculiță și coaceți-l timp de 1 oră cu tot cu coajă, până când este auriu la exterior și moale în interior. 

Amestecați 1 linguriță de ulei de măsline cu sarea și pudra de usturoi. Tăiați o cruce adâncă în partea de sus a cartofului copt, stropiți cu ulei și frecați pe toate părțile. Se pune din nou la cuptor și se coace încă 15 minute până când marginile devin aurii și crocante.


Rețetă mâncare de cartofi fără carne. Ca la mama acasă!

Între timp, fărâmițați feta într-un castron, adăugați iaurtul și bateți împreună până când devine cremos. Încorporați piper negru și puneți cu lingura feta bătută în cartof. Se stropește cu restul de 1 linguriță de ulei de măsline și se împrăștie câteva frunze de busuioc rupte deasupra și ceapă verde. Puteți adăuga smântână, guacamole, carne tocată sau orice alt topping doriți.

Cartofi Dauphinoise

  • 500 ml de smântână lichidă
  • 500 ml lapte
  • 3 căței de usturoi
  • 8 cartofi mari
  • 100 g de brânză gruyere rasă (opțional)

Încălziți cuptorul la 190 de grade. Puneți 500 ml de smântână lichidă, 500 ml de lapte și 3 căței de usturoi într-o cratiță mare și aduceți la fierbere.

Tăiați 8 cartofi mari în felii foarte fine, aproximativ 3-4 mm, adăugați-i în smântână și fierbeți timp de 3 minute până când sunt aproape fierți.

Amestecați ușor pentru a separa cartofii și pentru a nu se mai scufunda și prinde pe fundul cratiței.

Scoateți cartofii cu o paletă și așezați-i într-un vas larg și puțin adânc, rezistent la cuptor, astfel încât să aibă o adâncime de aproximativ 5 cm.

Rețetă chiftele de post din cartofi și ciuperci

Turnați deasupra smântâna infuzată cu usturoi (aruncând usturoiul) – doar atât cât să se infiltreze prin straturi și să lase puțină umiditate la suprafață.

Împrăștiați 100 g de brânză gruyere rasă sau orice altă brânză, poi dați la cuptor timp de 30 de minute până când cartofii sunt moi și rumeniți – măriți focul timp de 5 minute dacă nu sunt suficient de rumeniți cartofii. Se poate servi ca atare sau lângă o friptură de pui, porc sau vită.

Sursa foto: Shutterstock.com