Rețete cu ciuperci. Ce feluri de ciuperci sunt mai gustoase

.

Există numeroase rețete cu ciuperci, însă le-am compilat pe cele mai bune, cu mențiunea că fiecare rețetă va fi diferită dacă o veți încerca cu diferite tipuri de ciuperci sau cu o combinație de mai multe specii. Când vine vorba despre ciuperci, nu există nicio limită. Gustul lor unic ridică orice preparat și poate deveni instant un fel de mâncare extrem de pretențios. Cu toate acestea, ciupercile rămân genul de aliment cu care poți face orice fel de mâncare, de la supe și ciorbe, antreuri și minuturi, până la feluri principale grele, cremoase și numai bune pentru o zi de toamnă sau iarnă friguroasă. 

Despre ciuperci


Alege-le corect (dar nu le alege tu însuți) Prima și cea mai importantă regulă privind ciupercile! Cu excepția cazului în care sunteți cu un profesionist experimentat în ciuperci, nu culegeți ciuperci din sălbătici.

La piață sau la magazin, căutați ciuperci sănătoase: Ar trebui să fie ferme și plinuțe, fără semne de riduri sau de noroi. Dacă nu vă plac ciupercile, este probabil pentru că vi se par moi, moi, spongioase și/sau fade.

Rețetă ciorbă de post cu perișoare din ciuperci


 Nu trebuie să fie așa. Folosind o tigaie încinsă și mai multă grăsime decât pare necesar, le puteți da o rumenire delicioasă și crocante. Ciupercile trebuie dotate la foc mare și trebuie să se evapore toată apa din ele înainte de a fi delicioase. Abia atunci rămâne savoarea ciupercilor. 

Rețete cu ciuperci

Ciuperci umplute

  • 4-6 ciuperci portobello de mărime medie-mare
  • 125 g de bacon
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 4 linguri de pesmet uscat
  • 1 linguriță de salvie uscată
  • 50 g de brânză Cheddar rasă

Încălziți cuptorul la 220C/200C. Ștergeți ciupercile pentru a îndepărta orice murdărie, apoi întoarceți-le cu capul în jos și îndepărtați tulpinile. Așezați-le pe o tavă de copt cu partea de sus în jos.

Prăjiți baconul timp de 8-10 minute până când începe să devină crocant, apoi tocați mărunt șalota, tulpinile ciupercilor și usturoiul. Adăugați-le la bacon și prăjiți-le la foc moderat timp de aproximativ 5 minute până când toate ingredientele sunt fierte.


Rețetă de ficăței de pui cu bacon și ciuperci

Luați de pe foc și adăugați pesmetul și salvia, apoi amestecați pentru a obține o compoziție uniformă. Puneți cu lingura în scobiturile ciupercilor și presărați cu brânza rasă.

Coaceți la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, până când brânza s-a topit. Serviți cu pâine crocantă și o salată verde.

Plăcintă cu praz, pui și ciuperci

  • 50 g de unt
  • 3 praji
  • 1 crenguță de cimbru
  • 100 g de ciuperci champigon, tăiate felii
  • 20 g de ciuperci porcini uscate, mărunțite grosier
  • 6 pulpe superioare de pui fără piele și dezosate, tăiate în bucăți
  • 30 g de făină
  • un strop de vin alb (opțional)
  • 300 ml de supă de pui
  • 100 ml de smântână lichidă
  • ½ lămâie, zeamă
  • 1 pachet de aluat pentru plăcinte

Încălziți untul într-o tigaie puțin adâncă și gătiți ușor prazul cu cimbrul timp de 8 minute sau până se înmoaie. Adăugați ambele tipuri de ciuperci și gătiți încă 5 minute apoi măriți puțin focul, adăugați puiul și amestecați până când puiul începe să se rumenească. 

Se presară făina și se amestecă pentru a obține o pastă și se continuă să se gătească timp de 2 minute.

Rețetă de ouă umplute cu ciuperci. Pentru mese festive

Se stropește cu vinul, dacă se folosește, și se rumenește timp de 1 minut, amestecând, apoi se toarnă stocul de pui, smântâna și sucul de lămâie, se condimentează și se fierbe timp de 10 min până când puiul este bine fiert. Lăsați să se răcească, apoi puneți-l în frigider pentru a se răci. Se poate face cu până la două zile înainte. Într-o tavă de tartă, așezați aluatul și apoi umplutura. Dați la cuptor la 200 de grade până se rumenește deasupra și apoi serviți. 


Burger cu halloumi și ciuperci

  • 4 ciuperci portobello mari, fără tulpini
  • 1 ceapă roșie mare, tăiată în 4 felii groase
  • 250 g de halloumi, tăiat în 8 felii groase
  • 4 chifle pentru burger, împărțite
  • 2 roșii, tăiate felii
  • O mână de rucola
  • sos pentru burger, la alegere, pentru servire
  • Pentru untul miso
  • 100 g de unt moale
  • 2 linguri de miso alb
  • 2 linguri de sos de soia ușor
  • 1 cățel mare de usturoi, ras

Pentru untul miso, bateți toate ingredientele într-un bol mic, apoi lăsați-le deoparte.

Aprindeți grătarul. Când cărbunii sunt cenușii, răsturnați mai mulți cărbuni într-o parte, astfel încât să aveți două zone de căldură. 


Ungeți ciupercile și ceapa cu o parte din untul miso, apoi puneți-le pe grătar și gătiți-le timp de 10 minute, ungându-le și întorcându-le din când în când. 

(Când întoarceți ceapa, folosiți o spatulă pentru a nu se separa în inele.) Când legumele sunt carbonizate și s-au înmuiat, mutați-le pe marginea părții mai reci a grătarului pentru a se menține calde. Continuați să stropiți cu unt din când în când.

Rețetă spaghete cu ciuperci de post. Simplu și rapid!

Gătiți halloumi direct pe grătar până când se rumenește și se carbonizează ușor. Când halloumi este gata, ungeți părțile tăiate ale chiflelor cu restul de unt miso și prăjiți-le pe grătar. Umpleți chiflele cu ciupercile, ceapa, halloumi, roșiile, racheta și sosul pentru burger. Serviți cu cartofi dulci prăjiți. 


Risotto de ciuperci

  • 50 g de ciuperci porcini uscate
  • 1 cub de concentrat de legume
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 250 g de ciuperci brune, tăiate mărunt
  • 300 g de orez pentru risotto, cum ar fi arborio
  • 1 pahar de 175 ml de vin alb
  • 25 g de unt
  • o mână de frunze de pătrunjel, tocate
  • 50 g de parmezan sau Grana Padano

Puneți 50g de ciuperci porcini uscate într-un castron mare și turnați 1 litru de apă clocotită. Se lasă la înmuiat timp de 20 de minute, apoi se scurg într-un castron, aruncând ultimele câteva linguri de lichid rămase în castron.


Fărâmițați 1 cub de concentrat de legume în lichidul de ciuperci, apoi stoarceți ușor ciupercile pentru a elimina orice lichid.

Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o cratiță de mică adâncă sau într-o tigaie adâncă la foc mediu. Adăugați 1 ceapă tocată mărunt și 2 căței de usturoi tăiați mărunt, apoi prăjiți timp de aproximativ 5 minute până când se înmoaie.

Rețetă gulaș de ciuperci. Extrem de gustoasă!

Adăugați 250 g de ciuperci brune tocate și ciupercile uscate, condimentați cu sare și piper și continuați să gătiți timp de 8 min până când ciupercile proaspete s-au înmuiat.

Încingeți 300 g de orez pentru risotto în tigaie și gătiți timp de 1 min. Turnați deasupra un pahar de 175 ml de vin alb și lăsați-l să dea în clocot pentru ca alcoolul să se evapore.

Mențineți tigaia la foc mediu și turnați un sfert din zeama de ciuperci. Fierbeți orezul, amestecând des, până când orezul a absorbit tot lichidul.

Adăugați din nou aproximativ aceeași cantitate de zeamă și continuați să fierbeți la foc mic și să amestecați – ar trebui să înceapă să devină cremos, să se umfle și să devină fraged. În momentul în care se adaugă ultimul sfert de zeamă, orezul ar trebui să fie aproape fiert.

Continuați să amestecați până când orezul este fiert. Dacă orezul este încă insuficient fiert, adăugați un strop de apă. Luați cratița de pe foc, adăugați 25 g de unt și împrăștiați 25 g de parmezan ras sau brânză Grana Padano și o jumătate de mână de frunze de pătrunjel tocate.

Acoperiți și lăsați câteva minute pentru ca orezul să poată absorbi excesul de lichid pe măsură ce se răcește puțin. Se amestecă o ultimă dată risotto-ul, se pune în boluri și se presară cu restul de 25 g de brânză rasă și restul de frunze de pătrunjel tocate.

Supă cremă de ciuperci

  • 90 g de unt
  • 2 cepe medii, tocate grosier
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 500 g de ciuperci diverse, tocate mărunt
  • 2 linguri de făină simplă
  • 1 l de supă de pui fierbinte
  • 1 frunză de dafin
  • 4 linguri de smântână de gătit
  • o mână mică de pătrunjel

Încălziți untul într-o cratiță mare și gătiți ceapa și usturoiul până se înmoaie, dar nu se rumenesc, aproximativ 8-10 minute.

Adăugați ciupercile și gătiți la foc mare încă 3 minute până se înmoaie. Se presară făina și se amestecă pentru a se combina. Turnați supa de pui, aduceți amestecul la fierbere, apoi adăugați frunza de dafin și fierbeți încă 10 minute.

Rețetă de pateu de ciuperci și caju de post

Îndepărtați și aruncați frunza de dafin, apoi scoateți amestecul de ciuperci de pe foc și amestecați cu ajutorul unui mixer de mână până la omogenizare. 

Reîncălziți ușor supa și amestecați-o cu smântână (sau, puteți îngheța supa în această etapă – pur și simplu amestecați-o cu smântână când o încălziți). Împrăștiați pătrunjelul, dacă doriți, și serviți cu crutoane. 

Dacă îţi plac ciupercile, îţi recomandăm şi reţete cu ciuperci pleurotus.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi gălbiori – rețete și beneficii, cum să prepari „aurul pădurii’!