Cauți rețete cu dovlecei? Ei bine, există multe inspirații când vine vorba de această legumă. Dovlecelul face parte din familia de plante Cucurbitaceae, alături de pepeni, dovlecei de spaghete și castraveți. Poate crește până la peste 1 metru în lungime, dar este de obicei recoltat când este încă imatur – măsurând de obicei sub 20 cm.
Despre dovlecel
Deși dovlecelul este adesea considerat o legumă, din punct de vedere botanic este clasificat ca fiind un fruct. Apare în mai multe varietăți, care variază în culoare de la galben închis la verde închis.
Nu este nevoie să decojești dovleceii. De fapt, pielea este o sursă importantă de nutriție a dovlecelului (culoarea verde intens este un indiciu), așa că este bine să o lași acolo.
Cum se taie dovleceii: după ce ai clătit bine dovleceii sub apă rece, taie tulpina și arunc-o. Restul este comestibil și delicios, așa că taie dovlecelul în feliuțe, fâșii sau chiar în jumătăți. Dacă vrei, îl poți da pe tot pe răzătoare, pentru niște chifteluțe de dovlecel delicioase.
Rețete cu dovlecei
Bărcuțe aperitiv cu parmezan
- 4 dovlecei
- 200 g parmezan
- Oregano uscat
- Cimbru
- Sare și piper
Se taie dovleceii în jumătăți, astfel încât suprafața lor plată să rețină brânza și condimentele. Pregătește amestecul de ierburi pentru brânză combinând brânza parmezan, cimbrul, oregano, sarea și piperul într-un bol mic.
Se presară amestecul deasupra dovleceilor – aproximativ 1 1/2 linguriță pentru fiecare felie.
Când întinzi, mergi încet pentru ca bucățele să nu cadă pe foaia de copt și să rămână acolo.
Citește și: Rețetă de salată de vinete cu ardei copți
Coace la 200 de grade 15 minute; apoi rumenește timp de 5 minute la 235 de grade sau la funcția grill.
Quiche cu dovlecei
- 5 dovlecei
- 8 ouă mari
- Făină
- Brânză jumate cașcaval, jumate parmezan
- Arpagic sau ceapă verde
- Sare și piper:
- Ulei
Se pregătesc dovleceii. În primul rând, mărunțește dovleceii folosind găurile mari ale unei răzătoare sau un disc de mărunțit la robotul de bucătărie. Apoi va trebui să storci dovleceii pentru a elimina cât mai multă apă. Poți face asta într-un prosop.
Bate amestecul de ouă: Preîncălzește cuptorul la 200C și pulverizează o tavă de plăcintă cu spray de gătit. Apoi, într-un bol mediu, adaugă cele opt ouă și bate-le. Apoi, pune făina și bate bine pentru a se combina – acest lucru va dura câteva minute.
Citește și: Sashimi duet de somon și ombrina cu sos asiatic de mango.Rețeta lui Chef Hadad
Apoi adaugă brânza, și sarea, și piperul. Adaugă dovleceii: Apoi, pune dovlecelul și arpagicul în castron și folosește o spatulă pentru a-l încorpora în amestecul de ouă până când se combină bine.
Se transferă în tavă și se dă la cuptor: Transferă amestecul în tava de copt și apoi coace timp de 45 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul plăcintei de dovlecei fără crustă iese curată. Rumenște quiche-ul de dovlecei pentru câteva minute la sfârșitul procesului de coacere pentru o crustă aurie frumoasă.
Paste cu dovlecei și roșii
- 1 kg penne
- 2 kilograme dovlecei
- Roșii
- Busuioc
- Usturoi
- Parmezan
- Ulei de măsline
- sare
- piper
Tăie legumele. Toți dovleceii au dimensiuni diferite. Taie-i doar în bucăți uniforme de mărimea unei mușcături. Dacă e prea mult, poți pune o parte la congelator.
Gătește Paștele conform instrucțiunilor de pe pachet. Încinge ulei de măsline și pune dovleceii și roșiile, adăugând usturoiul în ultimul minut.
Scurge pastele și pune-le peste dovlecei și roșii. Adaugă busuiocul proaspăt și brânza parmezan la sfârșit. Asezonează totul dintr-o dată cu sare, piper, ierburi aromatice și parmezan proaspăt ras.
Citește și: Rețetă salată de icre de știucă.Simplu și rapid!
Aceste arome îmbinate împreună sunt apetisante și practic creează dependență. Pune busuiocul proaspăt sau pătrunjelul la sfârșit, astfel încât să nu se gătească împreună cu restul.
Tăieței din dovlecei cu pui și pătrunjel
- 3 dovlecei mari
- 1,5 kg de piept de pui dezosat și fără piele
- 1/2 linguriță de chimen
- 1 linguriță de sare
- piper negru măcinat după gust
- 2 lingurițe de ardei iute mic
- 1 lămâie medie
- 3/4 cană de coriandru tocat
- Spray de gătit
Folosind o unealtă specială, formează tăiței de dovlecel, transferă-l într-un castron mare și lasă-i deoparte. Poți, de asemenea, să tai dovleceii în bucăți de orice dimensiune, dacă nu ai gadgeturile pentru a face tăiței de dovlecei.
Preîncălește o tigaie mare ceramică antiaderentă la foc mare și adaugă puiul. Se sotează până când devine auriu, amestecând ocazional. Pune chimenul, 1/2 linguriță de sare și piper negru măcinat spre final, amestecă și gătește încă un minut. Se transferă într-un bol și se lasă deoparte.
Rețetă noodles cu vită. Simplu și gustos!
Șterge sau spală și usucă tigaia și pune-o din nou pe aragaz la foc mare. Pulverizează cu spray de gătit și adaugă tăițeii de dovlecel.
Se sotează timp de 2 minute, amestecând frecvent. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă puiul gătit anterior, restul de sare, ardeii iuți mici, sucul de lime și coriandrul. Se amestecă ușor și se servește fierbinte.
Pâine dulce cu dovlecei și făină de migdale
- 3 ouă mari
- 1/2 cană de sirop de arțar sau miere
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de extract de vanilie pură
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1/4 linguriță de sare
- 1 ceașcă de dovlecei rași
- 3 1/3 căni de făină de migdale
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade și tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt apoi pulverizează cu spray de gătit. Rade dovleceii și pune-i deoparte.
Rețetă de friptură de curcan cu bere
Într-un castron mare, adaugă ouăle și bate-le. Apoi adaugă siropul de arțar, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, extractul de vanilie, scorțișoara și sarea. Bate bine până când se combină.
Adaugă dovleceii și făina de migdale. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a se combina.
Toarnă aluatul în forma de chec pregătită anterior și coace timp de 50 de minute sau până când scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Scoateți pâinea dulce din cuptor și transfer-o pe un grătar de răcire pentru 10 minute. Ținând de fâșiile de hârtie pergament, scoate pâinea din tava de pâine și las-o să se răcească încă 30-60 de minute înainte de a o tăia cu un cuțit zimțat ascuțit.
Sursa foto: Shutterstock.com