Rețete cu vinete ca în Grecia

 Barba Mirela
.

Rețete cu vinete sunt apreciate la orice vârstă. Sunt sănătoase, gustoase și sățioase. Bucătăria mediteraneană le utilizează din belșug. Iar grecii știu să le prepare mai bine ca oricare alt popor. Grecia este și destinația favorită a multor români. Așa că întoarce-te în vacanță, ori de câte ori ți-e poftă de savorile elene, cu rețete cu vinete ca în Grecia.

Oricine a pășit măcar o dată pe pământ elen s-a înfruptat și din preparatele tradiționale. Iar rețete cu vinete ca în Grecia mai rar găsești în alte părți. Rețete cu vinete se fac și pe la noi. Însă, savoarea bucătăriei mediteraneene este una aparte. Așa că poți retrăi cele mai frumoase amintiri din vacanță chiar la tine acasă. Tot ce trebuie să faci este prepari rețete cu vinete ca în Grecia.

Rețete cu vinete ca în Grecia

Papoutsakia

Este poate cel mai cunoscut preparat grecesc cu vinete. I se spune melitzanes papoutsakia și se numără printre rețete cu vinete ca în Grecia absolut delicioase. Este vorba despre „papucei' din vinete umpluți cu carne.

Ingrediente pentru 8 porții

  • 4 vinete medii
  • 500 g carne de vită tocată
  • 1 ceapă roșie mare, curățată și tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi curățați și tocați mărunt
  • 1 pahar vin roșu
  • 1 conservă roșii în suc propriu sau sos de roșii
  • 1 baton de sorțișoară
  • 1 linguriță oregano
  • 100 g cașcaval ras
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • 1 legătură pătrunjel tocat mărunt

Ingrediente pentru sosul bechamel

  • 100g făină
  • 100g unt
  • 1 l lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 1 praf nucșoară
  • sare după gust

Ingrediente pentru piureul de cartofi

  • 4 cartofi mari fierți
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură unt
  • 2 gălbenușuri

Mod de preparare:

1.Vinetele se spală, se șterg bine și se taie pe lung în jumătăți. Se crestează fiecare jumătate, pe partea cu miezul, în formă de grătar. Se sărează, se acoperă și se lasă să stea cam jumătate de oră. Se spală bine apoi sub jet de apă și se lasă la scurs.

2.Cuptorul se preîncălzește la 200 grade sau la foc mediu spre tare.

3.Vinetele se tamponează cu un șervet de bucătărie, pentru a îndepărta excesul de apă. Se condimentează cu sare și piper și se stropesc cu ulei de măsline. Într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt, se așază vinetele cu partea crestată în jos. Se dau la cuptor și se lasă cam 40 minute, până se înmoaie.

4.Între timp, se prepară umplutura pentru papucei. Se pune la încins o tigaie încăpătoare, la foc mediu, cu puțin ulei de măsline. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc, amestecând ușor, până se înmoaie. Se dă focul tare și se adaugă carnea. Se amestecă continuu, pentru a se putea găti uniform și fără cocoloașe. Când carnea și-a schimbat culoarea, se adaugă vinul și se lasă minimum două minute să se evapore alcoolul. Se adaugă conserva de de roșii, batonul de scorțișoară, un praf de zahăr și oregano. Se amestecă totul bine, se acoperă cu un capac și se lasă la foc potrivit cam 30 minute. La final, se adaugă 1-2 pumni de brânză rasă și pătrunjelul tocat.

5.Sosul bechamel necesită o cratiță încăpătoare. Se pune pe foc și se lasă untul să se topească în ea, la foc mediu spre mic. Se adaugă făina, amestecând continuu, până se obține o pastă densă. Se adaugă imediat laptele, treptat, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloașe. Se continuă amestecarea până când se obține un sos gros. Se dă la o parte. Se adaugă gălbenușurile, sarea, piperul și nucșoara, amestecând constant și rapid.

6.Piureul de cartofi se prepară amestecâd cartofii fierți zdrobiți bine cu lapte, sare, piper, unt și gălbenușuri, până se obține o compoziție omogenă.

7.În tava de copt, se așază vinetele cu partea cu pieliță în jos. Se scobește câte puțin miez din fiecare, pentru a face loc umpluturii. Se repartizează umplutura în mod egal în fiecare vânătă. Se pune și câte un strat de pireu. Se presară deasupra brânza rasă. Se toarnă sos bechamel deasupra. Se bagă totul la cuptor și se lasă la gratinat cam 20 minute la 180 grade sau foc mediu.

8.Se servesc calde sau reci, după plac.

Skordostoumbi

Specifică insulei Zakynthos, aceasta se numără printre rețete cu vinete delicioase. Usturoiul este prezent în preparatele insulelor Ionice și le conferă acestora un plus de savoare. Și gustul dulce-acrișor, dat de oțetul folosit la sos, se numără printre caracteristicele bucătăriei regionale.

Ingrediente pentru 6 porții

  • 3 vinete medii, tăiate rondele de cam 1 cm grosime
  • sare, piper
  • 200 ml ulei de măsline extravirgin
  • 12 căței de usturoi curățați și zdrobiți
  • 4 roșii mari
  • 3-4 linguri verdețuri tocate fin (pătrunjel, oregano, mentă, măghiran)
  • 3 linguri oțet
  • 1 lingură miere
  • 6 linguri brânză feta zdrobită sau cașcaval ras

Mod de preparare

1.Feliile de vinete se sărează și se amestecă bine cu mâinile ușor într-un bol.

2.Într-o tigaie, se pun la încins pe foc mediu 2-3 linguri de ulei de măsline. Se pun la prăjit, pe rând, pe ambele părți, rondelele de vinete, până capătă o culoare maronie. Se scot pe șervețele de hârtie să se scurgă surplusul de ulei. Dacă e necesar, se mai adaugă ulei la prăjit.

3.Se preîncălzește cuptorul la 180 grade sau foc mediu.

4.În tigaia în care s-au prăjit vinetele, se pune usturoiul și se călește ușor, la foc mediu spre mic, să nu se ardă. Se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se lasă să se călească, la foc mediu. Se adaugă sare și piper după gust. Ae pun apoi mierea și oțetul. Se amestecă totul și se lasă să scadă până se obține un sos consistent, cam 15 minute.

5.Într-o cratiță, se pun câteva linguri din sosul preparat și puțin ulei de măsline. Deasupra, se formează un strat uniform din rondele de vinete prăjite. Se presară ierburi tocate și puțină brânză. Se pune din nou sos, un nou strat de vinete și se repetă procedeul până se termină ingredientele. Se presează ușor totul cu o spatulă și se pulverizează puțin oțet deasupra. Se dă totul la cuptor și se lasă cam 45 minute.

6.Când este gata, se presară pătrunjel tocat deasupra și se servește cu mămăliguță și brânză feta sau după plac.

Melitzanes tiganites

Este una dintre rețete cu vinete ca în Grecia care se poate traduce prin „clătite' din vinete. Este vorba despre un fel de vinete pane, foarte gustoase și sățioase.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 vinete medii, tăiate rondele de cam 0,5 cm grosime
  • 350 ml bere
  • 200 g făină
  • sare, piper
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

1.Rondelele de vinete se sărează generos și se pun într-un bol. Se lasă cam o oră. Apoi, se spală sub jet de apă, se scurg bine și se tapetează cu un șervet pentru a extrage tot excesul de apă.

2.Între timp, se prepară compoziția pentru „clătite'. Se toarnă berea într-un bol încăpător. Se adaugă făina și se amestecă bine, să nu se formeze cocoloașe. Se obține o compoziție de consistența celei pentru clătite. Se pune sare și piper după gust, se amestecă și se lasă la frigider cam 30 minute.

3.Într-o tigaie, se pune ulei la încins. Fiecare felie de vânătă se trece prin compoziția preparată, apoi se pune la prăjit, în baia de ulei încins. Se lasă cam 1-2 minute. Se scot pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

4.Se servesc cât sunt calde, chiar fierbinți, ca atare sau cu sosul preferat.

Vinete umplute

O altă rețetă tradițională care scoate în evidență savorile mediteraneene este aceasta. Se prepară ușor și se potrivește perfect pentru zilele de vară.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 vinete mari
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă roșie medie, curățată și tocată mărunt
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1/2 linguriță praf de chimen
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 conservă de cubulețe de roșii în suc propriu
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 legătură de pătrunjel spălat și tocat mărunt
  • 20 măsline Kalamata fără sâmburi, tăiate în sferturi
  • 1 lingură oțet
  • 100 g brânză feta fărâmițată
  • mărar și oregano tocat mărunt pentru decor

Mod de preparare

1.Se poziționează grătarul în partea superioară a cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 200 grade. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.

2.Fiecare vânătă se taie în jumătăți, pe lungime. Folosind o lingură, se scobește miezul, lăsând o margine de aproximativ 1 cm pe părțile laterale și pe fund. Miezul se taie grosier și se dă deoparte.

3.Fiecare jumătate de vânătă se unge din belșug cu ulei de măsline. Se așază cu partea tăiată în sus în tava pregătită. Se dau la cuptor și se coc cam 20-25 de minute, până se înmoaie. Se scot din cuptor și se crește temperatura cuptorului.

4.Între timp, într-o tigaie încăpătoare, se încălzește o lingură de ulei de măsline. Se pune la călit ceapa și se lasă până se înmoaie, cam 3-4 minute. Se adaugă pasta de roșii, chimenul și usturoiul. Se amestecă constant, timp de un minut. Se adaugă roșiile, ardeiul gras și miezul de la vinete. Se amestecă din când în când. Se lasă cam 10 minute. Se adaugă apoi pătrunjelul, măslinele și oțetul și ia de pe foc.

5.Se împarte umplutura în mod egal în fiecare jumătate de vânătă. Se presară deasupra brânza feta. Se dă totul din nou la cuptor, cam 5-8 minute, până capătă o crustă aurie. Se presară deasupra oregano proaspăt și mărar.

Saganaki

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 vinete
  • 4 roşii bine coapte
  • 2 căţei de usturoi
  • o ceapă
  • un tub mozzarella
  • o lingură ulei
  • 10 frunze busuioc
  • sare

Mod de preparare:

1.Vinetele spălate şi şterse se presară cu sare şi se lasă 30 de minute să elimine sucul amar.

2.Între timp, în ulei încins se aureşte uşor ceapa şi apoi se pun roşiile tăiate cât mai mic şi usturoiul. Se lasă pe foc cam 15-20 minute.

3.Într-o tavă de cuptor, se aşază rondelele de vinete şterse de sucul lăsat. Deasupra se pune sosul de roşii. Se aşază uniform frunzele de busuioc tocate şi se acoperă cu rondele de brânză. Se dă tava la cuptor să se gratineze, la 200 grade sau foc mediu spre tare. Durează cam 20 minute, sau mai mult în funcţie de cuptor.

Classica musaca grecească

Ingrediente pentru 8 porții

  • 4 vinete mari
  • 500 g carne tocată după gust
  • 2 cepe mari, curățate și tocate mărunt
  • 3-4 roşii
  • 4 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 2 ouă
  • sare, piper
  • ulei de măsline
  • 100 ml vin
  • o legătură pătrunjel

Ingrediente pentru sosul bechamel

  • 50g făină
  • 50g unt
  • 500 ml lapte
  • 1 gălbenuș
  • 1 praf nucșoară
  • sare după gust

Mod de preparare:

1.Vinetele spălate se taie rondele. Se presară cu sare şi se lasă cam 30 minute.

2.Într-o tigaie se pun la încins două linguri de ulei de măsline și se pune ceapa la călit. Se adaugă carnea şi se lasă pe foc 10 minute. Se adaugă vinul şi se lasă la fiert 10 minute. Apoi, se potriveşte gustul de sare, nucşoară. Se lasă să se răcorească puțin. Apoi, se adaugă pătrunjelul tocat şi cele două ouă bătute. Se omogenizează compoziția.

3.Sosul bechamel necesită o cratiță încăpătoare. Se pune pe foc și se lasă untul să se topească în ea, la foc mediu spre mic. Se adaugă făina, amestecând continuu, până se obține o pastă densă. Se adaugă imediat laptele, treptat, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloașe. Se continuă amestecarea până când se obține un sos gros. Se dă la o parte. Se adaugă gălbenușurile, sarea, piperul și nucșoara, amestecând constant și rapid.

4.Se aşază într-o tavă straturi de vinete şterse de apa pe care şi-o lasă, alternând cu compoziția din carne și felii de roșii.

5.Ultimul strat trebuie să fie de rondele de roşii peste care se toarnă uniform sosul bechamel. Se dă la cuptor, la foc potrivit sau 180 grade, pentru 45-50 minute.

6.Se lasă minimum 20 minute la răcit înainte de a se porționa și a se servi.

Melitzanosalata

Este un preparat foarte asemănător cu salata de vinete pe care o cunoaștem foarte bine. Cu mici diferențe față de rețeta cu care ne-am obișnuit, aceasta aduce în plus parfumul mediteranean.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 vinete mari
  • 4 căței de usturoi curățați și zdrobiți
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin presat la rece
  • 3 linguri suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 linguriță sare
  • piper
  • pătrunjel verde tocat și măsline pentru decor (opțional)

Mod de preparare

1.Se preîncălzește cuptorul la 200 grade sau foc mediu spre tare. Se pune hârtie de copt în tavă și se așază vinetele întregi, înțepate din loc în loc. Se bagă tava cu vinetele la cuptor și se coc cam 50-60 minute. Vinetele trebuie întoarse pe fiecare parte, cam la 15 minute. Sunt chiar mai bune dacă sunt coapte pe flacăra aragazului sau pe grătar cu cărbuni.

2.După ce vinetele s-au copt, se curăță imediat de pieliță și se lasă la scurs câteva ore.

3.Într-un bol, se pun vinetele și se pasează cu furculița. Sau se toacă în prealabil ca pentru salata de vinete românească. Se adaugă usturoiul, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piper după gust. Se amestecă totul foarte bine. Se dă la frigider cel puțin o oră înainte de servire.

4.Se decorează cu pătrunjel tocat fin și măsline. Se mai stropește cu ulei de măsline dacă se dorește.

Tocăniță de vinete

Ingrediente pentru 4 porții

  • 1 kg de vinete
  • 1 linguriță sare
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă mai mare
  • 1 ardei Kapia
  • 2 căței de usturoi
  • 500 ml suc de roșii
  • 8 boabe de ienibahar
  • 2 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

1.Se spală vinetele și se taie cuburi mai mari. Se pun într-un vas și se sărează bine. Se amestecă și se lasă minimum 20 minute să-și lase zeama. Apoi, se spală din nou foarte bine, se scurg și se șterg cu șervețele absorbante pentru a elimina excesul de apă.

2.În tigaia încinsă la foc mediu se pune uleiul. Se prăjesc vinetele 2-3 minute. Se adaugă câte puțin din ele, pentru a nu se acumula lichid în tigaie. Se scot pe șervețele de bucătărie, pentru a elimina excesul de ulei.

3.În aceeași tigaie, se călește ceapa tocată mărunt, până devine translucidă. Se adaugă apoi ardeiul curățat și tocat cubulețe, usturoiul, sare, piper, ienibaharul, foile de dafin și sucul de roșii. Se lasă să clocotească câteve minute.

4.Se adaugă vinetele, se acoperă și se lasă totul să fiarbă cam 15 minute.

Galotiri cu vinete

Galotiri este un preparat care se servește, de obicei, ca aperitiv. Este un amestec de iaurt, brânză feta, lapte și ulei de măsline. Se servește pe tradiționalele farfurioare cu mezze.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 vinete spălate și tăiate felii foarte subțiri, pe lung
  • 50 g rondele de măsline fără sâmburi
  • 100 g brânză feta
  • 2 linguri iaurt gras grecesc
  • 1 linguriță rasă oregano
  • 2 lingurițe oțet balsamic

Mod de preparare

  1. Feliile de vinete se coc pe grătar, pe ambele părți, fără sare și fără ulei, până se înmoaie.
  2. Într-un bol, se pasează brânza cu furculița și se amestecă bine cu iaurtul. Se adaugă și o lingură de ulei de măsline și se omogenizează. Trebuie să se obțină o consistență densă, care nu curge.
  3. Se adaugă măslinele și oregano și se amestecă bine.
  4. Din fiecare felie de vânătă se vor forma rulouri umplute cu amestecul de brânză. Dacă este necesar, se pot fixa cu scobitori. Se dau la rece cam o oră înainte de servire.
  5. Înainte de servire, se stropesc cu oțet balsamic și se presară oregano deasupra.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: MyGreekDish.com, yummy.com

Citește și Mâncare de vinete. Rețetă gustoasă și rece și caldă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton