Rețete de cremă de brânză

.

Rețetele de cremă de brânză se prepară foarte ușor și rapid. Și sunt absolut delicioase. În plus, contribuie la menținerea stării de sănătate, printr-un aport consistent de elemente nutritive. Sunt potrivite în orice tip de dietă și la orice vârstă. Așa că nu ezita să introduci în meniul familiei aceste delicioase rețete de cremă de brânză.

Când vine vorba despre rețete de cremă de brânză, nu e gospodină care să nu aibă măcar una cu care să se laude. Și asta pentru că, dulci ori sărate, cremele de brânză sunt cel mai la îndemână de preparat. Nu necesită efort, nici ingrediente sofisticate. În plus, sunt foarte sănătoase și hrănitoare.


De unde vine crema de brânză

În zilele noastre, când vrei să prepari rețete de cremă de brânză, cel mai ușor e să cumperi ingredientul de bază. Există o sumedenie de variante disponibile în comerț. Dar cea mai sănătoasă și mai gustoasă opțiune este cea făcută acasă. Căci crema de brânză nu este altceva decât un amestec fin de brânză proaspătă cu lapte și/sau unt ori smântână grasă. Și nu trebuie confundată cu brânzeturile speciale, cremoase și maturate în mucegaiuri nobile, precum Brie și Neufchâtel. În producția industrială, se mai adaugă stabilizatori precum guma de carob și caragenanii.


Potrivit Food and Drug Administration din Statele Unite ale Americii, crema de brânză trebuie să conțină cel puțin 33% grăsimi provenite din lapte și un pH între 4,4 și 4,9. Și oferim această referință căci SUA reprezintă locul în care a apărut crema de brânză, în anii 1870. Se pare că rețeta originală îi aparține lui William A. Lawrence, un lăptar din New York.


El a fost cel care, în 1873, a scos la vânzare un produs sub forma unei creme de brânză proaspătă. Tot el a început să producă și brânza Neufchâtel, în 1872. Și la această rețetă a adăugat smântână grasă, denumind produsul rezultat drept cremă de brânză. Ceea ce savurăm cu toții astăzi sub bine-cunoscuta marcă Philadelphia a apărut pe piață încă din 1880. Alvah Reynolds, un distribuitor de brânzeturi din New York, a scos la vânzare produsul lui Lawrence sub numele „Philadelphia Cream Cheese’.


Ce este și cum se face crema de brânză

În zilele noastre, crema de brânză este nelipsită din meniul americanilor. Deși este mult mai bogată în grăsimi decât alte tipuri de brânzeturi, crema de brânză este absolut delicioasă. Și, dacă nu ai încredere în conținutul preparatelor de la raft, atunci o poți prepara cu ușurință acasă.

Potrivit standardelor de calitate, crema de brânză conține în masa uscată minimum 60-75% de grăsime. Și face parte din grupul brânzeturilor proaspete, produse din lapte cu grăsime integrală. Se poate prepara din orice fel de lapte, fie de vacă, fie de bivoliță, de capră sau de oaie. Deoarece crema de brânză conține față de brânza tare un procent ridicat de apă, de peste 73%, conținutul efectiv de grăsime este de minimum 18%.


Brânzeturile proaspete sunt produse din lapte acrit, proteina de zer sau chiar și complet din smântână. Necesită mai puțin cheag, au o temperatură de coagulare mai joasă și un timp de coagulare mai lung. Au o textură netedă, elastică și moale. Toate soiurile de brânză proaspătă merg bine cu verdețuri și condimente.

Fie că o întinzi pe o tartină savuroasă, presărată cu ierburi aromatice proaspete, fie o așezi pe feliuțe le castravete ori de ardei pe un platou de brânzeturi, fie înnobilezi un platou de legume proaspete cu crema de brânză în rol de sos de înmuiat sau dip, acest produs este o adevărată o bombă de energie, gustoasă și sănătoasă. Crema de brânză este nelipsită din multe prăjituri și torturi. Îmbogățește sufleurile sau mâncărurile gratinate. Conferă sosurilor o consistență cremoasă.


Dat fiind că este vorba despre un preparat din brânză proaspătă, aceasta trebuie consumată imediat. Sau se poate ține puțin timp la frigider.

Rețete de cremă de brânză

Cremă de brânză artizanală

Ingrediente:

  • 300 g brânză de vaci proaspătă, moale
  • 2 linguri cu vârf de smântână fermentată grasă
  • 1 ou
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță zahăr pudră
  • ierburi aromatice (mărar, pătrunjel, ceapă verde, busuioc, cimbru etc.) opțional

Mod de preparare:

1.Într-un bol, se pasează bine brânza cu blenderul sau cu furculița. Se amestecă până se obține o pastă omogenă. Se adaugă treptat smântâna, zahărul și sucul de lămâie și se incorporează în amestec. Dacă amestecul ți se pare încă foarte dens, mai poți adăuga smântână. Se sărează.


2.Separat, se bate oul la viteză mare, până ce acesta se tranformă într-o cremă densă și fină. Se adaugă și acesta peste pasta de brânză și se omogenizează.

3.Pentru un plus de gust, se poate adăuga oregano, piper macinat, patrunjel sau mărar tocat, ceapă verde, puțin usturoi sau ardei iute tocat mărunt, sau oricare altă verdeață, după gust.

Cremă de brânză cu ceapă verde

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 200 g telemea de vacă
  • 100 g smântână
  • 100 g brânză de vaci
  • 50 g unt
  • 2 căței de usturoi
  • 6 fire ceapă verde
  • 1 legătură mărar

Mod de preparare:

Se rade telemeaua pe răzătoarea mică. Se amestecă într-un bol toate ingredientele. Untul trebuie să fie moale. Se adaugă usturoiul pisat bine, ceapa și mărarul tocate mărunt. Se freacă bine și se păstrează la rece.

Cremă de brânză cu legume

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 300 g telemea
  • 150 g smântână
  • 50 g unt
  • 2 morcovi
  • 1 castravete
  • 2 ardei grași colorați
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 fire ceapă verde

Mod de preparare:

1.Se rade brânza telemea. Se freacă cu untul moale, smântâna și usturoiul pisat. Se pune crema obținută în pahare înalte, până la jumătate.

2.Se curăță legumele și se taie bastonașe. Se înfig în crema din pahare, într-un mod cât mai variat. Se adaugă frunze de ceapă verde tocate fin.

Ouă umplute cu cremă de brânză

Ingrediente pentru 8 porții

  • 4 ouă
  • 150 g cremă de brânză
  • sare și piper după gust
  • 2 linguri maioneză
  • 2 linguri iaurt grecesc

Mod de preparare:

1.Ouăle se fierb în apa cu sare și o linguriță de oțet, timp de 15 minute. Se țin câteva minute în apa rece, apoi se curăță de coaja. Cu un cuțit bine ascutit se taie pe jumătate.

2.Crema de brânză se pune într-un castron, se adaugă, sare și piper. Se adaugă maioneza și se amestecă ușor cu lingura prin răsturnare. Apoi se pun și gălbenușurile pasate și se amestecă. Se adăugă și iaurtul și se omogenizează totul.

3.Se pune crema într-un posh și se umplu jumătățile de albuș. Se dau la rece până în momentul servirii.

Ruladă de spanac cu crema de brânza și ardei

Ingrediente pentru 2 rulade

Pentru blat:

  • 4 ouă
  • 6 linguri făină
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri spanac pasat bine
  • sare, piper după gust

Pentru umplutură

  • 500 g cremă de brânză
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei iute

Mod de preparare:

1.Se preîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius.

2.Se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă. Gălbenușurile se amestecă bine cu restul ingredientelor, până se obține o consistență omogenă. Spuma de albuș se încorporează ușor în compoziție. Apoi, se întinde totul în tava de copt. Se introduce la cuptor pentru 10-15 minute.

3.Blatul obținut se taie în două foi egale, când s-a răcit. Se întinde umplutura în părți egale, distribuită uniform pe fiecare foaie. Ardeii curățați și tocați mărunt se presară în mod egal pe ambele foi. Apoi, cu ajutorul unui prosop umed sau al unei folii alimentare, se rulează ușor. Se obțin două rulade. Se dau la rece pentru minimum o oră. Se feliază înainte de servire.

Clătite cu somon și cremă de brânză

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 200 ml lapte
  • 100 g telemea
  • 100 g brânză proaspătă de vaci
  • 100 g făină
  • 100 g smântână grasă
  • 300 g somon afumat
  • 1 ou
  • 1 ardei gras
  • pătrunjel
  • mărar
  • ulei
  • sare, piper

Mod de preparare:

1.Se rade telemeaua și se freacă bine cu brânza de vaci, smântâna, verdeața tocată și ardeiul tăiat cubulețe. Se păstrează la rece.

2.Se pune făina într-un bol, se adaugă laptele și un praf se sare și se amestecă energic. Se pune oul și se omogenizează. Dacă este prea groasă compoziția, se mai adaugă puțină apă minerală.

3.Se încinge o tigaie medie, se unge cu ulei și se prăjesc foile de clătită.

4.Pe fiecare clătită se pune o fâșie de somon, se întinde un strat de brânză și se rulează.

5.Se prind cu scobitori, se pun pe farfurii și se ornează cu frunze de pătrunjel.

Cremă de brânză cu unt pentru torturi și prăjituri

Ingrediente:

  • 150 g unt 82% grăsime
  • 150 g cremă de brânză
  • 100 g zahăr pudră
  • esență de vanile, zeamă de lămâie, alte arome după preferințe

Mod de preparare:

1.Înainte de preparare, untul și crema de brânză trebuie să fie la temperatura camerei. Se pune untul într-un castron și, cu ajutorul unei linguri, se freacă foarte bine, până devine moale și cremos.

2.Se adaugă crema de brânză și zahărul pudră și se omogenizează bine. La final, se adaugă esență de vanilie sau alt tip de esență după preferințe. Se poate adăuga și zeamă de lămâie. Se dă la rece și se folosește după plac.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, cookpad.com, laktotrio.ro

Citește și Care sunt cei mai periculoși aditivi alimentari