Rețete de gogonele murate cu conopidă

 Barba Mirela
.

Rețete de gogonele murate cu conopidă sunt la mare căutare în această perioadă. Și asta pentru că murăturile reprezintă un element de bază al cămărilor garnisite pentru iarnă. Borcanele dichisite sunt cu atât mai ispititoare cu cât în ele se odihnesc molcom murăturile colorate. Așa că e bine să fie printre ele și câteva preparate după rețete de gogonele murate cu conopidă.

Când vine vorba despre rețete de gogonele murate cu conopidă, mintea zboară către festinurile de iarnă. Căci nu e masă tradițională românească pe care să nu troneze, la loc de cinste, castroanele cu murături asortate. De altfel, sunt mândria casei și ispitele cămărilor. Că-s puse în oțet, că-s în saramură, murăturile asortate sunt obligatorii la orice ospăț românesc.

Și de aceea nu strică să ai la îndemână și câteva rețete de gogonele murate cu conopidă. Căci nimic nu face să alunece mai bine fripturile greoaie și felurile încărcate în grăsime precum murăturile asortate din cămările mioritice hibernale. Poate doar vinul roșu, dar el vine ca să desăvârșească gustul divin.

Ce trebuie să știi ca să prepari murături perfecte

Înainte să te apuci de preparat rețete de gogonele murate cu conopidă, trebuie să te familiarizezi cu principiile de bază ale artei murăturilor. Da, să pui murături presupune măiestrie și îndemânare. Pe lângă sare, oțet și apă, mai cer și altele. În general, orice borcan de murături are nevoie de usturoi, frunze de țelină, tulpini de mărar și cimbru uscat, rădăcini de hrean și semințe de muștar.

După caz, mai trebuie morcovi, foi de dafin, boabe de piper, ardei iuți, arpagic și chiar crenguțe de vișin. Uneori, mai trebuie ceva sfeclă roșie pentru culoare, miere ori chimen. Și astfel poți pune la murat orice legumă ori fruct îți trece prin minte. De tine depinde metoda pe care o alegi.

Saramura clasică pentru murături se face foarte ușor. Ai nevoie de două linguri de sare grunjoasă, neiodată, la litrul de apă. Orăşencele pun şi 1 litru oţet la 9 litri apă, ca să fie sigure. Saramura clasică nu necesită fierbere. Dar e de preferat să se folosească recipiente din sticlă, ceramică sau lemn. Acestea permit aerisirea murăturilor cu ușurință și înlătură riscul apariției mucegaiului.

Toate legumele și fructele ce urmează a fi murate în saramură trebuie spălate bine înainte și curățate. Se așază pe îndelete în butoi sau în recipiente, să se împrietenească gusturile, apoi se toarnă saramura deasupra cât să le acopere. Se pune capac greu, ca să le țină sub nivelul apei. O dată pe săptămână, se vântură zeama, să nu ia miros.

Murăturile în oțet necesită ceva mai multă migală. Și cea mai bună zeamă e cea în care mierea și oțetul se îmbrățișează strâns, pentru a desăvârși gustul final. În general, la un borcan de 10 l capacitate, se folosesc 3 l apă, 1,5 l oțet de 9 grade, 450 g zahăr, 300 g miere, 30 boabe de piper, 6 foi de dafin, 30 g boabe de muștar, 3 ramuri de cimbru uscat, 3 linguri de sare. Zeama se fierbe înainte, cam 10 minute, cât să se dizolve mierea și zahărul și să se întrepătrundă aromele. Se lasă puțin să se răcoreasă, apoi se toarnă peste legumele și fructele așezate frumos în borcan.

Borcanul se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în prosoape sau pături să-şi păstreze căldura şi se lasă toată noaptea să respire şi să scadă. A doua zi, se completează cu zeama rămasă. Există și variante fără zahăr, pentru cei cărora nu le este permis dulcele în alimentație. Și se aplică la toate tipurile de murături, inclusiv la rețete de gogonele murate cu conopidă.

Rețete de gogonele murate cu conopidă

Printre cele mai savuroase rețete de gogonele murate cu conopidă se numără cele pe care le găsești mai jos. Așa că pregătește-ți lista de cumpărături și nu exista să prepari rețete de gogonele murate cu conopidă în acest sezon.

1.Murături asortate

Ingrediente pentru un borcan de 5 l

2 kg conopidă

1 kg gogoșari

500 g morcovi

1 kg gogonele

2-3 rădăcini hrean

piper boabe

tije de mărar uscat

2 l apă

350 ml oţet

50 g zahăr

50 g sare

Mod de preparare

1. Se spală legumele şi se lasă să se scurgă de apă pe un prosop absorbant de bucătărie. Legumele care se pun la murat trebuie să fie sănătoase, nepătate şi nelovite.

2. Se curăţă morcovii şi se taie rondele. Conopida se desface bucheţele, se taie cotoarele şi se aşază într-un vas cu apă rece şi puţină sare, unde se lasă 30 de minute. Gogoșarii se curăţă de seminţe şi se taie bucăți. Gogonelele se pot lăsa întregi sau se pot tăia jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiune.

3. În borcanul bine spălat şi uscat, se aşază legumele asortate: conopida, morcovii, gogonelele şi gogoșarii. Printre murături se pun frunze de mărar şi boabe de piper negru.

4. Separat, într-un vas se fierbe apa amestecată cu oţetul, zahărul şi sarea. După ce a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte peste legume. Borcanul se închide ermetic şi se lasă să se răcească, învelit într-o pătură, până a doua zi.

2.Gogonele verzi și conopidă la borcan

Ingrediente

3 kg gogonele verzi spălate și feliate

750 g ceapă curățată și tocată cubulețe

1 conopidă

750 g zahăr

50 g sare

2 lingurițe boabe de muștar

2 lingurițe pudră de curry

2 lingurițe pudră de turmerinc

1/4 linguriță pudră cayenne

500 ml oțet

Mod de preparare

1.Conopida se rupe buchețele, se curăță de cotoare și se lasă în apă rece cu sare măcar 30 minute. La final, se clătește și se scurge de apă.

2.Într-un bol încăpător, se pun ceapa tocată, feliile de gogonele și buchetele de conopidă. Se presară cu 50 g sare. Se acoperă vasul și se lasă așa de preferat peste noapte sau minimum 10 ore.

3.Într-o cratiță, se pun la fiert 375 ml oțet împreună cu zahărul. Când clocotește, se adaugă amestecul de legume. Se lasă totul să fiarbă la foc mic cam 20 minute, amestecând din când în când. Restul de oțet se amestecă bine cu condimentele și se toarnă deasupra. Se omogenizează amestecul.

4.Se repartizează amestecul fierbinte în borcane. Se închid cu capace etanș. Se acoperă cu pătri sau prosoape și se lasă așa peste noapte. Se depozitează în loc întunecos, răcoros și uscat.

3.Conopidă și gogonele murate

Ingrediente pentru 3 borcane de 800 g

2 conopide medii

700 g gogonele (pot fi și pârguite dar ferme)

4 cepe

4 castraveți

200 g sare

1 linguriță boabe de muștar

1 linguriță pulbere de ghimbir

1 linguriță piper măcinat

250 g zahăr brun

1 linguriță condimente pentru murături

700 ml oțet

Mod de preparare

1.Conopida se desface bucheţele, se taie cotoarele şi se aşază într-un vas cu apă rece şi puţină sare, unde se lasă 30 de minute. Gogonelele se spală, se scurg și se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de dimensiuni. Cepele se curăță și se taie felii. Castraveții se spală bine și se taie felii mai groase.

2.Într-un vas încăpător, se pun pe rând straturi din vegetale, presărând după fiecare câte un strat de sare. Se acoperă vasul și se lasă așa peste noapte. A doua zi, se clătesc sub jet de apă rece și se lasă la scurs.

3.Într-o cratiță, se pun la fiert oțetul împreună cu 50 g sare, zahărul și restul condimentelor. După un clocot, se adaugă legumele și se lasă la foc mic, cam 10-15 minute. Se amestecă din când în când.

4.Legumele se așază fierbinți în borcane. Se toarnă deasupra, în mod egal, lichidul rămas după fierbere, împreună cu condimentele, până se umplu borcanele. Se închid imediat cu capace ermetice. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se depozitează apoi și pot fi consumate după minimum o lună.

4.Gogonele murate cu conopidă în saramură acră

Ingrediente pentru 4 borcane de 800 g

2 conopide medii

4 ardei iuți

8 gogonele

2 morcovi

8 căței de usturoi

2 lingurițe de semințe de muștar

4 foi de dafin

200 g sare

100 ml oțet

Mod de preparare

1.Conopida se desface bucheţele, se taie cotoarele şi se aşază într-un vas cu apă rece şi puţină sare, unde se lasă minimum 30 de minute. Gogonelele se spală, se scurg și se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de dimensiuni. Ardeii se spală bine și se lasă întregi sau se crestează pentru un efect mai picant. Morcovii se curăță, se spală și se taie rondele.

2.În borcanele curate și uscate, se pun la fund, în fiecare, câte o foaie de dafin, ½ linguriță de semințe de muștar, 2 căței de usturoi curățați și tăiați felii mai groase sau întregi. Se pun deasupra straturi de buchețele de conopidă, câte un ardei iute pe mijloc, rondele de morcov și gogonele. Se presează bine, dar fără a strivi legumele.

3.Într-o cratiță, se toarnă oțetul împreună cu 200 ml apă și sarea. Se fierbe până se dizolvă sarea. Saramura obținută se toarnă imediat, fierbinte, peste legumele din borcane.

4.Borcanele se închid imediat cu capace ermetice și se întorc cu fundul în sus. Se acoperă cu pături sau prosoape și se lasă așa până a doua zi. După ce s-au răcit complet, se pot depozita.

5. Rețeta de gogonele murate cu conopidă românești

Ingrediente pentru un borcan de 5 l

2 kg conopidă

2 kg gogonele

1 căpățână de usturoi

2 l apă (de preferat de izvor)

2 linguri sare pentru murături

2 rădăcini de hrean

1 sfeclă roșie micuță pentru culoare

2 tije de mărar uscat

2 frunze de țelină

2 fire de cimbru uscat

Mod de preparare

1.Conopida se desface bucheţele, se taie cotoarele şi se aşază într-un vas cu apă rece şi puţină sare, unde se lasă 30 de minute. Apoi se clătește și se scurge. Cățeii de usturoi se curăță de coji, la fel și hreanul și sfecla. Sfecla se taie rondele.

2.Sarea se amestecă bine cu apa, până se dizolvă. Se poate utiliza rece sau se poate fierbe până dă în clocot.

3.În borcan, se așază la fund o frunză de țelină, câțiva căței de usturoi, o rădăcină de hrean tăiată pe lung în sferturi, 2-3 rondele de sfeclă roșie, o tijă de mărar uscat, una de cimbru. Se adaugă un strat de gogonele, apoi unul de conopidă. Se mai pun printre legume căței de usturoi și bucăți de hrean și sfeclă. Se repetă până se umple borcanul.

4.Se toarnă deasupra saramura. Se fixează cu o ramură de mărar, așa încât legumele să rămână sub nivelul apei. Se acoperă borcanul cu tifon și cu o farfurie. O dată pe săptămână, se vântură zeama, să nu ia miros cât durează fermentarea.


Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: abc.net.au, allomen-garden.org, decorexpro.com,

Citește și Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton