Rețete de maioneză de avocado sunt la mare căutare. Mai ales de când multă lume a descoperit beneficiile pentru sănătate ale deliciosului fruct din America Centrală. Potrivit la orice vârstă și în orice tip de dietă, avocado trebuie inclus în meniul zilnic. Și iată cele mai savuroase rețete de maioneză de avocado.
Rețete de maioneză de avocado pot înlocui cu succes maioneza clasică. Totuși, astfel de preparate se consumă și ca atare, nu neapărat ca sosuri. Aceste rețete de maioneză de avocado sunt sănătoase și consistente. În plus, pot impresiona până și cei mai pretențioși invitați. Pe de altă parte, însă, denumirea de rețete de maioneză de avocado nu este tocmai potrivită. Căci maioneza este acel sos gros, emulsia rece cu ulei vegetal, pe bază de gălbenuș de ou. Cum mulți au ales dieta vegetariană sau vegană, variantele fără ou au câștigat popularitate. Și așa au ajuns celebre și aceste rețete de maioneză de avocado.
De ce să consumi avocado
Originar din America Centrală, regiunea Mexic și Guatemala, avocado este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este unic și deține proprietăți spectaculoase. Spre deosebire de alte fructe, avocado nu este dulce și nu conține carbohidrați. În schimb, este bogat în fibre, grăsimi sănătoase, vitamina K, acid folic, vitamina C, potasiu, vitamine B și E. Conținutul ridicat de proteine și minerale dar scăzut în calorii îl fac extrem de căutat.
Dat fiind că avocado nu conține colesterol și sare îl fac alimentul ideal pentru un regim alimentar sănătos. Este apreciat pentru contribuția lui la sănătatea pielii, la absorbția de vitamine și minerale liposolubile și la susținerea sistemulu imunitar. Avocado este recunoscut și pentru stimularea vederii și protecția ochilor, pentru reglarea colesterolului din sânge, pentru menținerea sănătății inimii și prevenția bolilor cardiovasculare.
Bogat în vitamina K, avocado stimulează absorbția calciului și ajută astfel la prevenirea apariției osteoporozei. Îmbunătățește digestia și oferă o stare generală de bine. Polifenolii și flavonoidele conținute au proprietăți antiinflamatoare. Curăță intestinele, atenuând halena. Uleiul de avocado este bun și pentru piele, tratează psoriazisul și alte iritații ale pielii și revitalizează pielea. Conține un antioxidant numit glutation care previne maladiile cardiace, cancerul și întârzie îmbătrânirea. Acest antioxidant combate radicalii liberi.
Cum alegi fructe pentru rețete de maioneză de avocado
Pentru a obține rețete de maioneză de avocado delicioase, ai nevoie de fructe foarte bine coapte și sănătoase. Cum pe la noi se găsesc preponderent fructele importate, trebuie să știi cum să le alegi pe cele mai bune. Astfel, fructele bine coapte au coaja mai închisă la culoare. Dacă are mai multe porțiuni denivelate, înseamnă că fructul a fost lovit și e posibil să fie deja stricat. Apăsându-l uşor, îți dai seama dacă este suficient de moale. Este semnul că fructul este copt. Foarte important este să consumi avocado în aceeași zi în care l-ai cumpărat, mai ales dacă este foarte copt. Dar, dacă preferi să îl iei ceva mai crud, îi poți accelera coacerea ținându-l într-o pungă de hârtie împreună cu o banană.
Pulpa de avocado se poate curăța în feluri diferite, în funcție de cât de copt este, dar și în funcție de felul în care vrei să-l pregătești. Dacă pulpa fructului este moale, adică foarte coaptă, o poți scoate direct din jumătățile tăiate cu ajutorul unei linguri. Aceasta metodă este recomandată și în cazul în care folosești avocado pentru a-l face piure sau dressing.
Combinat cu roșii, lămâie, ulei de măsline, cu ceapă roșie sau cu castraveți, cu creveți ori cu ouă, avocado este absolut delicios. Iar beneficiile pentru sănătate sunt uriașe. Ai, așadar, toate motivele să-l consumi cât mai des.
Rețete de maioneză de avocado
Guacamole
Este cel mai cunoscut sos pe bază de avocado, care poate fi inclus și în rețete de maioneză de avocado.
Ingrediente:
3 avocado mari,
o legătură de pătrunjel,
o lămâie,
un ardei iute roșu,
o ceapă,
3 roșii cherry,
piper, sare.
Mod de preparare:
Pulpa de avocado se sfărâmă cu o furculiță sau se mărunțește în blender. Se stropește imediat cu zeama de lămaie, ca să nu oxideze și să nu-și schimbe culoarea. Roșiile se taie cubulețe, ceapa se toacă, la fel pătrunjelul. Ardeiul se curăță de semințe și nervuri apoi se toacă. Se amestecă toate ingredientele și se condimentează cu sare și piper.
Maioneză vegană
Ingrediente:
2 bucăți frcute avocado bine coapte
2 lingurițe muștar
1-2 lingurițe zeamă de lămâie
100 ml ulei de floarea soarelui
1-2 căței de usturoi
sare, pătrunjel
Mod de preparare
Fructele se curăță și se alege pulpa care se pune în blender. Se adaugă imediat zeama de lămâie, un praf de sare, muștarul, câteva fire de pătrunjel și usturoiul. Se pasează la blender până se obține o pastă omogenă. Apoi, treptat, se adaugă uleiul, în fir subțire. La final, se mai adaugă sare după gust. Dacă nu vă place, puteți să faceți maioneza de avocado fără usturoi. Se poate consuma ca atare, ca sos pentru cărnuri, fructe de mare sau legume, sau pentru cartofi prăjiți. Se poate păstra la frigider maximum 3 zile, în recipient de sticlă închis ermetic.
Maioneză din avocado fără ulei
Deși nu este o rețetă de post, este una dintre cele mai bune rețete de maioneză de avocado. Nu conține deloc ulei.
Ingrediente
1 avocado bine copt
2 ouă fierte cleioase răcite bine
2 lingurițe zeamă de lămâie
2 lingurițe muștar
Sare, piper
Mod de preparare
Se scoate pulpa de avocado și se pune într-un bol. Se stropește imediat cu zeama de lămâie. Se adaugă ouăle, muștarul, sare și piper și se mixează până se obține o pastă omogenă. Se poate adăuga praf de chili sau ceapă tocată mărunt, pătrunjel verde sau usturoi zdrobit, după gust. Se poate folosi ca atare sau pentru ouă umplute, tartine și salate.
Avocado Mayo
Ingrediente
2-3 fructe de avocado coapte
2 lingurițe oțet de mere
2 lingurițe zeamă de lămâie
1 linguriță pulbere de ceapă
1/2 linguriță pulbere de usturoi
1/4 linguriță sare
50 ml apă minerală sau sifon rece
2 lingurițe ulei
Mod de preparare
Într-un blender se amestecă foarte bine toate ingredientele, până se obține o pastă omogenă. Dacă vrei să obții un gust iute, se poate adăuga praf de chili. Se poate păstra 3-4 zile la frigider, în recipient etanș.
Maioneză de avocado cu usturoi copt
Ingrediente
1 avocado mare
1 căpățână de usturoi
2 linguri oțet
125 ml ulei
sare, piper
Mod de preparare
1.Usturoiul necurățat se taie pe lat, pe jumătate, se stropește cu puțin ulei și se pune într-o folie de aluminiu. Se închide ca o punguță și se bagă la cuptorul preîncălzit, la 180 grade, timp de 45-50 minute. Când este gata, se stoarce pulpa coaptă de usturoi și se lasă să se răcească.
2.Într-un bol, se pune pulpa de avocado, se introtuc toate ingredientele și se pasează bine, până se obține o pastă omogenă, cremoasă.
Maioneză cu lămâi verzi fără ou
Ingrediente
1 avocado
200 ml ulei de rapiță sau alt ulei
100 ml lapte la temperatura camerei (poate fi și vegetal)
1/2 linguriță muștar
1 lămâie verde bio
1 cățel de usturoi
1/2 legătură de pătrunjel tocat mărunt
1/2 linguriță sare
piper
Mod de preparare:
1.Lămâia verde se spală bine, se taie în jumătăți și se stoarce.
2.Într-un bol, se pun uleiul, laptele, muștarul și o linguriță de zeamă de lămâie verde. Se mixează bine împreună cam un minut, la viteză mare.
3.Separat, se pasează la blender avocado, iar pireul obținut se stropește imediat cu puțină zeamă de lămâie verde și se adaugă, peste sosul anterior. Se adaugă sarea și usturoiul și se mai mixează un minut, până se obține o maioneză pufoasă, omogenă, cremoasă.
4.La final, se adaugă pătrunjelul, sare și piper după gust.
Important de reținut este că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: chefkoch.de, essen-und-trinken.de
Citește și 3 rețete de sosuri pe care le poți face în casă