Rețete de mâncare pentru diabetici sunt foarte căutate. Și asta pentru că sunt mulți cei care suferă din cauza nivelului crescut de zahăr din sânge. În plus, un astfel de regim alimentar este recomandat și pierderea kilogramelor în exces. Așa că, bolnavi sau nu, e chiar indicat să introducem în meniul zilnic și rețete de mâncare pentru diabetici.
Cuprins
Când vine vorba despre rețete de mâncare pentru diabetici, mulți se gândesc la preparate de regim. Și numai expresia „de regim' induce și ideea preconcepută că mâncarea este fără gust, deloc apetisantă. Or, regimul alimentar pe care ar trebui să-l urmeze persoanele care suferă de diabet este unul foarte sănătos. Iar aceste rețete de mâncare pentru diabetici pot fi consumate oricând și de oricine. Chiar dacă nu suntem bolnavi. Căci sunt foarte gustoase și ușor de preparat.
Iată câteva dintre cele mai gustoase rețete de mâncare pentru diabetici. Îți vor folosi drept inspirație ori de câte ori vei avea nevoie.
Rețete de mâncare pentru diabetici – antreuri
Salată de năut şi roşii
Ingrediente pentru 4 porții:
- 500 g năut
- o ceapă albă
- 4 roşii
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 linguri suc proaspăt de lămâie
- o linguriţă de oţet
- sare, piper
- câteva frunzuliţe de mentă
Mod de preparare:
1.Năutul spălat se pune la înmuiat cu o seară înainte şi se lasă minimum 12 ore. A doua zi, se îndepărtează cojile şi se fierbe pentru 30 de minute. După fierbere, se scurge foarte bine.
2.Ceapa curățată și spălată se toacă mărunt. Se pune într-un castron cu apă şi oţet. Se lasă timp de 30 de minute să se macereze la temperature camerei.
3.Din ulei şi suc de lămâie se face un sos. Se toarnă uleiul și zeama de lămâie într-un borcan. Se acoperă cu capacul și se amestecă energic. Se toarnă sosul peste năut. Se adaugă roșiile tăiate cubulețe. Se asezonează cu sare și piper după gust. Se adaugă și frunzulițele de mentă tocate fin. Se servește rece.
Chec din castraveţi
Ingrediente pentru 4 porții:
- ½ kg castraveţi
- o lingură ulei de măsline
- 2 ouă
- 175 g făină integrală
- 2 fire de ceapă verde
- o linguriţă chimen măcinat
- o linguriţă boia dulce
- 300 ml smântână degresată
- 1/2 legătură mărar
- sare, piper
Mod de preparare:
1.Castraveţii se spaă, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se presară cu sare şi se lasă 5 minute aşa. Apoi, se storc de zeama pe care o lasă. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt.
2.Într-o tigaie cu ulei se pun castraveţii şi ceapa să se înăbușe timp de 15 minute.
3.Între timp, ouăle se bat cu smântâna, se adaugă condimentele, mîrarul tocat mărunt și făina. Se potriveşte de gust cu sare şi piper.
4.Se adaugă legumele călite și răcite. Se amestecă bine şi se pune totul într-o formă de chec uşor unsă cu ulei.
5.Se pune la cuptor, la bain-marie, pentru 30 de minute.
Brioşe cu spanac
Ingrediente pentru 6 bucăți:
- 150 g spanac congelat
- 100 g brânză feta
- 2 ouă
- 125 g iaurt
- 50 ml ulei măsline
- 130 g făină integrală
- un pliculeţ praf de copt
- un praf de sare
Mod de preparare
1.Spanacul congelat se opărește 2-3 minute, apoi se scurge și se toacă mărunt. Dacă folosiți spanac gata tocat, nu mai este nevoie de acest pas.
2.Într-un castron, se bat ouăle ca pentru omletă cu iaurt şi ulei. Se adaugă făina, praful de copt şi sarea. Se adaugă brânza tăiată cuburi mici şi spanacul.
3.Formele de brioşe se ung cu ulei. Se toarnă amestecul așa încât să rămână liber un sfert din forma de brioșă.
4.Se coc timp de 25 de minute, la foc potrivit sau 180 grade. Se lasă formele să se răcească înainte de a scoate brioşele.
Rețete de mâncare pentru diabetici – supe
Supă de dovlecei
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 dovlecei
- 2 triunghiuri brânză topită
- un cub concentrat legume
- o linguriţă ulei
Mod de preparare:
1.Se pune un litru de apă la fiert, se dizolvă cubul de concentrat şi apoi se pun dovleceii tăiaţi cuburi.
2.Se lasă la fiert 20 de minute. Se trage oala de pe foc şi se adaugă brânza topită.
3.Se mixează bine şi se servește caldă. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.
Supă de broccoli
Ingrediente pentru 4 porții:
- o căpăţână medie brocoli
- o ceapă
- un fir ţelină verde
- 2 cartofi
- ½ l supă de pui
- o linguriţă ulei
- 375 ml lapte degresat
Mod de preparare:
1.În oala de fiert supa se încinge uleiul. Se pun ceapa şi ţelina tăiate mărunt. Se lasă 5 minute până se înmoaie.
2.Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, broccoli rupt în buchețele și supa de pui. Se lasă să dea în clocot. Apoi, se reduce focul și se lasă să fiarbă până se înmoaie cartofii.
3.Se trage oala de pe foc, se adaugă laptele şi se mixează. Se pune din nou ola pe foc și se mai lasă să dea un clocot. Apoi se poate servi.
Rețete de mâncare pentru diabetici – feluri principale
Ruladă cu legume
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 500 g muşchi de vită
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 2 ardei graşi roşii
- 200 g ciuperci
- 2 ouă
- 2 linguri ulei de măsline
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
1.Muşchiul de vită se curăţă de pieliţe, se spală şi se bate ca pentru şniţele. Se sărează, se piperează şi se lasă deoparte.
2.Se spală, se curăţă şi se taie mărunt ceapa, ardeiul gras şi ciupercile. Se pun într-o tigaie de teflon cu puţină apă şi o lingură ulei de măsline. Se lasă să fiarbă înăbuşit 15 minute şi se lasă la răcit.
3.Se bat ouăle şi se adaugă mărarul şi pătrunjerul mărunţit.
4.Pe mușchiul de vită bătut se întinde un strat de legume, apoi se rulează şi se leagă cu aţă alimentară.
5.Rulada obţinută se aşează într-o tava cu puţină apă, se pune deasupra oul cu mărar şi pătrunjel şi se dă la cuptor, timp de 40 minute, la foc potrivit sau 180 grade.
6.Se taie rulada felii și se serveşte cu salată de ardei copţi.
Cartofi cu măsline
Ingrediente pentru 4 porții:
- 600 g cartofi
- 200 g măsline negre
- o ceapă mare
- 2 foi dafin
- câteva fire de rozmarin
- sare
- piper
Mod de preparare:
1.Într-o tigaie de teflon se căleşte ceapa şi apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi.
2.Se pun apoi măslinele, dafinul, rozmarinul, sare şi piper.
3.Se toarnă 2 l apă clocotită şi se acoperă cu un capac.
4.Se lasă la fiert circa 30-40 minute până ce lichidul se evaporă și este complet absorbit.
Chiftele de ton
Ingrediente pentru 4 porții:
- o conservă mare de ton în suc propriu
- 10 g pesmet
- o ceapă
- 2 linguri muştar fin
- un ou
- 230 g făină integrală
- 50 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare:
1.Peştele se pune la scurs de sucul în care a stat conservat, iar ceapa se taie foarte mic sau se trece prin răzătoare. Apoi, se fărâmiţează cu furculiţa într-un castron şi peste el se pun toate celelalte ingrediente, fără ulei şi făină.
2. Cu mâna umedă se formează chiftele care se trec prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins. Dacă se evită prăjelile, chiftelele se pot pune pe hârtie de copt și se fac în cuptorul preîncălzit, timp de 20 minute, la 200 grade.
Tartă cu roşii
Ingrediente pentru 4 porții:
Pentru aluat:
- 150 g făină integrală
- 50 g fulgi de ovăz
- 3 linguri ulei
- 5 linguri apă
- un praf sare
Pentru umplutură:
- 200 g urdă
- 200 ml lapte de soia
- 4 ouă
- 2 cepe
- o lingură ulei
- 2 roşii foarte bine coapte
Mod de preparare:
1.Pentru aluat, se amestecă făina şi fulgii de ovăz cu sare, după care se toarnă întâi uleiul şi se amestecă. Apoi, se toarnă apă, puţin câte puţin, până ce se obţine un aluat omogen care se lasă 30 de minute la temperatura camerei.
2.Pentru umplutură, ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei, cât să se înmoaie, nu să se prăjească. Se mixează împreună urda, laptele de soia şi ouăle. Trebuie să se obţină o pastă cremoasă care se potriveşte de sare.
3.Aluatul se întinde şi se aşază în tava de copt. Peste aluat se pune ceapa călită şi apoi amestecul de urdă. Se aşază rondele fine de roşie. Se dă la cuptorul preîncălzit, la 200 grade, pentru 30 de minute.
Salată de fasole verde
Ingrediente pentru 4 porții:
- 300 g fasole verde
- 150 g paste
- o cutie ton în suc propriu
- pătrunjel
Pentru sos:
- sucul unei lămâi
- o lingură de ulei de măsline extravirgin
- sare, piper
Mod de preparare:
1.În apă cu un praf de sare se pun pastele la fiert şi, separat, fasolea curăţată. Tonul se scurge de lichidul în care a stat conservat.
2.Între timp, într-un borcan cu capac, se pun sucul de lămâie, sarea şi uleiul. Se agită bine amestecul până se obţine o emulsie.
3.Pastele şi fasolea se scurg de apă şi se amestecă imediat cu emulsia de ulei. Se pun într-un bol şi se lasă să se răcească.
4.Se pune deasupra tonul şi se presară mult pătrunjel tocat.
Tocăniţă de năut
Ingrediente pentru 4 porții:
- 500 g năut
- o ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 250 ml supă de pui
- 2 cartofi
- 3 roşii
- o linguriţă boia dulce
- oregano
- pătrunjel
Mod de preparare
1.Năutul se spală bine şi se pune la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa. A doua zi, năutul se scurge bine şi se pune la fiert în supa încălzită. Dacă folosiți năut din conservă, se sare acest pas.
2.Se adaugă ceapa tăiată peştişori, usturoiul, cartofii tăiaţi cubuleţe, boiaua şi oregano. După ce s-au fiert cartofii şi năutul, se adaugă roşiile tăiate mărunt. Se mai lasă să dea un clocot. Se presară pătrunjel tocat mărunt deasupra și se servește.
Rulouri de viţel
Ingrediente pentru 2 porții:
- 200 g pulpă de viţel
- 100 g şuncă presată
- o linguriţă scorţişoară
- o linguriţă ulei de măsline
- un pahar cu vin alb, sec
- muştar pentru servit
Mod de preparare:
1.Carnea se împarte în două și se bate cu ciocanul pentru șnițele.
2.Şunca se taie bastonaşe, care se aşază pe mijlocul fiecărei bucăţi de carne. Se rulează şi se prind cu scobitori.
3.Fiecare rulou se trece prin ulei de măsline şi apoi prin scorţişoară. Se aşază într-o tavă de cuptor, se toarnă vinul şi se acoperă cu folie de aluminiu.
4.Se lasă la cuptor, la foc mediu sau 180 grade, cam 40 minute. Se serveşte cu muştar.
Roşii umplute cu spanac
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 roşii mari, de grădină
- o ceapă
- 250 g spanac tocat congelat
- 3 linguriţe de pesmet fin
- 100 g caşcaval ras
- un praf de nucşoară
Mod de preparare.
1.Spanacul se lasă la dezghețat și la scurs.
2.Se taie câte un capac la fiecare roșie. Cu o linguriţă se scoate miezul și se pune la scurs.
3.Ceapa se taie mărunt şi se amestecă în spanac. Se adaugă pesmetul şi miezul tocat al roşiilor. Se omogenizează amestecul și se umplu roșiile cu acesta în mod egal.
4.Se aranjează roşiile într-o tavă, se toarnă sucul păstrat de la miezul roşiilor. Se completează cu 50 ml de apă şi se dau la cuptor , la 200 grade, pentru 15 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se presară caşcavalul ras şi se lasă până ce acesta se topeşte şi devine auriu.
Rețete de mâncare pentru diabetici – deserturi
Flanc cu pere
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 pere
- 1 l lapte
- o păstaie de vanilie
- o linguriţă îndulcitor lichid sau 2 linguri eritrit sau 1 lingură xylitol
- 4 ouă
- 50 g făină integrală
Mod de preparare:
1.Se pune pe foc laptele cu păstaia de vanilie tăiată în două, pe lung. Se ia de pe foc în momentul în care începe să fiarbă.
2.Într-un castron se sparg ouăle, se adaugă îndulcitorul şi făina. Se amestecă energic încorporând făina şi turnând laptele cald.
3.În mai multe vase mici de cuptor sau într-unul mare se toarnă amestecul de lapte, deasupra se aşază felii de pere şi se dă la copt circa 30-40 min. După copt, se lasă să se răcească în totalitate şi apoi se scoate flanul din formă.
Budincă de pâine cu stafide
Ingrediente pentru 6 porții:
- 8 felii de pâine neagră sau integrală
- 2 mere
- 100 g stafide
- 100 g mozzarella proaspătă
- 2 ouă
- 200 ml lapte fără grăsimi
- 50 ml sirop de arţar sau 4 linguri eritrit sau 2 linguri xylitol
- 1 linguriță scorţişoară măcinată
Mod de preparare:
1.Pâinea se taie în patru şi se aşază într-un vas de cuptor, asemeni solzilor de peşte. Se presară mozzarella deasupra uniform.
2.Într-un vas, se bat ouăle cu laptele, siropul sau îndulcitorul şi scorţişoara şi se toarnă peste pâine. Se presară stafidele şi se dă la cuptor pentru 30 de minute sau până când amestecul devine auriu.
Deliciu cu fructe de pădure
Ingrediente pentru 4 porţii:
1 pahar cu afine sau alte fructe de pădure
- 200 ml sirop de fructe de pădure light
- 2 pliculeţe de gelatină
- 100 g îndulcitor pudră sau 1 lingură fructoză
- 1 esenţă de vanilie
- 400 g iaurt degresat
Mod de preparare:
1.Se înmoaie gelatina într-un bol cu apă rece. Se dizolvă îndulcitorul în puţină apă şi se încorporează gelatina în siropul obţinut.
2.Se amestecă siropul cu iaurtul şi cu esenţa de vanilie.
3.Se toarnă în patru forme şi se lasă 30 minute la frigider, ca să se închege.
4.Se spală şi se scurg de apă fructele, se amestecă cu sirop.
5.Se înmoaie baza formelor câteva secunde în apă fierbinte, se răstoarnă şarlotele pe farfurioare şi se ornează cu siropul amestecat cu afine.
Sursa foto: 123rf.com
Citește și Clătite americane cu banane fără zahăr