Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară

 Barba Mirela
.

Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară sunt adevărate comori pentru gospodine și nu numai. Mai ales dacă sunt rapide și se gătesc ușor. Căci, în zilele caniculare, numai de fierbințeala aragazului nu mai avem nevoie. Așa că bucură-te de aceste rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară.

Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară

Aperitive

Flori de dovlecei cu brânzeturi și anșoa

Ingrediente pentru 4 porții

  • 12 flori dovlecel
  • 4 linguri gorgonzola
  • urdă
  • parmezan
  • 4 fileuri anşoa
  • o lingutiță plante aromatice
  • 3 ouă
  • 6 linguri făină

Mod de preparare

1. Fileurile de anşoa desărate se pasează, apoi se amestecă împreună cu cele 3 tipuri de brânză. Totul se mixează până devine o cremă omogenă. În funcție de preferinţe, se adaugă o linguriţă de frunze din planta aromatică favorită (salvie, busuioc, oregano sau cimbru, neapărat verzi). Cu acest amestec se umplu florile de dovlecel. Înainte de umplere, în unele regiuni, se elimină pistilul din floare.

2. Separat, se bat ouăle spumă, apoi se încorporează făina puțin câte puțin. Aluatul trebuie să fie puțin mai moale decât cel de clătită.

3. Florile de dovlecel se tăvălesc bine de tot prin ou și se așază în tigaia de prăjit, câte un minut pe fiecare parte (de regulă floarea ia o formă triunghiulară).

4. Se scot pe servețel absorbant. Se servesc alături de un amestec de iaurt gras cu mentă și sare.

Ceșcuțe' din peşte

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 400 g fileuri de hering marinate
  • 4 castraveţi muraţi
  • un morcov
  • o ceapă roşie
  • câteva fire de mărar

Mod de preparare:

1.Fileurile de hering se pun într-o strecurătoare şi se lasă până ce sunt bine scurse.

2.Între timp, castraveţii muraţi se taie foarte, foarte subţiri, ca nişte scobitori şi se pun de asemenea la scurs.

3.Morcovul se taie şi el bastonaşe subţiri iar ceapa se taie rondele care se desfac.

4.Odată scurse, fileurile se rulează şi se obţine o ceșcuță în care se vor înfige scobitorile' de castraveţi şi morcovi. Se adaugă câteva fire de mărar şi se dau la rece pentru 20 de minute.

Salmorejo andaluz

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg roşii bine coapte
  • 500 g pâine
  • 200 ml ulei
  • 2 căţei de usturoi
  • o lingură oţet de vin
  • sare

Pentru servit:

  • 4 ouă
  • 8 felii foarte fine de jambon de Serrano

Mod de preparare:

  1. Roşiile spălate se taie în patru şi se mixează cu usturoiul.
  2. Se adaugă sare, oţet şi pâinea tăiată cuburi. Se amestecă bine.
  3. Se adaugă ulei şi se mixează. Se gustă şi se potriveşte de sare. Se dă la rece pentru 15 minute.
  4. Pentru servit, ouăle se fierb tari, se taie cuburi mici iar jambonul cuburi. Se pun deasupra supei de la frigider în momentul servirii.

Ruladă de brânză

Ingrediente pentru 4-6 porții:

  • 800 g brânză de vaci
  • 200 g brânză feta
  • gelatină, foi sau granule
  • Pentru umplutură:
  • somon afumat

Mod de preparare:

  1. Se prepară gelatina, care trebuie să fie pentru un kg de produs.
  2. Cele două tipuri de brânză se mixează şi apoi se amestecă cu gelatina preparată.
  3. Pe o foaie de folie de aluminiu se întinde un strat uniform de brânză.
  4. Peste brânză se pun felii subţiri de somon şi apoi se rulează cu ajutorul foliei care se strânge la capete. Se dă rulada la frigider pentru 12 ore.

Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară – supe și ciorbe

Gazpacho de roşii

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 kg roşii foarte coapte (inimă de bou sunt perfecte)
  • 6 căţei usturoi
  • 3 tije ţelină cu frunze
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare

Mod de preparare:

  1. Se spală şi se taie roşiile care se pun într-un blender cu toate celelalte ingrediente, în afară de frunzele de ţelină.
  2. Se mixează şi apoi se dă amestecul la rece pentru două ore.
  3. Se serveşte supa cu frunze de ţelină proaspăt tăiate şi, după gust, pâine prăjită stropită cu un fir de ulei şi unsă cu usturoi.

Supă rece revigorantă

Ingrediente pentru 4-6 porții:

  • 2 litri kefir
  • un castravete mare
  • o legătură ridichi
  • 2 legături mărar
  • o legătură ceapă verde
  • 2 ouă fierte tari

Mod de preparare:

  1. Se taie castravetele în cuburi cât mai mici c are se presară cu sare şi se lasă aşa timp de 30 de minute. Apoi se scurgea zeama care se formează.
  2. Ridichiile şi ceapa se taie în felii subţiri. Mărarul şi un oraf de sare se pisează puţin în mojar exact ca pentru mujdei şi apoi se amestecă cu cepele, ridichiile şi castravetele scurs.
  3. În momentul servirii se pune în farfuria fiecăruia şi rondele de ou fiert şi se aduce la masă alături de ceapă.

Borș de sfeclă

Ingrediente pentru 12 porții:

  • 4 sfecle de mărime medie
  • 4 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 cepe
  • 1 țelină
  • 1 l borș
  • 1 legătură frunze de pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • 2 linguri ulei
  • 2 l apă
  • smântână pentru dres, sare și piper după gust

Mod de preparare

1.Se curăță și se spală bine toate legumele și verdețurile.

2.O sfeclă (cea mai roșie dintre ele) se rade pe răzătoare și se pune într-un bol. Peste ea, se toarnă 250 ml borș. Celelalte sfecle, la fel ca și restul rădăcinoaselor, se taie rondele sau cuburi, după plac. Verdețurile se toacă fin.

3.În oala în care urmează să se pună ciorba la fiert, se toarnă cele două linguri de ulei. Când s-a încins, se adaugă ceapa tocată. După ce capătă o nuanță aurie, se pun la călit și cartofii. Se lasă puțin să se pătrundă, apoi se adaugă și restul legumelor și 2 l de apă și se lasă la fiert, la foc mic.

4.Când toate legumele au fiert bine, se strecoară zeama lăsată de sfecla rasă amestecată cu borș. Zeama se toarnă împreună cu borșul rămas în ciorbă, iar răzătura de sfeclă se aruncă. Se mai lasă să dea un clocot, se potrivește la gust cu sare și piper, se adaugă verdețurile și se dă la o parte.

5.Se servește fierbinte, dreasă cu smântână și garnisită cu verdeață. Și mai bună este rece, de la frigider. Se numără printre preferatele rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară.

Feluri principale – rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară

Lipii cu cheddar la grătar

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 lipii mici
  • 250 grame branză cheddar
  • 2 legături pătrunjel
  • un ardei iute uscat

Mod de preparare

1. Brânza cheddar se dă prin răzătoarea mare. Ea poate fi înlocuită de alte brânzeturi maturate de cea mai bună calitate. Se amestecă în brânză pătrunjelul tocat mare și ardeiul iute curățat de seminte și tocat extrem de fin.

2. Ideal este ca această umplutură să nu stea mai mult de 5 minute înainte de a fi pusă pe grătar pentru că se lasă.

3. Lipiile se încălzesc la flacără pentru a deveni flexibile și se desfac în două. Se umplu cu amestecul de mai sus și se închid. Se pun apoi pe grătarul încins. În lipsa gratarului, pot fi puse pe grill, pe aragaz.

4. Se țin la foc, întorcându-se de pe o parte pe alta, până când brânza din interior începe să fiarbă și lipia devine rumenă și crocantă.

5. Se taie repede, cu un instrument extrem de ascuțit, și se servesc alături de un amestec de iaurt gras cu mentă și sare.

Cartofi noi cu smântână

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg g cartofi noi
  • 600 ml smântână de țară
  • 2 gălbenușuri
  • 500 ml supă de pui
  • 2-3 legături mărar proaspăt

Mod de preparare

1. Cartofii noi, în coajă, spălați în 4-5 ape, se pun la fiert în supă de pui. Se adaugă de la bun început sarea, pentru că aşa cartofii vor rămâne astfel întregi. Se lasă la fiert până sunt pe jumătate fierți și supa de pui scade destul de mult. Se dă de pe foc.

2. Separat se bate gălbenușul în smântână și se toarnă peste cartofi amestecând încet. Dacă supa clocotește în timp ce turnăm smântâna, este foarte posibil ca aceasta să se corăslească (se brânzește).

3. Se adaugă mărarul tocat mărunt. Se lasă pe foc foarte mic până se fierb cartofii de tot. Se servește răcorit (niciodată fierbinte).

Salată rusească

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 8 sfecle potrivite
  • 1 căpățână de usturoi
  • 100 g miez de nucă
  • 1 legătură de mărar
  • 3 lingurițe ulei de măsline
  • 1 lingură oțet
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

1.Sfeclele se spală, se șterg bine, se învelesc în folie de aluminiu și se bagă la cuptor, într-o tavă, la copt, împreună cu usturoiul. Se lasă mai bine de o oră sau până când intră ușor cuțitul în ele. Când sunt coapte, se scot, se cojesc și se rad pe răzătoarea mare. Usturoiul se curăță și se zdrobește cu furculița.

2.Miezul de nucă se prăjește la foc potrivit, apoi se pisează. Într-un bol, se amestecă piureul de usturoi cu sfecla rasă și cu nuca. Se adaugă uleiul și oțetul, apoi se sărează și se piperează după gust. Mărarul se toacă fin și se adaugă în salată.

3.Se servește rece sau caldă, ornată cu miez de nucă și mărar.

Ardei umpluţi

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4-6 ardei graşi, divers coloraţi
  • o legătură pătrunjel
  • 2 linguri capere
  • 150 – 200 g fileuri de anşoa

Mod de preparare:

1.Ardeii se coc, se pun într-un vas, se persară cu sare şi se lasă acoperiţi.

2.Între timp, pătrunjelul se taie mărunt iar fileurile de anşoa se sfărâmă uşor cu furculiţa. Se amestecă peştele cu părunjelul mărunt tocat şi caperele.

3.Ardeii curăţaţi de pieliţe, seminţe şi cotoare se taie fâşii late. În acestea se rulează amestecul de peşte şi se prind cu scobitori.

4.Se dau la rece cel puţin 30 de minute înainte de a le aduce la masă.

Rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele călduroase de vară – Deserturi

Bomboane de curmale

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 250 g curmale
  • un praf de scorţişoară
  • 100 g migdale
  • o linguriţă apă de flori de portocal

Mod de preparare:

  1. Se scot sâmburii curmalelor, api fructele se taie bucăţi.
  2. La fel, se taie mai mare şi migdalele sau se presează cu un sucitor.
  3. Se mixează întâi curmalele folosind, întâi viteza mică şi apoi crescând.
  4. Apoi, se adaugă migdalele, scorţişoara şi apa de flori de portocal și se amestecă până se obține o compoziie bine legată. Din aceasta se modelează bomboanele, care se dau la rece, înainte de servire, pentru o oră.

Îngheţată amestecată

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g fructe amestecate (de pădure, piersici, banane, căpşune etc)
  • 200 g zahăr
  • sucul unei jumătăţi de lămâie
  • 250 ml frişcă lichidă

Mod de preparare:

1.Toate fructele se mixează şi apoi se amestecă cu sucul de lămâie strecurat.

2.Se bate frişca lichidă şi se adaugă peste fructe.

3.Se dă amestecul la congelator pentru 3 ore.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și Rețete de băuturi răcoritoare

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton