Rețete pentru masa de Crăciun

.

Ce rețete gătești pentru masa de Crăciun? Tradițiile pentru cina de Crăciun din întreaga lume arată adesea puțin diferit, în conformitate cu o varietate bogată de culturi. În Italia, șapte pești împodobesc adesea masa, iar sărbătorile nochebuena din Puerto Rico și Filipine se concentrează adesea în jurul unei fripturi întregi de purceluș de lapte numit lechon, în timp ce Suedia servește o gamă de heringuri murate, somon conservat, chiftele, pateu și garnituri numite julbord. 

Masa de Crăciun în alte culturi


Venezuelenii înfășoară adesea hallecas, un fel de tamale cuibărite în frunze de bananier.  Și pentru că în Australia este vară de Crăciun, ei aruncă adesea niște creveți sau alte fructe de mare pe masă.

Crăciunul nu este o sărbătoare publică în China, neavând practic nicio legătură culturală cu această sărbătoare, care își are rădăcinile în creștinismul occidental. Cu toate acestea, sărbătorirea Crăciunului devine din ce în ce mai populară, în special în rândul generațiilor tinere de chinezi. 


În ultimii ani, o tradiție care a fost adoptată este aceea de a împărți mere decorate în ajunul Crăciunului cu cei dragi.

Merele sunt sculptate cu un mesaj de încurajare și învelite în hârtie colorată, gata să fie prezentate. Sunt cunoscute sub numele de „merele păcii' și sunt o modalitate de a arăta cât de mult îți pasă de sănătatea și bunăstarea cuiva.

Japonezii mănâncă pui de la fast-food de Crăciun. O tradiție relativ nouă după majoritatea standardelor, popularitatea sa a început să crească în anii 1970, când KFC din Japonia a început să promoveze puiul prăjit ca masă de Crăciun.

În România, de pe masa de Crăciun sunt nelipsite sărmăluțele și produsele tradiționale din porc precum caltaboșul, lebărul sau toba. Nelipsiți sunt și cârnații făcuți acasă. 

Mai putem enumera piftia, pomana porcului sau friptura de porc. În țara noastră, porcul este vedeta de Crăciun.

Rețete pentru masa de Crăciun

Ouă umplute cu somon

  • 8 ouă mari
  • 25 g somon afumat
  • 4 crenguțe de mărar proaspăt
  • 1 vârf de cuțit de piper Cayenne
  • 1 gălbenuș de ou mare
  • 2 lingurițe de muștar Dijon
  • 1/2 lămâie, (20 ml suc)
  • 100 ml ulei de măsline
  • 100 ml ulei de floarea-soarelui

Într-o cratiță, acoperiți ouăle cu apă rece și aduceți-le la fierbere la foc mare.

Fierbeți timp de 6 minute, apoi scurgeți și puneți ouăle în apă rece pentru a se răci.

Se decojesc și se taie în două pe lungime, se scot gălbenușurile într-un castron și se pasează grosier. Se dau deoparte.

Pregătiți maioneza. Într-un castron, bateți gălbenușurile de ou, muștarul și sucul de lămâie cu un tel electric până când devin spumoase.

Combinați uleiurile într-un castron, apoi picurați-le în amestecul de ouă, bătând constant până se combină. 


Asezonați după gust cu sare de mare și piper negru.

Adăugați 60 g de maioneză la gălbenușurile de ou (restul se păstrează la frigider până la câteva zile).

Tăiați fin și amestecați somonul și frunzele de mărar, apoi adăugați piperul cayenne și amestecați pentru a le combina.

Se pune cu lingura în albușurile de ou, se acoperă cu mărar suplimentar și se servește imediat.

Friptură de rață cu sos Marsala

  • 1 rață întreagă de 1,6 kg
  • 2 lingurițe pline cu vârf de linguriță mix 5 condimente
  • 1 clementină
  • 6 frunze proaspete de dafin
  • Sos
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 morcovi
  • 2 cepe roșii
  • 3 linguri de făină simplă
  • 100 ml de Marsala
  • 1 litru de supă de pui clară

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Îndepărtați excesul de grăsime din interiorul cavității raței, apoi, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, crestați cu grijă pieptul și picioarele pe toată suprafața în mod încrucișat, la o distanță de aproximativ 1 cm.

Se condimentează rața cu sare de mare, piper negru și cinci mirodenii, apoi se freacă peste tot, astfel încât aroma să se simtă în toate colțurile.

Tăiați în două clementina și puneți-o în cavitate împreună cu frunzele de dafin. Se transferă rața într-o tavă de copt medie și se coace timp de aproximativ 1 oră și 20 de minute.


Rețete de aperitive cu pește, pentru mesele festive

Între timp, tăiați în două căpățâna de usturoi pe mijloc, apoi curățați și tăiați grosier morcovii și ceapa.

Când a trecut timpul, scoateți tava din cuptor. Ridicați cu grijă rața și împrăștiați legumele în tavă pentru a face un suport. Așezați rața deasupra legumelor, apoi puneți din nou tava la cuptor pentru încă 40 de minute sau până când rața este crocantă și carnea se desprinde ușor de pe os.

După ce este gătită perfect, scoateți rața pe o farfurie pentru a se odihni în timp ce vă ocupați de sos.


Adăugați făina la legume, apoi zdrobiți totul împreună.

Se pune la foc mediu-înalt, se toarnă Marsala și se lasă să clocotească și să se gătească, amestecând bine.

Adăugați supa, apoi aduceți la fierbere și reduceți la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când se îngroașă și se reduce. 

Se strecoară printr-o sită, se îndepărtează grăsimea de la suprafață, apoi se condimentează după gust.

Tăiați rața în bucăți, apoi serviți-o cu sosul alături. Se potrivește cu cartofi prăjiți cu grăsime de rață, verdețuri de sezon și sos de afine.


Plăcintă sărată de Crăciun

  • 2 felii de șuncă afumată
  • 25 g de unt nesărat
  • ulei de măsline
  • 2 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 2 legături praz
  • 2 ciuperci
  • 2 lingurițe de muștar integral
  • 50 g de făină simplă
  • 1 litru de supă pui
  • 2 linguri de smântână
  • 500 g resturi de curcan gătit  sau pui
  • 200 g de varză de Bruxelles, (crudă)
  • 2 linguri de sos de merișoare
  • 1 ou mare
  • Foitaj
  • 500 g de făină simplă , plus o cantitate suplimentară pentru presărare
  • 250 g de unt rece nesărat
  • 1 ou mare

Pentru aluat, puneți făina și 1 linguriță de sare de mare într-un castron, adăugați untul tăiat în cubulețe, apoi folosiți degetele pentru a freca untul în făină până când seamănă cu pesmetul.

Bateți oul, apoi amestecați-l în castron cu 3-4 linguri de apă rece ca gheața. Folosiți mâinile pentru a aduna ușor aluatul într-o minge, dar nu-l frământați prea mult. Se împarte în două bucăți și se aplatizează fiecare în formă de cerc (pentru partea de sus și de jos a plăcintei), apoi se înfășoară în hârtie cerată și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Tăiați fin șunca, apoi puneți-o într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu cu untul și 1 lingură de ulei de măsline. Se alege, se toacă grosier și se adaugă rozmarinul, apoi se gătește timp de 3 minute sau până când devine auriu.

Spălați, tăiați și tocați grosier partea albă a prazului și tăiați grosier ciupercile, apoi adăugați-le în tigaie. Asezonați cu un vârf de cuțit de sare de mare și piper negru, apoi gătiți timp de 10 minute sau până când se înmoaie și se caramelizează, amestecând din când în când.

Încorporați muștarul, apoi făina și turnați supa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă ușor timp de 15-20 de minute la foc mediu-jos, apoi se oprește focul și se adaugă smântâna.

 În acest stadiu, puteți să o lăsați bucăți sau puteți folosi un blender pentru a o mixa până obține consistența preferată. Se lasă să se răcească complet.

După ce s-a răcit, puneți deoparte jumătate din sos pentru a servi, apoi rupeți carnea de curcan și amestecați-o în tigaie. 

Tăiați, feliați fin și amestecați cu varza de Bruxelles.

Preîncălziți cuptorul la 170°C și ungeți fundul unei tăvi rotunde de tartă de 30 cm cu puțin ulei.

Rețete de pește la cuptor. Ușor de preparat!

 Întindeți jumătate din aluatul de patiserie pe o suprafață curată și tapetată cu făină până la o grosime de ½ cm și folosiți-l pentru a tapeta vasul de plăcintă, apoi puneți umplutura de plăcintă de curcan. 

Puneți sosul de afine deasupra. Bateți oul, apoi folosiți-l pentru a unge marginile.

Întindeți restul aluatului de patiserie la ½ cm grosime și puțin mai mare decât vasul de plăcintă.. Așezați cu grijă aluatul rămas deasupra vasului de plăcintă și unge totul cu ou bătut. 

Coaceți în partea de jos a cuptorului timp de 45-50 de minute, sau până când aluatul este auri și umplutura este fierbinte.

Tartă de ciocolată și caramel cu alune de pădure

  • 150 g de făină simplă
  • 40 g cacao
  • 25 g zahăr pudră
  • 120 g unt nesărat
  • 1 gălbenuș de ou mare
  • 300 g zahăr pudră
  • 60 ml miere lichidă
  • 300 ml smântână dublă
  • 45 g de unt nesărat
  • 50 g alune

Pentru a face aluatul, se cerne făina, cacaua și zahărul pudră într-un bol. Se freacă untul până seamănă cu pesmetul fin și se adaugă un vârf de cuțit de sare de mare.

Se adaugă gălbenușul de ou și 45 ml de apă, apoi se amestecă până se obține un aluat, adăugând mai multă făină dacă este necesar. Se înfășoară în folie alimentară și se lasă să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 190°C. Se tapetează o formă de tartă canelată de 25 cm cu aluat, presând pe margini. Se tapetează cu hârtie de copt și se umple cu bile de copt sau orez. Se așază pe o foaie de copt și se odihnește în frigider timp de 30 de minute.

Transferați forma la cuptor pe foaia de copt timp de 15 minute. Prăjiți în același timp nucile, până când acestea devin aurii. Îndepărtați hârtia de copt și mărgelele sau orezul. Reîntoarceți tarta la cuptor pentru 5 minute sau până când baza s-a copt bine. Dați deoparte.

Pentru a face umplutura, puneți zahărul și mierea într-o tigaie și așezați-o la foc mediu. Odată ce zahărul începe să se topească, rotiți cu mișcări circulare pentru a se face caramelul până când acesta devine auriu. Se ia de pe foc și se adaugă smântâna și untul. Puneți din nou pe foc și bateți până când caramelul devine auriu. 

Se îndepărtează și se toarnă în forma de tartă, apoi se lasă deoparte.

Rețete de ouă umplute. Ușor de făcut!

Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Puneți zahărul într-o cratiță cu termometrul și așezați-l la foc mediu. Pregătiți alunele prăjite.

Când zahărul începe să bolborosească ușor pe margini, înclinați tigaia pentru a vă asigura că zahărul se topește uniform. În scurt timp (aproximativ 3 minute) se va topi tot. Când ajunge la 150°C, luați tigaia de pe foc și încorporați alunele (nu amestecați cu o lingură). Se toarnă rapid în tavă și se lasă deoparte.

Atunci când alunele s-au răcit, se taie sau se amestecă într-un robot de bucătărie până se fac bucăți mici. Se presară bucățile pe partea de sus a tartei finite.

Profiterol

  • 50 g de fistic fără coajă
  • 250 ml smântână lichidă
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 100 g ciocolată neagră (70%)
  • 85 g de unt nesărat , plus mai mult pentru ungere
  • 100 g făină simplă
  • 3 ouă mari

Preîncălziți cuptorul la 200ºC și ungeți o foaie de copt.

Pentru patiseria choux, se topește untul într-o cratiță cu 220 ml de apă, apoi se aduce la fierbere.

Cerneți făina și 1 vârf de cuțit de sare de mare fină pe o bucată de hârtie cerată împăturită, apoi turnați-o rapid în apa clocotită.

Bateți energic amestecul de patiserie cu o lingură de lemn până când este neted, apoi întindeți-l pe o farfurie și lăsați-l să se răcească timp de 20 de minute.

Rețete de turtă dulce. Un desert delicios!

Între timp, pregătiți umplutura. Zdrobiți fisticul. Puneți smântâna și cea mai mare parte din fistic într-o cratiță mică și aduceți-o încet la fierbere. Se ia de pe foc și se lasă la infuzat până când este gata de utilizare.

Se bat ouăle. După ce aluatul s-a răcit, se pune din nou în cratiță și se adaugă treptat oul bătut, până când amestecul de aluat ajunge la o consistență moale.

Folosind lingurițe, puneți mici bucățele de amestec de patiserie pe foaia de copt pregătită. Coaceți la cuptor timp de 25 de minute sau până când se rumenesc.

După ce sunt fierte, folosiți o țepușă sau un pai de băut pentru a găuri baza profiterolilor, apoi lăsați-le cu capul în jos pe un grătar pentru a se usca complet.

Când sunteți gata să umpleți profiterolul, strecurați crema și aruncați fisticul. Bateți frișca lichidă cu zahărul pudră și esența de vanilie până când își păstrează forma. 

Mâncare rapidă de seară. Rețetele sunt gata în 15 minute

Transferați-o într-un poș și puneți câte o linguriță în centrul fiecărui profiterol.

Se rupe ciocolata în bucățele, apoi se topește într-un bol termorezistent așezat deasupra unei cratițe cu apă clocotită (fără a lăsa bolul să atingă apa).

Aranjați profiterolurile pe un platou și stropiți-le cu o parte din ciocolata topită. Se servește ciocolata rămasă într-un vas mic, alături.

Sursa foto: Shutterstock.com