Salata bulgarească reteța clasică (Shopska) conține telemea, castraveți, roșii, ceapa, ardei și dressing ușor și acrișor. În timp, însă, a suferit unele modificări și i-au fost adăgate ouă fierte, șuncă și ardei copt sau chiar piept de pui în unele rețete. Însă, salata bulgărească clasică nu conține aceste din urmă ingrediente.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Salata bulgarească este cunoscută și ca salata Shopska (Șopska), numele ei provenind de la regiunea Șopluk din Bulgaria. A fost o directiva de partid care i-a îndemnat pe bucătarii anului 1960 să creeze diverse salate cu nume sonore, în speranta că acestea vor deveni celebre printre turiștii straini (salata dobrogeană, macedoneană, tracă etc), potrivit savoriurbane.com. Dintre toate acestea doar „salata bulgarească’ a rezistat în timp, devenind brand național al Bulgariei.
Citește și: Rețetă prăjitură cu căpșuni.
Citește și: Rețetă de pilaf cu carne de pui.
Citește și: 3 rețete ușoare de vară.
Ingrediente pentru salata bulgărească fără ardei copt, cu ouă fierte și șuncă
-10 roșii cherry
– 1 salată verde
– 3-4 ridichi
– 1/2 castravete lung
– 1 ardei capia
– 1 legatură ceapă verde
– 200 g șuncă
– 200 g telemea de vaca
– 3 oua fierte tari
– câteva masline fara samburi
– 3 linguri ulei de susan Cardinal, presat la rece
– 1 lingura otet
– sare, piper
– patrunjel
Cum se prepară salata bulgărească ce conține ouă fierte și șuncă
Tăiem roșiile, castraveții, ardeii, albușurile de ou și șuncă cubulețe. Ceapa verde se taie rondele. Se toacă fin pătrunjelul și măslinele.
Se pun toate într-un bol. Se condimentează salată cu sare și piper după gust și se amestecă totul ușor, potrivit bucataras.ro.
Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie până devine că o emulsie și se toarnă peste salată. Gălbenușurile de ou se rad printr-o sită fină, peste salată. Se amestecă iar. Gălbenușul va formă împreună cu dressingul un sos cremos și delicios.
Ingrediente salata bulgărească clasică, cu ardei copt
Nu există cantități fixe ale ingredientelor din salată bulgărească. Ele trebuie să fie oarecum echilibrate în funcție de gustul fiecăruia. Pentru o persoană ar merge, orientativ, 1 roșie mare, 1/4 castravete lung (sau 1 castravete de grădina), 1/2 fir de ceapă verde și 1 ardei copt.
Dar, dacă ar fi să vă ajutăm cu o rețetă în toată regula, avem următoarele ingrediente:
- 4 roșii coapte
- 1 castravete lung sau 4-5 castraveti de gradina
- 3 fire de ceapă verde sau 2 cepe medii vechi
- 3-4 ardei
- 100 g telemea grasa (de oaie sau vaca)
- sare, ulei, otet obisnuit (9 grade)
- o mana de frunze de pătrunjel
Cum se prepară salata bulgărească clasică, cu ardei copt
Se taie legumele cuburi late de circa 2 cm. Ardeii se coc în prealabil, pe flacăra de la aragaz sau pe grătar, după caz. Se taie și ei apoi cubulețe.
Se așază toate într-un castron mare, se amestecă bine și deasupra adăugăm ulei și oțet, după gust. Ulterior se adaugă telemea rasă și pătrunjel.
Asta-i tot! Poftă bună!