Rețete de prăjituri cu mandarine

.

Rețete de prăjituri cu mandarine sunt la mare căutare în această perioadă. Căci parcă nu e sărbătoare fără parfum de citrice și cetină de brad în casă. În plus, mandarinele se numără printre fructele recomandate la orice vârstă. Așa că e cazul să te inspiri din cele mai bune rețete de prăjituri cu mandarine.

Un meniu de sărbătoare nu poate fi complet fără prăjituri spectaculoase. Iar cele cu aromă de citrice sunt în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă. Mandarinele sunt foarte căutate datorită parfumului puternic și al gustului dulceag. Și se potrivesc perfect în cele mai savuroase rețete de prăjituri cu mandarine.

În plus, sunt adevărate bombe de sănătate. Conţin o cantitate mare de beta-caroten, de unde şi culoarea intens portocalie. Sunt bogate în vitamina C, vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina K şi minerale. La fel ca şi portocalele, fibrele şi proteinele pe care le furnizează organismului au un rol important în digestie.

Aşadar, nu ocoli mandarinele în acest sezon. Este obligatoriu să fie consumate în cadrul unei diete echilibrate. Sunt ideale în deserturi, dar şi la preparatele din carne. Și ca să-ți impresionezi până și cei mai pretențioși degustători, inspiră-te din aceste rețete de prăjituri cu mandarine absolut delicioase.

Rețete de prăjituri cu mandarine elegante și savuroase

1.Prăjitură „Elegance'

Ingrediente:

Pentru spuma de ciocolată:

200 ml frişcă lichidă

o foaie gelatină

60 g ciocolată neagră

Pentru spuma de iaurt:

300 g iaurt bine scurs

2 linguri zahăr

4 linguri lapte

6 foi gelatină

1 cutie mică de compot de mandarine

Pentru decor: 20 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

1.Pentru spuma de ciocolată, se pune foaia de gelatină la înmuiat în apă rece. 150 ml din frişca lichidă se bat pentru a obţine frişca, iar frişca lichidă rămasă se pune pe foc împreună cu ciocolata ruptă bucăţele. Se lasă apoi să se răcească, se amestecă cu frişca bătută şi, la final, cu gelatina bine scursă de apă. Se toarnă acest amestec într-o tavă uşor umezită cu apă. Se dă la rece până ce se prepară spuma de iaurt.

2.Pentru spuma de iaurt, gelatina se pune la înmuiat în lapte uşor călduţ. Iaurtul se mixează cu zahărul, se adaugă gelatina bine desfăcută în lapte. La final, se adaugă compotul de mandarine. Se amestecă uşor şi se toarnă peste spuma de ciocolată.

3.Tava se lasă la rece pentru 3 ore şi, în momentul servirii, se porţionează şi se serveşte cu ciocolată rasă.

2.Tartă delicioasă

Ingrediente:

110 g unt

4 ouă

110 g zahăr

4 linguriţe miere

110 g făină

1 linguriţă praf de copt

Pentru cremă:

500 ml suc de mandarine

6 linguri zahăr

6 linguri amidon pentru prăjituri

Pentru decor

o cutie mică frișcă lichidă

cacao

o tabletă de 100 g ciocolată neagră, simplă

o tabletă ciocolată albă, simplă

Mod de preparare:

1.Pentru aluat se topeşte untul într-o crăticioară şi se lasă deoparte să se răcească.

2.Ouăle se freacă cu zahărul până ce se obţine o cremă albicioasă în care se adaugă untul topit şi mierea şi se amestecă. Apoi, se pun făina şi praful de copt şi se amestecă uşor. Se ung formele de tartă cu puţină grăsime, se toarnă aluatul şi se coc 10 minute, până ce aluatul devine auriu. Se lasă să se răcească.

3.Pentru cremă, ingredientele se pun pe foc şi se amestecă până ce rezultă o cremă legată. Se lasă şi crema să se răcească.

4.Montarea prăjiturii se face astfel: pe fiecare formă de aluat rece se pune crema folosind seringa de creme (sau un poş special, sau o pungă tăiată zimţat la un colţ) şi apoi se adaugă frișca bătută spumă. Se finisează cu cacaua cernută şi cele două tipuri de ciocolată (de la frigider) care se rad sau se taie fâşii cu un cuţit bine ascuţit.

3.Tort parfumat

Ingrediente:

Pentru blat:

6 linguri făină, 6 ouă, 6 linguri zahăr, o linguriţă coajă portocale rasă

Pentru umplutură:

600 g frişcă, 8 mandarine, 200 g căpşuni, 2 pliculeţe zahăr vanilat

Pentru sirop:

100 g zahăr, 50 ml apă, 2 linguri rom

Mod de preparare:

1.Pentru blat, se freacă bine ouăle întregi cu zahărul, până devin spumă, după care se adaugă treptat făina şi coaja de portocală. Se amestecă bine, până se formează o compoziţie omogenă.

2.Aceasta se pune la copt într-o formă de tort, tapetată cu hârtie unsă, în cuptorul încins, timp de 20-25 minute. Se scoate forma din cuptor şi se lasă blatul în formă la răcit.

3.Pentru umplutură, se pun căpşunile din timp la macerat în siropul cu rom (preparat din 100 g zahăr, 50 ml apă şi 2 linguri rom). După ce au stat o oră, se scot cu paleta din acest sirop şi se amestecă cu frişca şi zahărul vanilat.

4.Blatul răcit se taie în două pe orizontală. Cu o parte din siropul rămas de la macerarea fructelor se însiropează prima jumatate din blat. Pe acesta se aşază o parte din frişca cu căpşuni.

5.Mandarinele se spală şi se curăţă. Se desfac în felii, se taie cuburi şi se aşază peste frișcă. Se păstrează câteva felii întregi de mandarine pentru ornare. Se pune deasupra şi al doilea blat, se însiropează şi acesta şi se îmbracă tortul cu restul de frişcă. Se ornează cu mandarine și cu căpşune proaspete. Se lasă la rece pentru cel puţin două ore, înainte de a fi servit.

4.Desert fructat

Ingrediente pentru 8 porții:
1 conservă compot de piersici sau caise (aproximativ 450 g)
1 conservă compot de mandarine (400 g)
1 conservă compot de pere (450 g)
2 plicuri gelatină sau jeleu
400 g biscuiți digestivi
250 g frișcă

Mod de preparare:

1.Fructele din compot se strecoară și se lasă la scurs.

2.Se pregătește o tavă, în care se așază un strat uniform de biscuiți. Fructele scurse se pot întinde deasupra biscuiților ca atare sau tăiate cubulețe.

3.Jeleul se prepară conform intrucțiunilor de pe plic. Apoi, fierbinte, se toarnă peste fructe. Se dă la rece pentru aproximativ 6 ore.

4.Înainte de servire, se decorează cu frișcă.

5.Tartă cu mandarine

Ingrediente:

pentru aluat:

250 g făină

150 g unt

100 g zahăr

2 ouă

4 linguriţe de apă

1 plic praf de copt

pentru umplutură:

1 plic budincă de vanilie

450 ml lapte

trei linguri zahăr

1 plic de jeleu

sirop de fructe

1 kg mandarine

pentru ornat:

frunze de mentă

200 g stafide

Mod de preparare:

1. Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul până când se obţine o pastă omogenă. Se adaugă apa şi se încorporează, treptat, făina, în care s-a amestecat praful de copt. La sfârşit, se adaugă albuşurile şi se dă coca la frigider timp de 30 de minute.

2. Se tapetează forma de tartă cu hârtie de copt, se întinde aluatul şi se mai lasă la frigider încă 20-30 minute. Se încălzeşte cuptorul la 180°C şi se ţine coca la copt timp de 20-30 de minute. Este indicat să nu se dechidă uşa cuptorului în timpul coacerii. Se lasă la răcit şi, după aceea, se desprinde aluatul de formă.

3. Între timp se prepară budinca de vanilie, conform instrucţiunilor de pe pachet.

4. Se unge blatul de tartă cu siropul de fructe şi se adaugă budinca de vanilie.

Se decojesc mandarinele şi se feliază. Se aşează peste budinca de vanilie stafidele şi feliile de mandarină.

5. Se amestecă gelatina cu suc de fructe sau cu apă şi se pune la fiert trei-patru minute. La final, se toarnă peste fructe şi se lasă să se închege. Se ornează tarta cu frunze de mentă.

6.Tort rază de soare'

Ingrediente

Pentru blat:

6 ouă

6 linguri de zahăr

1 praf de sare

1 plic zahăr vanilat

Coaja de la 1 lămâie

Hârtie de copt

Pentru sirop:

6 linguri de zahăr

6 linguri de apă

Coaja de la 1 portocală

1 plic de zahăr vanilat

Pentru crema albă:

3 ouă

150 ml lapte

200 g zahăr pudră

14 foi de gelatină

Coajă de la 2 portocale

200 g mandarine sau portocale

Pentru glazură:

Jeleu de portocale

Fructe proaspete: portocale, mandarine, kiwi

Fistic măcinat

Mod de preparare:

1.Se separă ouăle, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul pudră, zahărul vanilat, gălbenuşurile amestecate cu un praf de sare, coaja de lămâie şi la sfârşit făina cernută. Se toarnă compoziţia în forma de tort, se întinde uniform şi se bagă în cuptorul cald. După ce s-a copt se scoate şi se laşă la rece , la temperatura camerei.

2.Separat, se fierbe siropul până scade la jumătate şi apoi se lasă la rece. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă, apoi se adaugă treptat laptele călduţ , albuşurile bătute spumă şi gelatina înmuiată în prealabil.

3.Compoziţia se pune la baie de aburi şi se amestecă continuu până se leagă, apoi se adaugă fructele şi coaja de portocală şi se lasă la rece. Se pune blatul într-o formă cu pereţii detaşabili, se însiropează, se toarnă crema, glazura de jeleu, se acoperă cu o folie cât stă la rece şi apoi se ornează cu steluţe din kiwi,portocală şi praf de fistic.

7.Miss Mandarina

Ingrediente

6 mandarine

200 g boabe struguri

200 ml sirop de struguri

1 l suc de mandarine

200 ml apă

8 foi gelatină

10 linguri zahăr

2 linguriţe miere

frunze de mentă pentru decor

Mod de preparare

1. Se pune gelatina la înmuiat în apă rece, timp de o jumătate de oră, după care se dizolvă într-o lingură de apă fierbinte.

2. Sucul de mandarine şi apa se pune la fiert, apoi se adaugă gelatina şi zahărul, dizolvată în jumătate de linguriţă de apă. Se lasă să se îngroaşe compoziţia, apoi se ia de pe foc.

3. Între timp, se taie mărunt mandarinele, inclusiv coaja şi se pun în cupe. Peste ele se toarnă compoziţia de jeleu şi se dau la rece timp de 2 ore.

4. Sucul de struguri se pune la fiert împreună cu mierea, până se îngroaşă puţin, apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se scoate jeleul din forme pe o farfurie şi se ornează cu boabe de struguri, sirop de struguri, coajă de manadarină tocată mărunt şi frunzuliţe de mentă, ca decor.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și Rețeta Buturuga de Crăciun

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton