Reţete de supă minestrone

.

O reţetă de supă minestrone trebuie să știe să prepare oricine. Căci nu necesită cunoștințe culinare avansate și nici ingrediente sofisticate. În plus, este un preparat sănătos, consistent și savuros. Vine din bucătăria italiană și se bucură de popularitate și pe la noi. Așa că merită să încerci să faci și tu măcar o reţetă de supă minestrone.

Supele fac parte din meniurile tradiționale ale tuturor țărilor. Însă toate se deosebesc între ele, fie prin conținut, fie prin consistență ori gust. Iar o rețetă de supă minestrone te poate surprinde. Căci nu se prea seamănă cu ceea ce știm noi sub numele de supă.


Ce este supa minestrone

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, supa este o „fiertură de carne, de legume sau de carne cu legume, uneori cu adaos de tăiței, fidea etc.’ Se poate servi ca atare sau strecurată, limpede ori pasată ca supă-cremă. Spre deosebire de ciorbă, supa nu se acrește.

Acestea fiind spuse, o rețetă de supă minestrone nu se prea încadrează în tipare. Și asta pentru că minestrone este o supă groasă, densă și foarte consistentă. Este mai apropiată cu o tocăniță decât cu „zeama’ cunoscută pe la noi.


Nu există o rețetă de supă minestrone standard. Dar va conține întotdeauna un amestec la alegere din carne și legume. Se adaugă uneori paste și parmezan. Și nu vei greși niciodată dacă pui în minestrone cât mai multe ingrediente. Fasolea, ceapa, țelina, morcovul, roșiile și frunzele îi oferă gustul atât de îndrăgit. Așadar, o rețetă de supă minestrone presupune să prepari o fiertură din ce ai prin frigider și prin cămară.


Totuși, autorul culinar Angelo Pellegrini pretindea că, de fapt, baza pentru o rețetă de supă minestrone originală este zeama de fasole boabe. Și nu este vorba despre orice fel de fasole, ci despre soiul borlotti, știut și sub numele de fasole romane.

Primele consemnări referitoare la supa minestrone vin din perioada triburilor latine care aveau să devină Regatul Roman și, ulterior, Imperiul. Pe atunci, dieta locuitorilor se baza pe vegetale precum lintea, ceapa, usturoiul, varza, fasolea, ciupercile, morcovii, sparanghelul și napii. Încă de atunci, fierturile groase au rămas ca o emblemă a bucătăriei italiene.


De ce se numește minestrone

În zilele noastre, supa minestrone face parte din meniul tradițional italian. Și se încadrează în ceea ce ei numesc rețetarul de „cucina povera’ sau „bucătăria săracului’. Asta presupune preparate rustice, din popor, simple. Și sunt complet opuse celor din „cucina nobile’, stilul caracteristic aristocrației.

Cuvântul „minestrone’ se traduce prin supă groasă de legume. A fost atestat în 1871, de către englezi. Denumirea este augmentativul de la „minestra’, care înseamnă supă. De altfel, traducerea corectă ar fi „ceea ce se servește’, de la verbul „minestrare’ (a servi).


Dat fiind că nu există o rețetă de supă minestrone fixă, este un preparat unic. Și diferă în funcție de regiune, de obiceiurile culinare, de tradiții, de timpul de preparare, de ingrediente și de anotimp. Poate fi foarte densă, cu o cantitate impresionantă de legume tăiate cubulețe, cu sau fără carne.

Minestrone alla Genovese este o variantă specifică Liguriei. Conține multe ierburi, inclusiv pesto. Minestra este caracteristică Maltei. Și are la bază „kunserva’, adică pasta de tomate, cartofii, conopida, gulia și, uneori, spaghetti. Și în Libia există un sortiment de minestrone, rezultat în urma colonizării italiene. Se numește Imbakbaka sau Mbakbaka. Și se prepară din paste, mazăre, condiment Bzar și carne.


Care este cea mai bună rețetă de supă minestrone

Dat fiind că nu avem de-a face cu o rețetă de supă minestrone standard, o putem prepara pe cea care ne place cel mai mult. Așa că iată câteva variante dintre cele mai populare:

1.Minestrone mediteranean

Ingrediente pentru 6 porții

1 lingură ulei de măsline extravirgin

1ceapă mare

4 căței de usturoi

200 g fasole uscată albă sau borlotti, pusă la muiat peste noapte și apoi scursă

1 conservă de roșii prunișoare în sucul lor, circa 400 g


2 linguri pastă de tomate

200 g morcovi tăiați cubulețe

150 g napi tăiați cubulețe

150 g rădăcină de țelină tăiată cubulețe

250 g pulpă de dovleac tăiată cubulețe

1 linguriță cimbru proaspăt

2 foi de dafin

4 boabe de ienibahar zdrobite

200 g artofi curățați și tăiați cubulețe

150 g fasole verde tăiată bucăți scurte

125 g spanac tocat

4 linguri busuioc proaspăt tocat

50 g parmezan ras

sare, piper

Mod de preparare

1.Se încinge uleiul într-o oală încăpătoare. Se adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul, se acoperă și se prăjesc 4–5 minute, amestecând din când în când, până ce ceapa devine translucidă. Se adaugă fasolea albă sau borlotti și se toarnă deasupra 2 litri de apă. Se pune la fiert și se fierbe 10 minute. Apoi se face focul mic, se acoperă cratița și se fierbe la foc mic 30 de minute.


2.Se adaugă roșiile tocate sau pasate cu o furculiță, cu tot cu sucul lor. Apoi se adaugă pasta de roșii, morcovii, napii, țelina și dovleacul. Se pun și cimbrul, dafinul și ienibaharul. Se aduc din nou la fierbere la foc mic, apoi se acoperă și se fierb 20 de minute.

3.Se adaugă cartofii și fasolea verde. Se continuă fierberea la foc mic 25 minute sau până când fasolea albă sau borlotti devine fragedă.

4.Se adaugă spanacul și busuiocul, se pun sare și piper după gust. Ciorba se toarnă în castronele încălzite și se servește imediat, cu parmezan presărat deasupra.

2.Minestrone tradițional

Ingrediente pentru 4 porții

300 g fasole boabe albă

2 castraveţi

2 morcovi

2 roşii

o ceapă

8 frunze busuioc

o tijă ţelină apio

250 g paste mici

o rămurică rozmarin

un cub concentrat de legume

2 căţei de usturoi

sare

piper

Mod de preparare:

1.Se pun boabele de fasole la înmuiat pentru 12 ore. A doua zi, toate legumele se spală şi se taie cât mai mic, înafară de castraveţi care se taie rondele. Usturoiul se curăţă.

2.Într-o tigaie fără ulei se pun toate legumele înafară de castraveţi. Se adaugă fasolea bine scursă, busuiocul tocat mărunt, rozmarinul şi căţeii de usturoi întregi. Se lasă 5 minute să se înmoaie apoi se transferă în oala de fiert şi se acoperă cu un litru şi jumătate de apă.

3.Se adaugă şi cubul de concentrat şi se lasă la fiert timp de o oră. Cu zece minute înainte de a fi gata se adaugă pastele şi castraveţii. Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se lasă să se răcească complet înainte de a fi consumată.

3.Supă minestrone simplă

Ingrediente:

2 felii de bacon afumat

ulei de măsline

2 lingurițe de cimbru

2 morcovi

3 căței de usturoi

2 tije de țelină apio

2 conserve de 400 g de roșii prunișoare

2 conserve de 400 g de fasole

1 varză țuguiată

200 g spaghetti

400 g făină

125 parmezan

100 g pesto verde

Mod de preparare:

1.Baconul se toacă mărunt și se pune la călit într-o oală încăpătoare, cu două linguri de ulei de măsline. Se prăjește cam 3 minute. Cățeii de usturoi se curăță și se feliază. Se adaugă peste bacon, împreună cu cimbrul. Se amestecă și se mai lasă încă două minute.

2.Morcovii și țelina apio se curăță și taie cubulețe. Se adaugă în oală. Se curăță și ceapa și se toacă grosier. Se pune și ea în oală. Se adaugă sare și piper după gust și se lasă totul la călit cam 10 minute, până ceapa devine translucidă.

3.Se adaugă roșiile, fasolea și cam 1, 5 l apă. Se amestecă totul bine și se lasă la fiert.

4.Varza se curăță și se toacă fideluță. Se pune și aceasta la fiert în oală. Se lasă cam 10 minute. Apoi, se adaugă pastele, se amestecă și se mai lasă pe foc încă 10 minute sau până când pastele au fiert.

5.Între timp, într-un vas, se pune făina împreună cu un praf de sare. Se adaugă 250 ml apă rece. Cu o furculiță, se amestecă totul până se obține un aluat. Apoi, se frământă cu mâna, până când nu se mai lipește de palme. Dacă e nevoie, se mai adaugă puțină făină pe parcurs. Se împarte aluatul în două părți egale.

Se fac două turte rotunde, de dimensiunea tigăii pe care o aveți. Se rade parmezanul pe una dintre bucățile de aluat, lăsând o margine liberă de cam 1 cm de jur împrejur. Se pune deasupra, cu grijă, cealaltă bucată de aluat și se lipesc marginile. Într-o tigaie neaderentă încinsă, la foc mediu, se pune aluatul preparat la copt. Se lasă câte 5 minute pe fiecare parte.

6.Într-un bol, se pune pesto-ul împreună cu o linguriță de de ulei de măsline. Se adaugă un cățel de usturoi pisat. Se amestecă bine. Când pâinea din tigaie este gata, se unge pe o parte cu amestecul de pesto și usturoi.

7.Supa minestrone se servește caldă, cu un strop de ulei de măsline deasupra și cu pâinea preparată.

4.Rețetă de supă minestrone de la Jamie Oliver

Ingrediente:

4 felii de bacon afumat

2 cepe roşii

2 căţei de usturoi

2 morcovi

2 tije de ţelină

1 bulb de fenicul

½ legătură busuioc proaspăt

ulei de măsline

125 ml vin roşu

2 dovlecei

300 g varză creaţă sau frunze de mangold

800 g roşii tocate (de la conservă sau proaspete)

400 g fasole albă (de la conservă)

800 ml supă de legume sau supă de pui

75 g paste uscate (melcişori sau altă variantă)

100 g parmezan

Mod de preparare

1.La început, se prepară sosul. Se prăjesc toate ingredientele aromate pentru a face baza supei. Se toacă mărunt baconul, să curăță și se toacă mărunt ceapa şi usturoiul. Morcovii, țelina și feniculul se curăță și toacă cubulețe. Frunzele de busuic se pun deoparte, iar tijele se toacă mărunt. Se pune puțin ulei de măsline într-o oală și se lasă la încins la foc mediu. Se adaugă ingredientele tocate şi se sotează 15-20 de minute, până când toate legumele se înmoaie.

2.Dovleceii se taie pe lung și apoi se feliază. Varza sau frunzele de mangold se toacă fideluță. Se toarnă vinul peste legumele din oală și se lasă să dea un clocot. Se adaugă roşiile și dovleceii. După ce clocotește, se dă focul la mic și se mai lasă cam 15 minute. 3.Se adaugă și varza sau mangoldul, fasolea și supa. Când clocotește totul, se adaugă pastele. Se fierb conform indicaţiilor de pe pachet sau până vezi sunt fierte. Dacă supa este mult prea groasă, poți adăuga un pic de apă.

4.Se asezonează cu sare şi piper. Se adaugă și frunzele de busuioc ușor rupte cu degetele și un strop de ulei de măsline extravirgin. Se servește cu parmezan ras, după gust.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: jamieoliver.com, chefkoch.de,

Citește și Mucegai în borcanul cu gem – ce e de făcut