Suntem în postul Paștelui, iar o porție de sarmale de post cu orez, în foi de varză murată, reprezintă un deliciu. Chiar dacă nu conțin carne, sunt extrem de savuroase și deloc greu de preparat.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
O porție de sarmale de post cu orez pregătite în foi de varză murată reprezintă un deliciu pentru orice gourmet, mai ales în perioada postului, când ortodocșilor practicanți le sunt interzise alimentele „de dulce”. Și cum sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare, atât la noi, cât și peste hotare, vă prezentăm una dintre cele mai gustoase variante de post.
Citește și: Rețete de post. Cele mai delicioase feluri de mâncare de post
Citește și: Rețetă de gogoși de post. Se prepară rapid și ușor
Citește și: Prăjitură cu mere de post, cu griș. Rețetă simplă
Citește și: Maioneză de post, fără ou. Rețetă simplă
Sarmale de post cu orez în foi de varză murată – ingrediente
Chiar dacă varianta cu carne este cea mai apreciată, dat fiind că ne aflăm în post, vă recomandăm o alternativă la fel de gustoasă – sarmale de post cu orez în foi de varză murată. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru prepararea lor!
- 2 verze murate
- o cană și jumatate cu orez
- 1 morcov mare
- 2 cepe medii
- 150 ml pastă de tomate sau bulion
- sare și piper măcinat
- cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 legatură de marar
- boia de ardei dulce
- 40 ml ulei
Cum se prepară sarmalele de post
- Desprinde foile de varză și taie nervurile groase. Folosește foi potrivite ca dimensiune, iar frunzele de la suprafață, mai mari, le poți tăia ca să obții în jur de două sau trei sarmale.
- Toacă ceapă mărunt și dă morcovii pe răzătoare.
- Pune uleiul la încins într-o cratiță și adaugă apoi morcovul și ceapa. Lasă-le să se calească la foc mic timp de 5 minute.
- După ce s-au călit, poți să adaugi orezul, împreună cu o cană cu apă. Lasă să fiarbă până orezul absoarbe apa și condimentează cu sare, piper, cimbru și mărar tocat mărunt.
- Acum poți trece la umplerea foilor de varză cu compoziția pregătită anterior. Așază pe fiecare foaie câte o lingură cu vârf din compoziție, rulează foaia de varză, apoi îndeasă capetele înăuntru.
- Toacă mărunt nervurile pe care le-ai dat deoparte inițial și așază-le pe fundul oalei. E de preferat să folosești o oală cu pereți mai groși sau chiar o oală de lut.
- După ce ai așezat patul format din nervuri, poți începe să aranjezi sarmalele, vertical sau orizontal.
- Acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, adaugă bulionul sau sucul de roșii și frunzele de dafin.
- Toarnă apoi apă caldă peste sarmale, cât să treacă peste ele cu 1-2 degete, pune capacul și fierbe la foc mic. După preferințe, le poți găti și într-un cuptor electric, într-o oală de lut, deoarece timpul de gătire este mai mic. De regulă, sarmalele sunt gata în două sau trei ore dacă le gătești pe plită.
- Verifică din când în când sarmalele și mai adaugă apă fiartă dacă este nevoie. Sarmalele sunt gata când varza este moale și poate fi tăiată cu ușurință cu furculița. Spre final poți să scoți capacul, pentru ca sarmalele să se rumeneasca frumos la suprafață.