Amatorii de preparate gourmet pot găti în această perioadă sarmale de post cu stafide și nuci. Un fel de mâncare ce va reuși să-i încânte până și pe cei mai pretențioși, chiar dacă nu conține carne, iar combinația pare oarecum una destul de exotică.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
În această perioadă, pentru orice gospodină să gătească sarmale de post cu stafide și nuci reprezintă o provocare, iar asta deoarece, la prima vedere, acest preparat nu este atrăgător pentru cei obișnuiți cu meniurile „de dulce”.
Dar cum sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare, vă garantăm că, deși nu conține carne, acest preparat este una dintre cele mai gustoase variante de post. Dacă vă întrebați ce gust are un preparat cu varză acră în care se adugă stafide și nuci, vă asiguram că este unul absolut fabulos.
Citește și: Rețete de post. Cele mai delicioase feluri de mâncare de post
Citește și: Rețetă de gogoși de post. Se prepară rapid și ușor
Citește și: Prăjitură cu mere de post, cu griș. Rețetă simplă
Citește și: Maioneză de post, fără ou. Rețetă simplă
Sarmale de post mănăstirești cu stafide și nuci – ingrediente
Dat fiind că ne aflăm în post, vă recomandăm o alternativă la fel de gustoasă pentru sarmalele cu carne – sarmale de post cu stafide și nuci. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru prepararea lor!
- 1 varză murată
- 1 morcov
- 2 cepe mici
- 150 g nucă
- 150 g orez cu bob rotund
- 100 g stafide
- 50 ml ulei
- 1 legatură de pătrunjel
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 200 ml bulion
- 2 linguri pastă de roșii
- sare și piper
Cum se prepară sarmalele cu stafide și nuci
- Miezul de nucă se lasă la înmuiat timp de 1-2 ore, înainte de a prepara sarmalele. Astfel, nuca va absorbi mai puțină apă în timpul gătirii și astfel nu va exista riscul de a se sparge sarmalele sarmalele în timp ce fierb.
- Se separă foile de varză de căpățână și se îndepărtează cotoarele. Cotoarele de varză se toacă separat.
- Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă ceapă și se lasă să se călească la foc mic, în jur de 8 minute, până devine translucidă. Apoi se adugă morcovul și călește încă 3 minute.
- Între timp, se scurge nuca de apă și se toacă mărunt.
- Se adaugă și orezul în tigaie și se lasă la călit timp de 2-3 minute. Se pune și nuca tocată și se călește amestecul în continuare, timp de 2 minute.
- Se toarnă apoi și cele 2 linguri de pastă de roșii și se amestecă până se omogenizează compoziția. La final, se adaugă stafidele.
- Se răstoarnă compoziția într-un vas, se adaugă cimbrul uscat, pătrunjelul tocat mărunt și se condimentează cu sare și piper.
- Apoi se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziție, se rulează bine și se îndeasă capetele înăuntru.
- Se așază într-o oală de lut un strat din cotoarele tocate mărunt și apoi se aranjează sarmalele în straturi. La final se adaugă încă un strat de cotoare tocate mărunt.
- Se umple apoi oala cu apă fierbinte, se toarnă bulionul și se lasă sarmalele la fiert. Vor fi și mai gustoase dacă le veți da o vreme și la cuptor. Acestea sunt gata când varza e bine fiartă și ușor de pătruns cu furculița.