Spuma de căpșune – un desert perfect pentru vară

 Barba Mirela
.

Spuma de căpșune este desertul perfect pentru zilele fierbinți ale verii. Unora le trezește amintiri din copilărie, alții abia fac cunoștință cu acest deliciu. În oricare dintre categorii te-ai regăsi, trebuie să prepari, vara asta, măcar o dată, spuma de căpșune.

Spuma de căpșune se bucură de popularitate la orice vârstă, în orice tip de meniu. Și asta pentru că este potrivită atât la o masă în familie, la o petrecere în grădină, cât și la un picnic sau la o petrecere somptuoasă. Iar în zilele de vară, spuma de căpșune este desertul ideal. Se prepară foarte ușor, nu e nevoie de gătire prelungită și poate fi o alternativă la principala atracție a verii, înghețata. Mai mult decât atât, este un desert sănătos și poate fi consumat chiar și la dietă, dacă este preparat corespunzător. Așadar, nu-ți rămâne decât să faci din spuma de căpșune desertul favorit în această vară.

Ce este spuma de căpșune

Spuma, în general, este un desert care se prepară prin batere, până se obține consistența aerată. În bucătăria modernă, i se spune și mousse (a se citi mus și nu altfel), dar este diferită de spuma clasică. Se servește rece, direct de la frigider. Există mai multe tipuri de spumă sau de mousse. Însă cel mai des întâlnite sunt cele pe bază de fructe. Înainte, se utilizau doar albușul de ou, fructele zdrobite și zahărul pentru a prepara spuma de căpșune. Mai nou, se folosește și frișca în amestec. Unii adaugă și gelatină sau siropuri ori dulcețuri de fructe și chiar ciocolată.

Varianta cu care am crescut, mulți dintre noi, este cea mai simplă și mai ieftină. Se bazează pe spuma tare obținută din albușuri crude cu zahăr, la care se adaugă căpșune proaspete zdrobite. Dat fiind că, în zilele noastre, multă lume se ferește de consumul de ou crud, rețetele de bezea italiană sau elvețiană se bucură de mai mult succes.

Variantele mai complexe se prepară la fel de ușor. Dat fiind că niciuna dintre variante nu necesită coacere, spuma de căpșune rămâne desertul perfect al verii, pe oricare ai alege-o. Este un preparat versatil, elegant și savuros deopotrivă. Se poate consuma ca atare sau poate însoți o prăjitură… Depinde doar de barierele propriei imaginații cum vei prezenta spuma de căpșune.

Cum se prepară spuma de căpșune

Înainte de toate, ai nevoie de ingrediente. Aprovizionează-te cu căpșune sau cu fructele pe care le dorești, cu ouă proaspete, cu zahăr sau înlocuitor în varianta dietetică, esențe și arome, gelatină, frișcă lichidă și topping-uri după plac. Asta ca să ai ce-ți trebuie și în cazul în care alegi să faci mousse.

Foarte important este să folosești fructele proaspete, întregi, sănătoase, nepătate. Chiar dacă le vei face piure, nu înseamnă că acesta trebuie să aibă gust alterat. Fructele trebuie să fie dulci și parfumate.

Albușul bătut spumă stă la baza acestui preparat savuros, potrivit rețetei clasice. Dar trebuie să cunoști tehnica prin care se obține spuma stabilă, care nu se va lăsa în combinație cu fructele și care nu prezintă riscuri pentru organism. Căci albușurile crude, nepreparate corspunzător, pot duce la toxiinfecție alimentară.

Bezeaua italiană

Este o formă de preparare sigură. Albușurile sunt sunt supuse tratamentului termic, dat fiind că, în loc de zahăr, se va folosi sirop de zahăr fierbinte la batere. Se obține un aspect dens, lucios și consistența stabilă, cremoasă.

Bezeaua elvețiană

Acest tip de bezea se prepară pe aburi. Astfel, albușurile sunt tratate termic, în timpul baterii, la o temperatură de aproximativ 70 grade. Ceea ce face ca bacteriile să fie distruse. În plus, această metodă nu mai implică adăugarea de lichid.

Cum se obține mousse

Elegantul desert se face foarte ușor și arată foarte bine. Spre deosebire de spuma de căpșune clasică, mousse-ul se prepară, de obicei cu fructele zdrobite tratate termic. Cu alte cuvinte, după zdrobire, fructele se fierb împreună cu zahărul, ca pentru un sos. În plus, se folosește gelatină. Aceasta se înmoaie în apă rece, măcar un minut, apoi se adaugă în sosul de fructe. Se amestecă încontinuu, până gelatina se dizolvă complet.

Se dă apoi totul la rece, la frigider, pentru 45 minute sau chiar o oră. Apoi, se bate amestecul cu mixerul cam două minute. Se adaugă aromele și frișca bătută și se mai amestecă până se obține o consistență densă și pufoasă. Se pune apoi amestecul în forme și se ține la frigider măcar două ore înainte de a fi servit. Se decorează înainte de servire, cu fulgi de ciocolată, cu frunzulițe de mentă, cu felii de fructe sau după bunul plac. Dacă trebuie să stea mai mult timp la frigider, desertul se păstrează la rece acoperit.

Rețete cu spuma de căpșune

Spuma de căpșune clasică

Ingrediente pentru 4 porții

400 g căpșune proaspete

4 albușuri

200 g zahăr

100 ml apă

un praf de sare

vanilie (zahăr vanilat, concentrat, extract etc)

1 linguriță oțet sau 2 lingurițe zeamă de lămâie dacă se face cu bezea elvețiană

Mod de preparare

1.Căpșunele se curăță, se spală și se scurg bine. Apoi se pasează cu furculița sau cu blenderul.

2.Pentru bezeaua italiană, se fierb cele 200 g zahăr cu 100 ml apă, până se dizolvă zahărul și amestecul se îngroașă și scade.

3.Într-un bol de metal, se pun albușurile și se bat cu un praf de sare, până se obține o spumă foarte densă. Se adaugă aromele.

4.Peste spuma tare se toarnă, în fir subțire, siropul fierbinte, amestecând continuu cu mixerul. Se amestecă până când amestecul se răcorește și devine lucios și tare.

5.La final, când spuma nu mai este caldă, se adaugă fructele pasate și se mai amestecă puțin să se omogenizeze.

6.Se pune în forme și se lasă la frigider măcar o oră înainte de servire.

În cazul în care alegi varianta cu bezea elvețiană, aceasta se prepară astfel:

– Se pun albușurile într-un bol de metal împreună cu zahărul, zahărul vanilat sau altă aformă de aromă de vanilie, praful de sare și oțetul sau zeama de lămâie. Se amestecă ușor cu un tel. Apoi, se pune bolul pe baie de abur, deasupra unei cratițe în care fierbe ușor puțină apă, așa încât fundul bolului să nu atingă apa. Este important ca cele două vase să se potrivească în diametru, așa încât să nu scape abur pe margini. Trebuie verificată și temperatura, să nu depășească 70 grade, căci se coagulează albușurile. În tot acest timp, se amestecă ușor cu telul, până se obține o soluție albicioasă, fluidă. În acest moment, se toarnă amestecul în alt vas și se mixează cu paleta plată, la viteză mare, timp de 10-12 minute, până se triplează volumul. La mixerul manual poate dura mai mult. Se obține o consistență netedă, lucioasă. Apoi, se adugă piureul de căpșune și se amestecă.

Mousse de căpșune ieftin și rapid

Ingrediente pentru 4 porții

400 g căpșune

100 g zahăr

300 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

1.Se aleg câteva căpșune frumoase pentru decor. Restul, se spală, se scurg și se zdrobesc cu furculiția sau se toacă mărunt. Se pun într-un blender împreună cu zahărul și se amestecă bine.

2.Se bate frișca bine. Se adaugă piureul de căpșune și se omogenizează amestecul.

3.Se pune în forme, apoi se dă la frigider. Se lasă la rece câteva ore sau de pe o zi pe alta. Se decorează cu feliuțe de fructe proaspete chiar înainte de servire.

Spuma de căpșune vegană

Ingrediente pentru 4 porții:

400 g căpșune

100 g zahăr

400 ml frișcă vegetală

Mod de preparare

Căpșunele se spală, se scurg, apoi se pasează. Frișca vegetală se bate împreună cu zahărul. Se amestecă totul și se dă la rece. Se decorează după plac, înainte de servire. Se pot folosi căpșune congelate, dar trebuie scurse foarte bine înainte.

Spumă de căpșune fără ouă

Ingrediente pentru 4 porții

500 g căpșune

200 g zahăr tos

1 plic zahăr vanilat sau o linguriță pastă ori extract de vanilie

1-1 și 1/2 foaie de gelatină sau o linguriță pudră de gelatină înmuiate în apă rece

250 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

1.Căpșunele se spală, se scurg și se pasează la blender. Apoi, se trece piureul prin sită, pentru a îndepărta semințele rămase. Se pun într-o tigaie, la foc mic, împreună cu zahărul și vanilia, amestecând continuu, până se înfierbântă. Se dă la o parte, apoi se adaugă gelatina. Se amestecă bine până gelatina se dizolvă complet. Se toarnă amestecul într-un vas și se dă la rece măcar o oră.

2.Frișca se bate separat, la viteză medie. Se adaugă amestecul de căpșune, cu ajutorul unei spatule, cu grijă, pentru a nu se lăsa frișca și a se pierde consistența aerată.

3.Se pune compoziția în forme și se dă la rece pentru 2-3 ore sau chiar de pe o zi pe alta.

Semolina cu mousse de căpșune

Ingrediente pentru 2 porții:

200 g căpșune

40 g semolina integrală sau griș fin

300 ml lapte

50 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

100 g frișcă

Mod de preparare

1.Se amestecă semolina sau grișul cu puțin lapte și se lasă la o parte cam o jumătate de oră. Restul laptelui se pune la fiert împreună cu zahărul. Treptat, se adaugă amestecul de semolina sau griș, amestecând continuu, până se obține o consistență de terci sau de mămăligă. Se dă totul la o parte și se lasă la răcit.

2.Căpșunele se spală și se scurg bine. Se pasează bine la blender sau cu furculița.

3.Frișca se bate foarte bine.

4.Amestecul de căpșune se toarnă peste cel de semolina sau griș cu lapte și se omogenizează. Se încorporează ușor și frișca.

5.Se împarte amestecul în două, se pune în forme și se dă la rece măcar două ore înainte de servire.

Mousse opulent

Ingrediente pentru 4 porții

400 g căpșune

1 lingură zeamă de lămâie

100 g ciocolată albă

1 foaie gelatină

300 ml frișcă lichidă

50 g zahăr pudră

Mod de preparare

1.Căpșunele se spală, se scurg bine, se taie jumătăți și se stropesc cu zeama de lămâie.

2.Ciocolata albă se topește și se amestecă cu gelatina. Se adaugă frișca bătută cu zahăr și cu căpșunele zdrobite.

3.Se pune în forme și se dă la rece pentru câteva ore. Se decorează cu căpșune proaspete chiar înainte de servire.

Spumă de căpșune cu oțet balsamic, ricotta și mascarpone

Ingrediente pentru 8 porții:

250 g mascarpone

200 ml frișcă

500 g ricotta

200 g zahăr

coaja de la o lămâie

200 g căpșune tăiate sferturi

50 ml oțet balsamic

Mod de preparare

1.Într-un bol mare, se amestecă cu o spatulă brânza mascarpone.

2.Frișca se bate separat. Ca să se facă mai repede, se răcește bolul înainte la frigider, împreună cu paletele de la mixer.

3.Ricotta se amestecă cu jumătate din cantitatea de zahăr, cu zeama de lămâie și se adaugă peste mascarpone. Se amestecă totul până se omogenizează. Se încorporează ușor și frișca. Se acoperă și se dă la frigider pentru minimum două ore.

4.Înainte cu o jumătate de oră de servire, se pregătesc fructele. Căpșunele se amestecă cu oțetul balsamic și cu restul de zahăr și se dau la rece pentru 30 minute. Înainte de servire, se mai amestecă o dată.

5.Se umple pe jumătate fiecare formă pentru servire cu amestec de căpșune. Cu lingura, se pune deasupra spuma de ricotta și mascarpone. Se servește imediat.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: simplyrecipes.com, friessinger-muehle.de

Citește și Trei rețete ușoare de vară

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton