Holiday In Style

 Florentina Liutic
.

Pentru cei pasionați în egală măsură de călătorii, dar și de istorie, arhitectură și design, am selectat trei locuri perfecte de vizitat în decembrie: un boutique hotel, un conac și o casă de oaspeți.

Turismul cultural devine din ce în ce mai căutat, iar țara noastră se poate mândri cu foarte multe locuri ce păstrează arhitectura și tradițiile timpurilor de demult și, în același timp, oferă confortul și luxul vremurilor moderne. Casele, vilele și conacele din secolele trecute ascund povești nemuritoare, numai bune de depănat în lunile de iarnă, la gura șemineului.
CASA KRAUS
Restaurată și transformată într-o casă de oaspeți cu farmec autentic, Casa Kraus din Criț a fost la origine o casă parohială. Vecinătatea bisericii fortificate din pitorescul sat în care se află îi conferă un aer auster și impunător, specific zonei săsești din Transilvania.

casa-kraus_exterior1

Situată într-un peisaj idilic care l-a sedus și pe prințul Charles, Casa Kraus este totuși ușor accesibilă, aflându-se la aproximativ 80 km de Brașov, în drumul spre Sighișoara. Renovată în stil săsesc, păstrând căldura și culoarea locului, clădirea are ziduri vechi de piatră, construite pe vremea preotului Johannes Traugott Kraus. De la reconstrucția după planurile originale până la mobila pictată manual și restaurată de meșterii din zonă, de la ușile și dușumelele din lemn masiv și până la obiectele de decor, totul a fost gândit în cele mai mici detalii de proprietari.

casa-kraus1

Oaspeții pot admira panorama splendidă care li se oferă atât spre dealurile din împrejurimi, cât și spre biserica fortificată care adăpostește și un mic muzeu. Locul este minunat atât pentru familiile cu copii, pentru care proprietarii au gândit numeroase facilități (pătuțuri, loc de joacă, meniu special la cerere), cât și pentru cei dornici de relaxare sau aflați în căutare de aventură (închirieri de biciclete pentru pistele construite recent în zonă; unul dintre trasee face legătura cu satul Viscri, celebru deja pentru vizitele Prințului Charles).
Pentru ca cei ce poposesc aici să experimenteze cu adevărat stilul de viață săsesc, bucătăria Casei Kraus păstrează multe dintre felurile de mâncare tradiționale săsești, la care adaugă savori ale bucătăriei contemporane.

 

CONACUL POLIZU
La 400 de kilometri de București, în satul Maxut, din Iași, se găsește o bijuterie din secolul XIX, unde timpul trece altfel. Întins pe 55 de hectare de vegetație, Conacul Polizu a fost cândva, între anii 1888, când s-a finalizat construcția sa, și 1946, când regimul comunist a hotărât să și-l însușească transformându-l în CAP-ul Hârlău, reședința de vară a familiei boierești Ghika-Deleni. Eleganța aristocratică a fost readusă la viață abia în 2012, după ce moștenitoarea de drept a reușit să preia domeniul și să-l transforme din ruină într-o destinație desprinsă parcă din basme. Înconjurat de grădini spectaculoase, păduri cu arbori seculari și livezi, Conacul Polizu a găzduit de-a lungul timpului oaspeți de seamă, printre care Regina Maria, Principele Nicolae și Principesa Ileana, care au lăsat mărturii scrise despre vizitele lor.

conacul-polizu

Restaurat după fotografiile din albumele personale ale proprietarei, conacul a devenit astăzi locul de relaxare al iubitorilor vremurilor de altădată. Fiecare dintre cele 19 camere, mobilate și decorate în stilul neoclasic, cu elemente ale secolului XVIII-XIX, redau cu fidelitate spiritul locului din epoca sa de glorie. O destinație perfectă pentru luna decembrie, unde cei care calcă pragul conacului se pot relaxa în fața șemineului aprins, degustând vinuri moldovenești și bunătățile tradiționale pregătite cu mare grijă de gazde, folosind exclusiv resursele domeniului, sau se pot bucura de iarnă, plimbându-se pe aleile pietruite ce străbat grădinile imense.
VILA KATHARINA
Pe strada Schei nr. 20 din Brașov, se află o casă din secolul al XVII-lea, recent metamorfozată în boutique hotel și botezată Vila Katharina. Proprietara, o tânără avocată pasionată de arhitectură și design, a restaurat construcția în cele mai mici detalii și i-a dat numele celei despre care legenda spune că a fost singura femeie care a topit inima sângerosului Vlad Țepeș.

katharina2

La fel de seducător precum povestea misterioasei Katharina este decorul prețios al vilei, care, prin detaliile atent studiate, poate fi nu numai o poveste de istorie, dar și o lecție de stil. Și asta pentru că elementele Art Deco și Biedermeier sunt îmbinate fermecător în toate camerele vilei. Mai exact, în toate cele trei camere: The Onyx Room, The Emerald Apartment și The Sapphire Room. Candelabrele din cristal luminează pereții fastuoși, cu zugrăveala refăcută după modelul original, descoperit în timpul amenajărilor. Tâmplăria, feroneria și vitraliile sunt refăcute, păstrând stilul original de la 1800, băile au căzi din fontă și robineți din alamă lucrați manual în Italia, iar în camere, covoarele persane autentice primesc oaspeți entuziaști ce iubesc atemporalitatea.

katharina

Micul dejun este servit în fiecare dimineață à la carte, la ora preferată de client, în servicii de masă argintate. Magazinul de antichități de la parter întregește povestea unui boutique hotel aparte, plin de istorie și de mister, situat la numai un minut de mers pe jos de Biserica Neagră din centrul Brașovului.

Cei ce sunt pasionați de astfel de locașuri, pot găsi informații utile despre mănăstirea Frăsinei, mănăstirea Radu Vodă sau mănăstirea Bârsana.

ADINA VÎLCEA Foto PR

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton