În ultimul timp, la Hollywood, industria cinematografică și cea a restaurantelor par să meargă mână în mână, tot mai multe vedete alegând să-și asocieze numele cu cel al unui local. Până la urmă, de ce nu? Mâncarea bună, la fel ca filmele, ne face fericiți…
Ce faci dacă te numești Robert De Niro, Eva Longoria, Ashton Kutcher, Jennifer Lopez, Susan Sarandon, Lady Gaga, Francis Ford Coppola, Mark Wahlberg, Ryan Gosling sau Bon Jovi și vrei să-ți investești inteligent milioanele de dolari câștigate de pe urma filmelor tale? Concluzia la care au ajuns toate aceste staruri este că, în afara satisfacerii poftei de cultură, nevoia primordială atinge mai întâi stomacul, doar și dragostea tot pe acolo trece…
ÎNTÂI A FOST PLANET HOLLYWOOD
În 1991, patru megastaruri de la Hollywood – Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Demi Moore și Bruce Willis – și-au asociat numele (în calitate de acționari) cu Planet Hollywood, a doua zi după deschidere localul umplându-se până la refuz și, în scurt timp, devenind una dintre atracțiile majore din New York. Admiratorii starurilor stăteau la coadă cu orele pentru a prinde un loc la masă, în speranța că vor avea ocazia să întâlnească una dintre vedetele lor preferate. Afacerea a mers atât de bine, încât în câțiva ani se înființaseră deja 87 de localuri Planet Hollywood, în 36 de țări, între timp fiind cooptate și alte staruri, printre care Danny Glover, Melanie Griffith, Tom Arnold și Wesley Snipes.
Wesley Snipes la restaurantul Planet Hollywood din Berlin
Ce a asigurat succesul acestei afaceri? Strălucirea, aerul hollywoodian pe care îl simțeai la tot pasul și faptul că puteai pleca de acolo cu suveniruri. Ce a dus la decăderea acestui lanț de restaurante, devenit, între timp, uriaș? Poate calitatea proastă a serviciilor, mâncarea mediocră și imposibilitatea de a-și fideliza clienții. Sau să fi contat faptul că „cei patru fantastici ai filmelor de acțiune au fost trecuți oarecum pe linie moartă și interesul oamenilor a scăzut? De atunci și până acum, Planet Hollywood a declarat de două ori insolvența, dar a reușit totuși să rămână în picioare. Așadar, dacă aveți drum la New York, Las Vegas, Londra sau Paris, puteți să trăiți pentru câteva ore experiența Planet Hollywood, dar o destinație de neratat se anunță noul Planet Hollywood Observatory, în Disney Spring. Copiii vor fi cu siguranță încântați.
THE GODFATHER OF FUSION
Chef Nobu Matsuhisa (stânga)și Robert De Niro mânuiesc sabia folosită la tăierea panglicii
inaugurale a restaurantului Nobu din Caesars Palace, Las Vegas
A jucat în 90 de filme, a câștigat două premii Oscar și este unul dintre cei mai prolifici și influenți actori de la Hollywood. E clar că, la 73 de ani, Robert De Niro, cu o avere estimată la 150 de milioane de dolari, nu mai trăiește cu grija zilei de mâine. Asta însă și pentru că a investit în mod inteligent și, spre deosebire de alți colegi de-ai săi actori, în restaurantele sale mâncarea este ridicată la rang de artă. Acesta deține, în New York, Tribecca Grill, un restaurant care se remarcă atât prin calitatea preparatelor, cât și prin diversitatea listei de vinuri, Locanda Verde, un restaurantașa-zis de cartier, cu specific italian, care se remarcă prin atmosfera relaxată (fără cod vestimentar și fără rezervări), dar și prin calitatea mâncării, și, cireașa de pe tort, lanțul de restaurante Nobu, în parteneriat cu un chef celebru – Nobu Matsuhisa, un as al bucătăriei fusion. Matsuhisa este apreciat pentru preparatele sale spectaculoase, amestecurile create de el din preparate tradiționale japoneze și ingrediente specifice peruane fiind foarte căutate de amatorii de gastronomie fusion și gourmet. Succesul fabulos al acestei afaceri se contabilizează în numărul de localuri deschise (nu mai puțin de 32) în întreaga lume: Europa, Statele Unite, zona Asia-Pacific și Mexic-Caraibe. Doriți să mâncați cel mai bun tartar de somon cu caviar, salată de creveți și spanac cu parmezan, somon cu salsa wasabi, sushi-ul suprem și un tiramisu de vis? Până vom avea bucuria să vedem un Nobu și pe plaiuri dâmbovițene, puteți să dați o fugă la o aruncătură de băț… la Budapesta, Londra, Milano, Monte Carlo sau Moscova.
RESTAURANTE INEDITE
Despre Soul Kitchen, din New Jersey, al lui Jon Bon Jovi a aflat deja toată lumea, pentru că acela este restaurantul unde mâncărurile din meniu nu au preț și se merge pe regula „plătești cât poți. De altfel, plata pentru mâncarea pe care o consumi este considerată donație, iar cei care nu-și permit să dea bani pot face voluntariat în cadrul restaurantului. Anul acesta, artistul a lansat cel de-al doilea JBJ Soul Kitchen, într-un oraș din New Jersey care a fost lovit puternic de uraganul Sandy. Soul Kitchen se laudă cu aproape 57.000 de mese servite, dintre care 60% plătite prin donație și 40% câștigate prin voluntariat. Dacă mergeți în New Jersey, un motiv în plus să faceți o vizită la Soul Kitchen este că l-ați putea găsi acolo oricând pe faimosul artist. Deși nu se pricepe deloc la gătit, după spusele sale este un excelent spălător de vase.
19 octombrie 2011 – Jon Bon Jovi la deschiderea The Soul Kitchen din Red Bank, New Jersey
Și dacă mai rămăsese vreun lucru neinventat în industria restaurantelor, iată că ne-a scăpat de grija asta actrița Jessica Biel, care a deschis în Los Angeles un restaurant „child friendly. Au Fudge are o premisă simplă: alimente sănătoase, mâncare organică, pentru cei care doresc mai mult de la un meniu pentru copii decât macaroane cu brânză, burgeri și macarons.
1 martie 2016 – Jessica Biel participă la deschiderea Au Fudge,
din West Hollywood, California
Dacă vă aflați în L.A. și sunteți pregătiți să dați 26 de dolari pe o porție de ciuperci pleurotus cu morcovi și hrean la grătar, nu ezitați să mergeți la Au Fudge. Dacă nu, poate vă atrage mai mult localul din New York al lui Justin Timberlake, soțul Jessicăi Biel. Când deschizi meniul de la Sou-thern Hospitality, primele cuvinte pe care le vezi sunt barbeque, stake, burrito și waffle. O asemenea ospitalitate e greu de refuzat, nu-i așa?
OANA ENACHE Foto GULIVER, HEPTA, PR