Legende VIVA! Walt Disney

.

După ce a înţeles că adulţii sunt copii mai mari, Walt Disney a reinventat ideea de home entertainment şi a creat desene animate clasice şi filme care au cucerit toate categoriile de vârstă. A investit o energie enormă în tot ceea ce a făcut şi nu s-a sfiit să-şi exprime dragostea faţă de personajele sale. „Îl iubesc pe Mickey Mouse mai mult decât am iubit orice femeie vreodată.


Când aud numele „Disney, cei mai mulţi dintre noi se gândesc la clasicele desene animate („Mickey Mouse, „Albă ca Zăpada, „Frumoasa şi Bestia) sau la fabuloasele parcuri de distracţii, altora le vin în minte filmele sau serialele tv produse de celebrele studiouri, unii se gândesc la cărţile cu pagini lucioase şi poze deosebite pe care nu le mai vezi altundeva sau chiar la Michael Jackson şi al său Neverland (inspirat, bineînţeles, de Disneyland). Puţini se mai gândesc la omul din spatele acestui nume, la Walt Disney, cel care a generat un fenomen socio-cultural de o amploare colosală. Astăzi, Disney este un imperiu complex, o construcţie laborioasă cu o arhitectură impresionantă şi orice produs asociat cu acest nume este destinat succesului.


Demarajul a fost greu, mai cu seamă că, la începutul secolului al XX-lea, cinematografia era ea însăşi o industrie aflată la început. Mijloacele nu erau foarte ofertante, iar cele existente presupuneau costuri imense. „Cea mai mare problemă a vieţii mele au fost banii. Chiar e nevoie de foarte mulţi bani pentru a îndeplini toate a-ceste visuri frumoase. „Albă ca Zăpada, de exemplu, unul din prime-le filme animate realizate de studiou-rile Disney, a costat 22 de milioane de dolari – o sumă exorbitantă pentru perioada respectivă.

 

Viaţa la ţară şi destinul tragic al mamei

Sunt câteva aspecte recurente în creaţiile lui Disney, care îşi au originea în viaţa sa personală, cum ar fi dragostea pentru animale şi plăcerea de a locui în liniştea micilor aşezări rurale. Toate acestea l-au inspirat mai târziu să creeze filme animate în care fiinţele pădurii sunt umanizate şi se află în mij­locul unor întâmplări fabuloase din care ies în cele din urmă învingători.


Conexiuni între viaţa personală şi fil­mele sale s-au făcut şi în ce priveşte destinul tragic al mamei din anumite producţii animate, cum ar fi „Bambi. S-a spus că acest aspect şi-ar avea ori­ginea într-o întâmplare nefericită des­pre care Walt a evitat mereu să vor­bească: sfârşitul propriei sale mame. După ce le-a cumpărat părinţilor săi, Elias şi Flora, o casă în care să se bucu­re de tot confortul de care nu avuse­seră parte până atunci, mama lui a început să aibă dureri tot mai dese de cap şi se bănuia că soba nu ar funcţiona corespunzător. Într-o dimineaţă, cei doi bătrâni au fost găsiţi fără cunoştinţă, doar Elias a putut fi resus­citat, iar Walt s-a simţit răspunzător pentru acest incident.


 

 

CLAUDIA COJOCEA

Foto HEPTA, NORTHFOTO

 

Citeşte continuarea în numărul de decembrie al VIVA!, pe piaţă din 30 noiembrie