A lăsat deoparte visul hollywoodian și viața plină de glamour, pe care o trăiește la Los Angeles, pentru… a se redescoperi pe sine și a-și testa valorile într-un cadru extrem de incomod. Prin ce schimbări a trecut Monica Bârlădeanu și cum au marcat-o? Am aflat totul chiar de la ea, într-un interviu exclusiv VIVA!
S-a întors în ţară? Parcă locuia în Los Angeles!' Asta a fost pe buzele oamenilor când au văzut-o pe Monica Bîrlădeanu din nou pe micile ecrane. În profida faptului că s-a întors în ţară după o lungă absenţă şi că are un program extrem de aglomerat, cu întâlniri, emisiuni televizate sau mailuri la care trebuie să răspundă, Monica și-a rezervat timp pentru această întâlnire cu mine. Și nu doar timp, cât disponibilitate emoțională. Deși ne-am pornit de câteva ori spre biroul lui Marius Bărăgan, unde urma să avem un pic de intimitate, Monica părea că… trage de timp. Ba mai băga o doză în țigara electronică, ba mai lua o gură de amestec de proteine dintr-o cană gradată, ba mai dădea un mesaj pe telefon. La început, nu am reușit să-I deslușesc comportamentul, însă abia după ce am încheiat discuția cu ea am realizat că a avut nevoie de timp ca să intre în acea stare de disponibilitate emoțională despre care vă vorbeam. Pe de altă parte, și ea a vrut să mă cunoască pe mine mai bine. Mi-a cerut părerea despre ultimul interviu pe care l-a acordat revistei VIVA!, mi-a arătat pe laptop scanări făcute de mama ei cu apariții din presă de-a lungul timpului, mi-a cerut să-i împărtășesc o parte dintre experiențele mele jurnalistice. Astfel, când am urcat în birou și am dat drumul la reportofon, am simțit că este pe deplin pregătită. Nu reușesc să-mi amintesc cu exactitate de la ce a pornit discuția, cert e că am început să vorbim despre apariția ei neașteptată ca prezentator la emisiunea „Ferma Vedetelor, de pe Pro TV.
Monica: Atunci când am venit la București, după trei luni de stat în munți, am avut cea mai bizară reacție. Țin minte că am ajuns acasă – mama venise și ea să mă viziteze la Sibiu și am mers împreună –, eram foarte obosite și am decis să dormim puțin și apoi să mergem să cumpărăm ceva de mâncare. Mama s-a culcat, eu am deschis televizorul și, când m-am ridicat de pe canapea, am realizat că stătusem sem aproape nouă ore în fața lui, în- tr-o stare catatonică, fără să pot spune ce am văzut sau dacă m-am gândit la ceva în orele alea.
Cât de solicitant a fost pentru tine să moderezi și să filmezi pentru această emisiune?
Timp de trei luni am fost cu motoarele turate la maximum. Mă trezeam dimineața, treceam prin rutina make-up – hair și apoi mergeam toată ziua la fermă. Cei din fermă au devenit obsesia mea, tot încercând să îi înțeleg, să îi descifrez, să le anticipez mișcările și să îi surprind mereu. Concurenții de acum au evitat toate capcanele posibile, ca să nu mai spun că erau la masă absolvenți de Psihologie. Ei au muncit cel mai mult dintre toate generațiile care au trecut prin experiența fermei, pentru că au văzut ce se întâmplă dacă nu muncești.
De ce crezi că au acceptat vedetele să treacă prin această experiență?
Cred că au motive diferite. În lumea în care trăim, să te decuplezi de la tehnologie, familie, prieteni, tot ce înseamnă aparență de lux (acolo ești întruna într-o pereche de cizme), să te privezi de orice idee de spațiu personal, toate acestea pot provoca niște schimbări majore în tine.
Tu ai fi dispusă să te supui unui astfel de experiment?
Dacă aș fi într-un moment din viața mea când aș avea nevoie de o resetare, aș face-o. Pentru că ferma te face să reevaluezi totul, inclusiv cum te porți cu oamenii, cum să asculți. Odată ce au dispărut toate detaliile vieții lor de dinainte, ei au început să vorbească unul cu altul și, pe măsură ce trecea timpul, emoțiile lor se acutizau foarte mult. Nici eu n-am stat branșată la lumea modernă, am stat fix acolo în sat. Extrem de rar mă mai uitam pe internet. Am ales să fac asta ca să le pot înțelege reacțiile. Dacă nu trăiești și tu într-o formă restricționată de viață pe durata show-ului, nu ai cum să intri în povestea lor și să te conectezi la ei. Eu m-am privat de telefon și am supărat foarte mulți oameni din cauza asta.
Deci a fost și pentru tine o experiență cu totul nouă…
Cu siguranță! Noi am rămas foarte apropiați acum. Cu fiecare dintre ei s-au creat niște legături pe care nu le-am fi avut niciodată dacă ne întâlneam așa, la niște evenimente, să zicem. Am insistat să se uite unul în ochii celuilalt și să înțeleagă că au în partea cealaltă un om care îi ascultă, care seamănă cu ei într-o privință sau alta. Am încercat să le arăt că legătura asta, odată ieșiți din fermă, nu va mai exista. O să ne întâlnim pe stradă, o să căutăm legătura asta unii în ochii celorlalți, fiecare o să vină de undeva, o să plece altundeva și n-o să ne mai regăsim niciodată. Toate grijile astea cotidiene ne distanțează de oameni. Ăsta e catharsisul fermei. Mă văd cu ei frecvent în continuare, cu unii vorbesc aproape zilnic la telefon, pentru că între noi s-a creat o conexiune la care ținem, pentru că știm cât de importantă și imposibil de obținut altfel e legătura asta. Nu-ți mai faci prieteni noi când ești adult, în niciun caz atât de apropiați și de intimi. Nu sunt împotriva rețelelor de socializare, sunt un om activ în social media, dar tehnologia, care face posibil dialogul fără să ne mai vedem ochi în ochi, reușește să ne distanțeze unii de alții. Dezvoltăm și perfecționăm o formă de inadecvare în fața unui alt om. Începem să avem disconfort în fața celuilalt, nu mai știm cum să vorbim cu un om, cum să ne uităm în ochii celuilalt, cum să îl ascultăm. E mai simplu să îi dai un mesaj vocal. Cred că omul modern o să ajungă să se simtă foarte, foarte singur.
Citeşte continuarea articolului în noul număr de martie al Revistei VIVA! Disponibil la toate centrele de presă.
Foto: Marius Bărăgan