Povești cu prinți și prințese. Viața tumultoasă a familiilor regale

 Adina Vilcea
.

Viața tumultuoasă a familiilor regale a servit drept inspirație pentru foarte mulți regizori care s-au întrecut în realizarea unor producții cinematografice iconice. Iată care sunt personalitățile cu sânge albastru ale căror vieți ieșite din comun au stat la baza unor scenarii de Hollywood.

Grace Kelly
A fost cândva „regina de gheață a Hollywoodului, celebră pentru frumusețea ei, dar și pentru viața tumul-
tuoasă pe care a avut-o. Cu 11 filme, un Oscar și trei Globuri de Aur, Grace Kelly şi-a jucat însă rolul vieţii alături de Prinţul Rainier, în al doilea cel mai mic principat din lume. Având acțiunea plasată în 1962, la şase ani după „nunta secolului, filmul „Grace of Monaco (2014), cu Nicole Kidman în rolul principal, este o relatare intimă a unui an din viaţa celei mai cunoscute prinţese a secolului XX. Grace Kelly a avut de ales între a-şi relua statutul de star de cinema adorat în întreaga lume ori a-şi asuma noul rol, noua identitate și a-şi face datoria faţă de soţ, copii şi faţă de monarhie. În timp ce se gândea la ofertele regizorului Alfred Hitchcock și la posibilitatea de a-şi relua cariera la Hollywood, Grace a fost prinsă într-o criză personală, din care, într-un final, dragostea față de soțul ei a ieșit învingătoare.

Ecaterina cea Mare
Despre Împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei s-au făcut foarte multe filme, printre care „The Rise of Catherine the Great (1934), „A Royal Scandal (1945), „Young Catherine (1991), însă „Catherine the Great (1995), cu Catherine Zeta-Jones în rolul principal, este cea mai romanțată variantă, insistându-se mai mult pe maturizarea celei ce avea să devină cea mai emblematică figură din istoria Rusiei. Născută din părinţi germani, viitoarea împărăteasă s-a căsătorit la vârsta de 16 ani cu vărul ei Petru al III-lea al Rusiei, în urma unui aranjament între familiile lor. Spre deosebire de soţul ei, Ecaterina era o femeie ambiţioasă, inteligentă şi talentată în multe domenii, astfel că timp de 34 de ani cât s-a aflat la cârma Rusiei, aceasta a derulat o serie de reforme, fiind extrem de iubită de popor. Dincolo însă de imaginea sa de conducător cu mână de fier, țarina a lăsat în urmă și o serie de întrebări legate de viața sa amoroasă, fapt ce a dus la nașterea multor legende, o parte dintre ele regăsindu-se în film.

Regina Elisabeta a II-a
Elisabeta a II-a este Regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, iar faptul că de 65 de ani se află pe tronul Marii Britanii a dus la realizarea a nenumărate filme și documentare ce spun povestea celui mai longeviv monarh în viață din lume. Cea mai emblematică producție, „The Queen (2006), care i-a adus actriţei Helen Mirren un Oscar pentru personificarea suveranei, a primit 95 de nominalizări şi a obţinut 94 de premii. Acțiunea filmului are loc după moartea timpurie a Prințesei Diana, când Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii trebuie să facă față valului de antipatie din partea poporului britanic, ocazie cu care suverana rememorează momentele-cheie pe care le-a petrecut în fruntea coroanei britanice. O altă producție care rulează acum este „The Crown, un serial marca Netflix, care prezintă viața și domnia Reginei, începând de la căsătoria ei cu Prințul Philip, Ducele de Edinburgh. Eveni-mentele importante ce marchează debutul domniei Re-ginei sunt moartea Regelui George al VI-lea și alegerea lui Winston Churchill ca Prim-Ministru pentru a doua oară. Un serial care merită urmărit.

Regina Victoria
O altă personalitate regală care a inspirat scrierea multor cărți și regizarea și mai multor filme și seriale este Regina Victoria a Regatului Unit. Cele mai relevante sunt „Victoria and Albert (2001), „The Young Victoria (2009)și „Victoria (2016), toate aducând în prim-plan povestea fascinantă a vieții Reginei Victoria, începând de la ascensiunea ei pe tron la frageda vârstă de 18 ani și culminând cu povestea specială de dragoste dintre ea şi Prinţul Albert, cel care i-a fost soț timp de 20 de ani. Recunoscută fiind pentru apetitul său sexual, după moartea soţului, Regina a devenit suspect de apropiată de asistentul ei scoţian, John Brown, fără de care ajunsese să nu mai poată trăi. Filmul „Mrs. Brown (1997) redă povestea adevărată a celor doi îndrăgostiți care au sfidat convențiile politice și regulile rigide ale vieții regale pentru a fi împreună. O altă poveste care se învârte tot în jurul Reginei este „Victoria and Abdul (2017). Aidoma cărții din care e inspirat, filmul încearcă să aducă la viaţă relaţia care a provocat atâta controversă încât, la moartea Reginei Victoria, familia a încercat să ascundă această poveste în care apare Adbul Karim, un funcționar venit din India pentru a lua parte la Jubileul de Aur al Reginei și care a devenit favoritul acesteia, șocând curtea regală. Regele George al VI-lea Când ne gândim la Regele George al VI-lea, primul film care ne vine în minte este „The King’s Speech (2010), cu Colin Firth în rolul tatălui Reginei Elisabeta a II-a. Povestea din spatele filmului care a câștigat patru premii Oscar se bazează pe o situație reală și recompune ascensiunea la tron şi problemele de vorbire ale celui ce avea să devină Regele George al VI-lea. Fire timidă, acesta suferea și de bâlbâială, o adevărată tortură pentru o persoană atât de importantă, nevoită să vorbească adesea în public. După cum relatează şi filmul, ajutorul a venit din partea unui logoped australian, Lionel Logue, la care Regele a apelat înainte de a susține un discurs istoric, în direct la BBC, prin care anunţa intrarea ţării în Al Doilea Război Mondial.

Adina Vîlcea

Foto: Hepta

Citește și:

Amelia Windsor – Cea mai frumoasă prințesă din lume

Carmen Dell Orefice – Povestea celui mai longeviv supermodel

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton