Sportul a stârnit dintotdeauna pasiuni nemărginite mai ales în rândul membrilor familiilor regale, iar în cazul unora, de la hobby până la performanță și cucerirea medaliilor nu a mai fost decât un pas.
Polo și echitația sunt două dintre cele mai populare sporturi în rândul membrilor caselor regale. Iar unii dintre aceștia și-au dus pasiunile la un alt nivel, participând chiar și la Jocurile Olimpice. De exemplu, Zara Phillips, cea mai mare dintre nepoatele Reginei Elisabeta a II-a, este campioană la echitație, pasiune moștenită de la mama ei, prințesa Anne. În 2006, a cucerit un titlu mondial la concursul Toytown, la individual, și, tot atunci, la Aix-la-Chapelle, a obținut și medalia de argint alături de echipa Marii Britanii. Dragostea pentru cel mai nobil sport a determinat-o să participe și la Jocurile Olimpice din 2012, unde a ocupat locul al doilea împreună cu echipă, în concurs complet, iar în palmaresul ei se regăsesc și trei titluri europene, și o medalie de argint la Campionatele Mondiale. Putem spune că nepoata Reginei pare construită genetic pentru echitație: tatăl ei, Mark Phillips, a luat parte la Jocurile Olimpice de la München, din 1972, iar mama sa, Prințesa Anne, a reușit, în 1971, să câștige o medalie de aur la Campionatele Europene și alte două medalii de argint la Europenele din 1975. De altfel, chiar și soțul Zarei, Mike Tindall, este un sportiv recunoscut. În 2003, acesta a câștigat titlul de campion mondial la rugby, iar fiica lor, Mia, în vârstă de doar doi ani, se pregătește să-i calce pe urme mamei sale, începând deja să ia lecții de călărie. Pasiunea pentru cai este o moștenire transmisă din generație în generație în rândul familiei regale britanice. Prințul Charles a jucat polo încă de când era adolescent, iar dragostea pentru echitație le-a transmis-o și fiilor săi. Se spune că, înainte să se înroleze în Forțele Armatei, Prințul Harry se gândea serios să urmeze o carieră în polo, dar până la urmă a ales să renunțe la această pasiune pentru a-și servi țara. Și Prințul William este un mare pasionat al acestui sport. În schimb, Kate Middleton este foarte preocupată de promovarea hocheiului, sport pe care l-a practicat în adolescență. Ca pasiuni comune, Ducii de Cambridge preferă schiatul pe timpul iernii. La fel și Familia Regală a Olandei.
OLIMPICII CASEI REGALE DIN MONACO
Membrii Casei Regale din Monaco au alte pasiuni când vine vorba de sport. Pauline Grace Maguy Ducruet, fiica prințesei Sophie de Monaco, practică gimnastica și înotul, iar în 2010 a participat la Jocurile Olimpice pentru tineret de la Singapore. A concurat la proba săriturilor de la trambulină de la trei metri și, deși s-a clasat pe locul al 12-lea, toată familia a privit cu mare interes prestația sa. Oricum, s-a descurcat poate chiar mai bine decât a făcut-o unchiul său, Prințul Albert de Monaco, pasionat și el de sport și participant la toate Jocurile Olimpice de iarnă de la ediția din 1988 până în 2002, în proba de bob. Cel mai bun rezultat al prințului a fost locul 25 în proba de bob două persoane, obținut în primul an al participării sale. În schimb, soția sa, Prințesa Charlene de Monaco, a fost campioană la natație.
Sporturile ce implică apa sunt preferate și de Regele Felipe al Spaniei. În 1992, acesta a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în echipa spaniolă de iahting. Chiar dacă nu a mai luat parte la competiții de atunci, Regele Felipe adoră să se relaxeze pe mare alături de familie și de prieteni.
PASIUNI EXTREME
Prințul de Dubai, Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, este și el foarte pasionat de sporturi. Îi place să pescuiască, să schieze, sau să practice tot felul de sporturi extreme. Mai mult, Prințul este și un călăreț excelent și chiar deține medalia de aur la Jocurile Olimpice asiatice în cursele de cai. Hamdan nu este însă singurul concurent de viță nobilă din Dubai care participă la Olimpiade. Fire sportivă, Prințesa Haya, cea de-a doua soție a tatălui său, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a reprezentat Iordania la J.O. de la Sydney, din 2000, unde a concurat la proba de călărie obstacole.
ADINA VÎLCEA Foto HEPTA, NORTHFOTO