Cum a ajuns regretatul Ernest Maftei actor și de ce nu l-a recunoscut familia în filmul de debut: „Am avut emoții. I-am invitat pe toți ai mei la premieră, dar nu m-a văzut nimeni”

.

Ernest Maftei, care a jucat în „Drumul Oaselor”, „Păcală se întoarce”, „Dumbrava minunată” sau „Cireșarii”, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Și-a dovedit talentul în peste 200 de roluri și a rămas în amintirea publicului drept unul dintre cei unul dintre cei mai emblematici actori ai cinematografiei românești. Tatăl său l-ar fi văzut învățător, dar inima l-a tras către teatru, unde și-a lăsat amprenta pentru totdeauna.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Ernest Maftei a încetat din viață pe 19 octombrie 2006, la 86 de ani, învins de cancerul pulmonar. Cel supranumit „Bădia' a avut o carieră impresionantă în cinematografie, cu peste 200 de roluri, din care un sfert au fost roluri principale. A debutat ca actor în rolul unui bancher, în perioada studenției, în piesa „Zece milionari' la Teatrul „Muncă și lumină', care era o filială a teatrului lui Victor Ion Popa. Debutul cinematografic l-a făcut în filmul „Răsună valea'.

ernest-mafteiernest-maftei

Cum a ajuns regretatul Ernest Maftei actor

Ernest Maftei s-a născut la 6 martie 1920, în comuna Prăjeşti din judeţul Bacău. A frecventat Școala Normală din Bacău și a vrut să urmeze îndemnul tatălui său de a deveni învățător, deși sufletul îl îndemna spre teatru.

„Şcoala Normală, că tata mă dorea învăţător. Numai că pe mine mă trăgea inima către teatru, încercasem eu şi pictura — şi toţi ziceau că am să ajung pictor — dar se vede că nu asta mi-a fost chemarea. Fiul meu poate o are. Tocmai a intrat la Şcoala de arte plastice… După Şcoala Normală m-am înscris la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Iaşi. Şi dacă tot eram acolo, am făcut şi vioara vreo 4 ani. Tata n-a fost el prea încântat când a auzit că mă fac actor. „Vrei să ajungi la circ', zicea. Că la el nu era tocmai limpede cum e cu teatrul ăsta…', declara regretatul actor pentru dosaresecrete.ro.

Regretatul actor a început să joace în spectacole de teatru în clasa a opta, în trupa școlii, fiind distribuit și în unele roluri feminine.

„Şi jucasem eu dintr-a cincea până-ntr-a opta şi la şcoală. Am jucat Alecsandri. Roluri de femei, în „Dezertorul', îmi aduc aminte, eram fată… Mi-era tare frig, îmi îngheţaseră mâinile, degetele îmi arătau ca nişte cartofi, da eu eram domnişoară…', mai povestea maestrul.

Citește și: Ce vicii avea regretatul actor Ernest Maftei: „Dacă nu făceam dragoste, nu puteam să dorm. Nevasta mea mă trimitea şi la altele ca să mai scape de mine”

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă acum Diana Muscă, Lizuca din filmul Dumbrava Minunată. Are 49 de ani și o cu totul altă meserie: „Nu am simţit niciodată dorinţa de a face actorie” / Avea 5 ani când a jucat în film

Citește și: Cum a fost Sebastian Dobrincu surprins cu Ioana Ignat, din nou, după despărțirea de Otniela Sandu. Gestul care îi trădează că formează un cuplu

Citește și: Anamaria Gavrilă o numea „sifoana frustrărilor' pe Anca Alexandrescu la alegerile de anul trecut, astăzi o laudă și se promovează în emisiunea ei: „A stat dreaptă și nu a arătat ezitare'

Ernest Maftei, amintiri de la debutul pe scenă și în film

Ernest Maftei a debutat ca actor în 1942, pe scena teatrului „Muncă și lumină' din Iași, jucând rolul unui bancher în piesa „Zece milionari' de Victor Ion Popa.

„În 1942. Eram încă student, dar jucam la teatrul „Muncă şi lumină' din Iaşi — o filială a teatrului lui Victor Ion Popa. Am debutat în piesa „Zece milionari' de Victor Ion Popa şi, culmea, eram bancher. Prima şi ultima oară în viaţa mea. După aia, numai muncitor şi ţăran, cum ştii şi mata…Tot acolo am jucat şi Filimon în „Omul care a văzut moartea'…că eu de tânăr am fost bătrân…', a mai povestit „Bădia'.

Debutul în film a avut loc zece ani mai târziu, în pelicula „Răsună Valea', unde a intepretat un rol minor. Actorul a povestit că, la premieră, familia sa nu l-a recunoscut, deoarece în film apărea doar cu o ladă pe cap.

„Debutul a fost în „Răsună Valea'. Era acolo unul care trebuia să ducă o ladă-n spate. Eu eram acela. Am avut şi emoţii. Mă uitam să văd unde e aparatul ca nu cumva să mă scape din vedere… La premieră i-am invitat pe toți ai mei să mă vadă, dar nu m-a văzut nimeni. E adevărat că a trecut prin film şi unu cu o ladă în loc de cap… Eu eram… Ca să vezi ce-nseamnă lipsa de experienţă…', a mai povestit acesta.

Sursa foto: Facebook & Arhiva VIVA!

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton