Luna aceasta, ne-am dat întâlnire cu Irina Binder în paginile revistei VIVA!, iar confesiunile ei ne-au impresionat profund. Cea mai citită scriitoare autohtonă din ultimii 30 de ani ne-a vorbit cu o sinceritate debordantă, atât despre viața ei personală, cât și cea profesională, amintindu-și, printre altele, cum s-a apucat de scris. De asemenea, ne-a spus și cum le-a schimbat viețile oamenilor prin operele ei.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Pentru că sunt convinsă că nu vei menționa asta, o s-o fac eu – ești cea mai citită scriitoare autohtonă din ultimii 30 de ani. Există vreo „rețetă sau e doar o combinație fericită de inspirație, talent și muncă susținută? Ce crezi că te-a adus atât de aproape de inimile oamenilor?
Adevărul este că niciodată nu am scris cu gândul la succes, ci dintr-o nevoie profundă de a da glas emoțiilor, gândurilor, poveștilor care își caută locul în lume. Scrisul nu este un act calculat pentru mine, ci mai degrabă un firesc al sufletului.
Cuprins
Cum s-a apucat Irina Binder de scris
Dacă există o „rețetă, cred că este una simplă: sinceritate. Scriu așa cum simt, fără artificii, fără să încerc să impresionez. Îmi deschid inima și îmi las cititorii să pășească în universul meu, să-și regăsească propriile trăiri printre rândurile mele. Poate că asta ne-a apropiat – faptul că emoțiile mele sunt, de fapt, și ale lor. În paginile cărților mele suntem împreună, călătorim prin iubire, prin dor, prin vise, prin toate lucrurile care ne fac umani.
O să încep cu noutatea – cea mai recentă carte a ta, „Poți și meriți mai mult, a văzut lumina tiparului. Din start, titlul mi se pare unul inspirat, îmi suscită curiozitatea… așa că aș vrea să primesc o invitație la lectură chiar de la autoare. Deci, de ce ar trebui ca această carte să facă parte din lista mea de lecturi?
Mă bucur că titlul trezește curiozitatea. „Poți și meriți mai mult nu este doar o carte, ci un mesaj pe care aș vrea să-l așez în sufletul fiecărui cititor. Este o declarație de curaj, un îndemn blând, dar puternic, de a ne reaminti că suntem mai mult decât limitele pe care ni le impunem, mai mult decât îndoielile care ne șoptesc că nu suntem suficienți.
Această carte este despre regăsire, despre a ne permite să visăm mai departe, să ne dorim mai mult și, cel mai important, să credem că merităm ceea ce ne dorim. Printre paginile ei, cititorul va descoperi situații de viață în care se va regăsi, reflecții, poate chiar răspunsuri la întrebări pe care nici nu știa că le are. Mi-am dorit să fie o carte care inspiră și care să ofere acel impuls necesar fiecăruia dintre noi pentru a face pasul spre propria împlinire.
Cum le-a schimbat Irina Binder viețile cititorilor ei
Ai vreo întâmplare memorabilă legată de vreun fan? Nu știu, poate cineva căruia i-ai schimbat efectiv viața?
Da! Categoric da! Și sunt atât de multe întâmplări frumoase încât, dacă le-aș aduna, cred că ar ieși o carte întreagă despre povești de iubire și prietenii născute datorită cărților mele, despre oameni care s-au regăsit, s-au iertat, s-au ajutat unii pe alții. În jurul scrierilor mele s-au întâmplat lucruri pe care nu mi le-aș fi putut imagina vreodată, iar asta este, poate, cea mai mare bucurie a scrisului.
Totuși, dacă ar fi să aleg ceva cu adevărat special, cred că cea mai frumoasă întâmplare este comunitatea Insomniacilor. Un grup de cititori, oameni din toate colțurile țării și chiar din străinătate, cu care m-am întâlnit pentru prima oară în 2014 și cu care, de atunci, mă revăd an de an. Alegem un loc, petrecem un weekend împreună și, dincolo de cărți, am devenit o familie. Între ei s-au legat prietenii care au trecut testul timpului, se ajută, se vizitează, merg împreună în vacanțe, își sunt alături în momente importante.
Faptul că niște cuvinte scrise din suflet au putut aduce laolaltă oameni care, poate, altfel nu s-ar fi întâlnit niciodată este dovada că literatura nu înseamnă doar pagini și povești, ci și punți între suflete.
„Sufletul meu simțea că trebuie să fiu acolo unde pot aduce lumină’
Îmi aduc aminte când ți-ai anunțat urmăritorii din mediul online că ți-ai dat demisia de la job pentru a te putea dedica în totalitate scrisului, iar asta, în ziua de azi, e un act de curaj. Ce a stat, de fapt, în spatele acestei decizii?
În spatele acestei alegeri nu a stat doar dorința de a scrie mai mult, ci și nevoia de a avea timp să trăiesc cu adevărat. Îmi doream să pot fi prezentă în propria mea viață, să nu mai simt că mă împart între prea multe obligații, să mă pot implica în proiectele caritabile care îmi erau atât de dragi și în care eram solicitată din ce în ce mai des. Sufletul meu simțea că trebuie să fiu acolo unde pot aduce lumină, unde pot ajuta concret, unde pot face o diferență.
Nu a fost neapărat un act de curaj, ci un act de sinceritate față de mine însămi. Și nu am regretat nicio clipă. Pentru că, din acel moment, fiecare zi a fost una trăită cu adevărat.
CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE APRILIE. REVISTA SE GĂSEȘTE LA TOATE PUNCTELE DE DIFUZARE ALE PRESEI!
FOTO: Facebook