Cum se pot cere noile ajutoare sociale în 2025 și cine are dreptul la ele. Venitul minim de incluziune a fost majorat.

Ajutoarele sociale reprezentate de venitul minim de incluziune și componentele acestuia se majorează anual, în martie, în funcție de rata inflației. Ce valoare are venitul minim de incluziune în 2025, cum se pot cere noile ajutoare sociale în 2025 și cine are dreptul la ele.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a confirmat, pentru avocatnet, că venitul minim de incluziune a fost majorat în martie 2025. Venitul minim de incluziune înlocuiește, din 2024, fostele ajutoare sociale și este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul pentru familia cu copii și ajutorul de incluziune;

Cine beneficiază de noile ajutoare sociale în 2025 (venitul minim de incluziune)

Familiile și persoanelor singure aflate în situații dificile au dreptul, potrivit legii, la un venit minim de incluziune, care să reducă riscul de sărăcie și de excluziune socială.

Noile ajutoare sociale, respectiv venitul minim de incluziune și componentele sale, se majorează anual cu valoarea inflației din anul anterior, cea mai recentă majorare având loc luna trecută.

De venitul minim de incluziune pot beneficia familiile și persoanele singure, cetățeni români, care au domiciliul sau reședința în România, dar și familiile și persoanele singure care nu au cetățenie română, dacă se află în una dintre următoarele situații:

  • sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române;
  • sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție;
  • sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.

În același timp, de venitul minim de incluziune beneficiază și persoanele fără adăpost, dar numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul primăriilor din localitățile în care trăiesc.

O altă condiție pe care trebuie s-o îndeplinească o familie sau o persoană pentru a putea beneficia de venitul minim de incluziune este cea a veniturilor mici. Mai exact, poate beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură ce nu are venituri sau care are venituri ce nu acoperă nivelul de trai minimal, respectiv dacă veniturile nete lunare ajustate le sunt de până la 700 de lei inclusiv. 

Potrivit legii, venitul minim de incluziune se constituie din totalitatea sumelor aferente componentelor acestuia, care se stabilesc în funcție de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate realizate de familie în următoarele limite:

  • pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 275 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei;
  • pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 400 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani;
  • pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei inclusiv.

Pentru a putea cere venitul minim de incluziune, cei ce îndeplinesc condițiile amintite trebuie să completeze o cerere în acest sens, fie în format tipărit, fie în format electronic, ce trebuie apoi depusă la primăria de care aparțin.

Citește și: Când ajung pensiile, alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele sociale în luna aprilie. Anunțul făcut de Poșta Română

Citește și: Ce pensie primesc românii care au lucrat doar 15 ani, stagiul minim de cotizare obligatoriu

Citeste si: Cine sunt românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Ce prevede noua lege

Noile valori ale venitului minim de incluziune, după majorarea din martie 2025

Pentru 2024, INS a anunțat o rată a inflației de 5,6%. Practic, așa cum a confirmat MMSS la solicitarea avocatnet.ro, valoarea venitului minim de incluziune și componentelor sale este acum:

Niveluri venit net ajustat

Niveluri ajutor pentru familia cu copii

Acte necesare pentru obținerea venitului minim de incluziune

Pe lângă cerere, cei interesați de obținerea venitului minim de incluziune trebuie să prezinte și:

  • o declaraţie pe propria răspundere;
  • actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei;
  • adeverințe de venit pentru toate sursele de venit ale familiei;
  • certificat de naștere pentru fiecare copil;
  • certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
  • dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 16 ani;
  • un angajament de plată (necesar pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
  • alte documente specifice situației beneficiarului.

Cine nu poate beneficia de venitul minim de incluziune

După cum stabilește Legea 196/2016, în cazul în care cel puțin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deținere cel puțin unul dintre bunurile cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, aceasta nu beneficiază de acest drept.

Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune e stabilită prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 196/2016 (HG 1.154/2022).

Concret, lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune conține:

  • Bunuri imobile: clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană și 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente;
  • Bunuri mobile: mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice; autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități; șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei „Delta Dunării;
  • Depozite bancare: cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de trei ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut, care, în 2025, are valoarea de 8.620 de lei.

Potrivit reglementărilor actuale, în situația în care unul sau mai multe bunuri aflate în proprietatea persoanei singure/ familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat în închiriere/ arendă/ concesiune, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/ familia care îl are în închiriere/ arendă/ concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obținută în urma cedării dreptului de folosință a bunului.

foto: adminis.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton