Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la 89 de ani. Tristul anunț a fostă făcut de copiii săi, Alvaro Vargas, Gonzalo și Morgana, printr-un mesaj postat pe o platformă de socializare. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură va fi incinerat, așa cum le-a cerut celor dragi încă din timpul vieții.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Autor de romane, eseuri și piese de teatru, Vargas Llosa a marcat profund literatura universală și lasă un urmă o moștenire durabilă, care transcende granițele geografice și culturale. Moștenirea sa nu constă doar în volumele publicate, ci și în curajul de a spune lucruri incomode și de a apăra valorile democratice, chiar și atunci când acestea păreau fragile.
Mario Vargas Llosa a încetat din viață la 89 de ani
Mario Vargas Llosa a încetat din viață duminică, 13 aprilie. A fost unul dintre marii protagoniști ai fenomenului latino-american din anii 1960 și 1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez și argentinianul Julio Cortazar. Într-un mesaj publicat de rudele îndoliate, se precizează că scriitorul „a fost înconjurat de familie și s-a stins în pace'.
„Decesul său îi va întrista pe rudele, prietenii și cititorii săi din întreaga lume, dar sperăm că ei vor găsi mângâiere, așa cum am găsit noi în faptul că s-a bucurat de o viață lungă, variată și fructuoasă și lasă în urmă o muncă care îi va supraviețui', se spune în mesaj.
Cauza morții lui Mario Vargas Llosa nu a fost dezvăluită, iar familia a anunțat că nu se va organiza o ceremonie publică. În conformitate cu ultima sa voință, trupul marelui scriitor va fi incinerat.
Mario Vargas Llosa s-a retras din viața publică în ultimii ani
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură s-a retras din viața publică în ultimii ani. În toamna anului trecut, fiul său declara că tatăl său „se apropie de 90 de ani, o vârstă la care trebuie să reduci puţin intensitatea activităţilor tale', fără a preciza starea de sănătate a acestuia.
„Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei sale, prietenilor săi şi lumii literare. Odihneşte-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor', a transmis Dina Boluarte, președintele statului Peru, după decesul scriitorului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-169.jpg)
Cine a fost Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936, în orașul Arequipa, Peru, dar primii ani ai copilăriei i-au fost marcați de peisajele Boliviei, unde a crescut alături de mama și bunicii materni. Între 1950 și 1952 a urmat o școală militară în Lima — o experiență care l-a marcat profund și pe care a transpus-o în primul său roman, „Orașul și câinii'. A scris mai multe cărți care vor rămâne repere ale literaturii universale, printre care Războiul sfârşitului lumii, Povestașul, Conversație la Catedrală sau Sărbătoarea Țapului.
Tradus în peste treizeci de limbi, Mario Vargas Llosa a fost un scriitor cunoscut și apreciat la nivel mondial. A trăit mai mulți ani la Paris și a avut o legătură specială cu cultura franceză. În 2016, a devenit primul autor străin inclus în celebra colecție Pléiade încă din timpul vieții, iar în 2021 a fost ales membru al Academiei Franceze.
În 2010, Mario Vargas Llosa a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile pătrunzătoare ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului'. Distincția a confirmat statutul său de unul dintre cei mai importanți scriitori ai epocii moderne.
Sursa foto: Hepta