Gilbert Sinoue - Cartea de safir

.
La Editura Niculescu a aparut romanul istoric „Cartea de safir' al lui Gilbet Sinoue.

Toledo, 28 aprilie 1487. Intr-o Spanie sfasiata de Razboiul de Reconquista si terorizata de Inchizitie, trei barbati pornesc in cautarea unei opere misterioase, cunoscute sub numele de Cartea de safir, despre care legenda spune ca ar fi fost scrisa de Dumnezeu Insusi. Acesti trei barbati care par cum nu se poate mai diferiti – un rabin, un calugar franciscan si un seic – se vad nevoiti sa isi uneasca prodigioasele cunostintele teologice pentru a accede la cea mai mare revelatie a tuturor timpurilor. Pe urmele lor se afla preaputernicul Inchizitor General fray Francisco Tom¡s de Torquemada, care se teme ca existenta unui astfel de obiect de origine divina ar cutremura din temelii Statul spaniol in formare si Biserica catolica. Sub influenta lui, regina Isabela Catolica decide infiltrarea bunei sale prietene do±a Manuela Vivero in grupul celor trei barbati porniti in aventura vietii lor, o aventura fabuloasa, care ar putea schimba lumea si cele trei mari religii – iudaismul, crestinismul si islamul – pentru totdeauna.


„Acest roman istoric este, fara indoiala, cel mai bun al lui Gilbert Sinoué… Un rabin, un teolog musulman si un calugar franciscan isi unesc fortele pentru a da de urma unui obiect uluitor… Indiciile care le ghideaza periplul sunt versetele din Tora, Noul Testament si Coran. Si cum sunt oameni de buna-credinta, vor sfarsi prin a intelege ca cele trei mari religii monoteiste sunt trei versiuni ale unui adevar unic… Didier Sénécal, Lire

Despre autor

Gilbert Sinoue s-a nascut in 1947, la Cairo. Dupa studiile iezuite, intra la Scoala normala de muzica din Paris si studiaza chitara clasica, instrument pe care il va si preda apoi. In 1987 isi publica primul roman, La pourpre et lolivier (premiul Jean-dHeurs acordat pentru roman istoric), biografia romantata a lui Calixt, al saisprezecelea Papa. In 1989, publica Avicenne ou la route dIspahan care reda viata medicului persan Avicenna. Al treilea roman al lui, l‰gyptienne, aparut in aprilie 1991, a obtinut le prix littéraire du Quartier latin. Aceasta opera este primul volum al unei vaste fresce care descrie un Egipt foarte putin cunoscut: acela al secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. La Fille du Nil este al doilea volum al acestei saga egiptene. Paralel cu cariera de romancier, Gilbert Sinoué este si un mare scenarist si autor de dialoguri pentru filme. Cartea de safir a primit, in 1996, Prix de libraires.