My Blueberry Nights

.
Pentru primul sau film in limba engleza, cineastul chinez Wong Kar Wai, cunoscut pentru „In the Mood for Love, si-a asumat nenumarate riscuri. I-a incredintat cantaretei de jazz Norah Jones rolul principal, si-a lasat actorii sa improvizeze si a revenit la tema sa favorita: dragostea.

Its better to have loved and lost than to never really loved at all, spune o vorba din poporul american si zeci de cantece de dragoste par sa-i dea dreptate; au spus-o pe rand: Nat King Cole, Nazareth si Annie Lennox in perioada Eurythmics. Ne-o spunem cu totii, pe romaneste, ori de cate ori o relatie se termina prost. Ei bine, poate nu si cei care frang inimi, ci doar noi astia cu inimile frante, categorie umila in care intra si fetele seduse si abandonate de Jude Law, fie ele fictive (vezi pleiada de personaje feminine din „Alfie), fie reale (vezi Sadie Frost, Sienna Miller).


Doar ca in „My Blueberry Nights, nu Jude Law e cel care frange inimi. Heartbreakerul nu are chip, iar secenariul „uita sa-i precizeze numele. Iubitul infidel functioneaza ca declansator; tradarea lui o imbie pe protagonista sa-si gaseasca alinarea in bratele lui Jude Law. Intre noi fie vorba, fetei ii e la indemana, dat fiind ca il intalneste pe Jude Law (pe personajul lui, in fine) seara de seara in spatele tejghelei unui restaurant de provincie, unde se ofera sa asculte dezamagirile in dragoste ale clientilor, pentru a-i consola apoi cu o portie din specialitatea casei, placinta cu afine. „My Blueberry Nights s-ar traduce atunci prin previzibilul „Noptile in care mancam placinta cu afine; pana la urma, placinta si noptile de vara, amandoua albastre, sunt laitmotivele din ultimul film al regizorului Wong Kar Wai, dar si motivele pentru care eroina acestuia – jucata adorabil de stangace de catre Norah Jones – decide sa se intoarca din calatoria la care se inhamase pentru a-si pune ordine in ganduri, dandu-si seama ca o noua dragoste o astepta „just around the corner (sau, in cazul ei, dupa tejghea), in persoana chelnerului-confident.


Filmul are insa parte de o poveste a lui, care, judecand dupa nenumaratele reviewuri care au urmat premierei acestuia de la Cannes, o eclipseaza pe cea din scenariu. Pentru Wong Kar Wai, unul dintre cei mai talentati regizori chinezi ai ultimilor ani – si primul onorat cu un premiu pentru regie la Festivalul de la Cannes (in 1997, pentru „Happy Together) – „My Blueberry Nights a reprezentat provocarea de a regiza un film a carui distributie este in procent de 100% vorbitoare de limba engleza. Scenariul scris impreuna cu Lawrance Blockman, doctor in materie de romane politiste, nu a fost insa unul batut in cuie si, in stilul caracteristic, Wong a intors notitele pe toate partile pentru ca fiecare actor sa aiba parte de replicile pe care le poate „duce. Iar rezultatul a fost unul indraznet, daca luam in considerare si faptul ca chinezul de la carma acestui road-movie american a invatat regia furand meserie, fara sa frecventeze vreo scoala. „My Blueberry Nights e un film cuminte, dar totodata indraznet. O poveste de dragoste, cat se poate de americana care, vazuta prin ochi oblici, capata usoare valente metaforice. Un veritabil road-movie care ne poarta din SoHo, New York pana in Las Vegas, via Memphis, Tennessee, cu opriri in toate localurile unde se mananca bine si ieftin, de-a lungul serpuitoarei Route 66. Marea surpriza ne intampina insa din distributie. Alaturi de o mana consistenta de actori frumosi si celebri – pe langa Jude Law mai avem ocazia sa ii vedem si pe Tim Roth, David Strathairn, Rachel Weisz si Natalie Portman – cantareata Norah Jones, fiica lui Ravi Shankar, isi face debutul pe marele ecran cu rolul din „My Blueberry Nights. Sa-ti lasi protagonista pe mana unei debutante, asta da dovada de curaj! Wong, iremediabil captivat de Jones inca de cand o vazuse prima oara in concert, a fost acuzat de critici ca si-ar fi sabotat filmul de dragul de a o avea in distributie. Daca aceasta joaca bine sau prost, e de datoria criticilor sa aduca la cunostinta publicului.


Cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes s-a deschis anul acesta intr-un tempo lent, sub semnul dragostei, cu „My Blueberry Nights, un road-movie american.

Filmul este atat de frumos incat performantele actoricesti sunt usor de scapat din vedere, daca nu complet irelevante. Culorile si jocul de lumini si umbre guverneaza fiecare cadru, fie ca e vorba de New York-ul albastru, tonurile pastel in care este pictat orasul natal al Regelui Presley sau purpuriul reflectat de firmele luminoase ale cazinourilor din Nevada. Cat despre Norah si al ei chip frumos, fiti blanzi: fata nu si-a propus sa intre in cursa pentru Oscaruri. Grammy-urile sunt punctul ei forte.

Catalina Sevastre.