Clatite cu spanac
Clatite cu spanac
Cantitati pentru patru clatite
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
Pentru clatite:
• 100 g faina
• 1 ou mare
• 300 ml lapte
• putin ulei pentru prajit
Pentru compozitie:
• 25 g unt
• 2 catei de usturoi zdrobiti
• 225 g ciuperci curatate si feliate
• 200 g frunze de spanac foarte fragede
• o mana de nucsoara
• 200 g branza crema
• sare si boabe de piper negru
Pentru ornare:
• patrunjel si lamaie
Mod de preparare:
Pentru a pregati clatitele, cerneti faina intr-un bol si strangeti-o in centrul acestuia. Adaugati oul si laptele si amestecati bine, pana se formeaza o pasta omogena. Acoperiti vasul si incepeti pregatirea compozitiei pentru umplut.
Topiti untul intr-o tigaie intinsa, puneti usturoiul si ciupercile si tineti pe foc pana cand acestea se inmoaie. Adaugati spanacul, nucsoara, branza si condimentele, dupa gust.
Amestecati bine pana se incalzeste intreg amestecul. Incingeti o tigaie cu ulei, apoi turnati o parte din aluatul pentru clatite format la inceput, si invartiti tigaia pana cand amestecul se omogenizeaza pe fundul acesteia. Coaceti doua minute pe fiecare parte.
Dupa ce ati facut cele patru clatite, turnati pe fiecare cate o patrime din compozitia pentru umplut, impaturiti-le, ungeti-le cu unt si puneti-le la copt intr-un vas rezistent. Lasati-le pana cand devin aurii.
Pentru servire, alegeti cateva felii de lamaie si patrunjel presarat deasupra.
Mai mult spanac, mai multe vitamine
Daca va imaginati ca oamenii au inceput sa foloseasca spanacul datorita campaniei de promovare a celebrului Popeye, ei bine, va inselati! Originar din Persia (numele sau arab „esbanach sau „sebanach vine din persanul „ispany), unde crestea in regiunile salbatice din munti, spanacul a fost folosit, mai tarziu, de catre medicii arabi drept medicament. Acestia il considerau o adevarata minune, care poate vindeca durerile de ficat sau de stomac.
Mai tarziu, in timpul Cruciadelor, a fost adus si in Spania si Europa centrala, asa incat, astazi, se bucura de o popularitate foarte mare, mai ales datorita continutului sau mare de vitamine. Spanacul contine o cantitate considerabila de fibre si de minerale, iar vitaminele C si E si provitamina A se gasesc in cantitati deloc neglijabile in compozitia sa.
De asemenea, spanacul este leguma cea mai bogata in fier, iar continutul sau ridicat de magneziu este foarte important in faza de crestere sau regenerare. Vitamina B continuta in frunzele de spanac imbunatateste activitatea cerebrala, ajuta la mentinerea unei pieli ferme si combate insomnia. Spanacul mai este si un important furnizor de calciu, iar pentru ca acidul oxalic continut impiedica asimilarea, el trebuie combinat intotdeauna cu produse lactate. Datorita caracteristicilor sale si continutului bogat in vitamine, specialistii considera ca aceasta leguma are un important rol in prevenirea cancerului.
Pentru a conserva la maxim calitatile sale nutritionale, e bine sa fie ales cat mai proaspat si sa aiba frunzele fragede. De asemenea, este de preferat sa fie gatit in ziua cand a fost cumparat. Daca nu-l preparati imediat, pastrati-l in frigider, dar nu mai mult de doua zile..
Îți recomandăm să încerci și aceste rețete de clatite.