Gustarea 'Visul lui Joseph
Gustarea „Visul lui Joseph
– 2-3 creveti 30 g boabe de fasole alba
– 25-30 g ficat de gasca
– o rosie
– doua ciuperci
– frunze proaspete de rozmarin
– un sfert de dovlecel
– doua linguri ulei de masline
– 3 linguri vin alb (sec)
– 3 linguri zeama de peste
– 3 catei de usturoi
– sare si piper alb, dupa gust
Mod de preparare:
Boabele de fasole se tin peste noapte intr-un vas cu apa, apoi se spala foarte bine.
Se ia o tigaie de teflon, pusa pe un foc mediu. Se toarna uleiul de masline.
Dupa ce se incalzeste usor, se pun crevetii, dovlecelul si bucata de ficat. Se presara sarea, piperul si se adauga usturoiul.
Dupa un minut, se pun si boabele de fasole, apoi, frunzele de rozmarin, pentru aroma.
Se toarna vinul alb, se adauga zeama de peste, se acopera ermetic cu un capac si se tine un minut asa.
Dupa ce se scoate preparatul, se ia rosia, se goleste de continut si se umple cu boabele de fasole.
Se orneaza cu capete de creveti si se serveste alaturi de un pahar cu vin alb, demi-sec.
Datorita felului in care stapaneste arta culinara, preparatele sale nu sunt simple mancaruri, ci borne ale unei palpitante calatorii gastronomice. Se numeste Joseph Hadad, are 43 de ani, si e Executive Chef la Casa Vernescu Restaurant, iar preparatele sale se bucura de o faima internationala.
Inainte de a sosi in Romania, in 1996, renumitul Chef a fost angajat la restaurantul Hotelului „King David din Ierusalim, unde a avut posibilitatea de a cunoaste si de a incanta personalitati de prima marime. A gatit pentru Regi (Juan Carlos, Hussein), oameni politici (Bill Clinton, Mihail Gorbaciov), vedete (Madonna, Robert de Niro). Dintre toti cei pe care si-i aminteste, pe parcursul unei discutii amicale in care demonstreaza ca e si un interlocutor mereu cu zambetul pe buze, Bill si Hillary Clinton au fost cei care s-au dovedit cei mai entuziasmati. Sotia fostului presedinte american si-a rasfatat papilele gustative cu prepelite cu stafide si sos de miere, in timp ce Bill Clinton a comandat somon proaspat, cu salata verde, stropita cu ulei de masline.
Chef-ul israelian s-a adaptat de minune la Bucuresti, unde locuieste alaturi de sotia si de copiii sai (baietelul sau are 10 ani, fetita 7). Nici aici nu e ocolit de VIP-uri. Se mandreste ca a preparat produse pentru cei doi presedinti post-decembristi (Ion Iliescu si Emil Constantinescu), dar si pentru vedete din lumea sportului (Gica Hagi, Ilie Dumitrescu).
Cititorilor revistei „VIVA!, Hadad le recomanda o gustare pentru deschiderea unei mese festive, care are ca element de baza ficatul de gasca. E un preparat „a la carte, poate fi realizat in 8-10 minute si nu e doar specialitatea sa, ci si inventia sa. De aceea, l-a si numit „Visul lui Joseph.
HORIA GHIBUTIU
Fotografii: Petrica Pavel, arhiva VIVA!