Salata de calmar cu sos de lamaie verde si zahar de palmier
Salata de calmar cu sos de lamaie verde si zahar de palmier
Cantitati pentru patru persoane
Timp de preparare: 1 ora si jumatate
Ingrediente pentru salata:
• 600 grame de calmar
• 40 ml de ulei de masline
• o lamaie verde taiata in patru
• un castravete taiat pe lung
• un mango curatat de coaja
• coriandru proaspat
• un sfert de cupa de alune prajite, nesarate
• frunze de menta
• doua cepe de apa si una rosie
Ingrediente pentru sos:
• 250 ml suc proapat de lamaie verde
• 250 g zahar de palmier
• 1 chilli taiat felii
• 12 radacini de coriandru proaspat
• 3 tulpini de busuioc si 3 de menta
• doua frunze de lamaie verde
• ghimbir
• zeama de peste, dupa gust
Mod de preparare:
Marinati bucatile de calmar in ulei, presarati coriandrul, apoi lasati cateva ore sau, daca se poate, peste noapte.
Puneti amestecul intr-o tigaie cu ulei incins si tineti pe foc 3 minute, dupa care adaugati celelalte ingrediente.
Dupa alte trei minute, asezati pe un platou, feliile de calmar fiind puse deasupra celorlalte ingrediente, dupa care turnati sosul.
Pentru prepararea sosului, puneti zeama de lamaie intr-o tigaie si tineti la foc mic. Turnati zaharul de palmier si amestecati pana se dizolva. Peste acestea adaugati restul ingredientelor si lasati sa fiarba o ora.
Luati de pe foc, tineti la rece, adaugati zeama de peste si turnati peste salata de calmar.
Reteta pe care v-o propunem aici este exotica!
Evident, nu oricine pastreaza in bucatarie zahar de palmier, nu are ghimbir si coriandru in camara, nici calmar in congelator.
Inainte de a afla daca toate acestea se gasesc la supermagazinul din colt, e bine sa stiti ca aceasta reteta de sorginte asiatica e preparata in mod curent in Romania. Simpaticul australian Darren Clements, Executive Sous Chef la Bucharest Marriott Grand Hotel, e un maestru al prepararii salatei de calmar.
El e gata sa dea lectii de gatit (asa-numitele Master Classes) oricui e interesat sa afle micile secrete care fac mancarea perfecta si transforma orice masa intr-o veritabila sarbatoare. Clements se bazeaza pe o experienta indelunga, acumulata atat in Australia natala, cat si pe Batranul Continent – in Turcia si, de 11 luni, in Romania. Astfel, Darren si-a castigat o veritabila faima, ceea ce a facut ca personalitati din toata lumea sa guste din preparatele sale.
Acasa, Clements a gatit pentru cele mai atragatoare produse de export australiene, Nicole Kidman si Kylie Minogue. Mai apoi, in Turcia, a facut mancare pentru ministri, ambasadori si chiar pentru secretarul de stat american Colin Powell. Nici in Romania nu e ocolit de celebritati internationale: Roman Polanski, Lance Henriksen si Cesaria Evora au apreciat mancarurile pregatite de australian.
Dacă vrei să încerci și o altă salată, îți recomandăm salata de fasole boabe