Iconic hot spot: La Fontana di Trevi

 Florentina Liutic
.

Dacă ai o dorință mare, Trevi e locul în care trebuie să ajungi. În schimbul unui bănuț strălucitor, fântâna îți îndeplinește orice vis.

 

Pe una dintre străduțele întorto­cheate care te duc la ea, valurile de iederă strălucitoare sunt punc­tate, din loc în loc, de câteva graffiti-uri religioase, cu sfinți mo­derni. Apoi, într-o piață impunătoare, plină de turiști, găsești ceea ce italienii nu­mesc simplu: „La Fontana.

 

Dincolo de șarmul arhitectonic, Fontana di Trevi e o structură care surprinde per­fect extravaganța și dramatismul tipice spiritului italienesc. Numele ei nu vine de la un personaj istoric, așa cum își imagi­nează aproape toți turiștii, ci din cuvintele „tre vie (sudate ulterior în combinația „trevi), care înseamnă „trei drumuri. Și, într-adevăr, Fontana di Trevi se găsește la intersecția a trei străzi (Via Dei Crocicchi, Via Poli și Via Delle Muratte), iar istoria ei începe cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, în vremea Imperiului Ro­man, când Trevi era punctul final al unui apeduct. Fântâna nu a arătat, însă, me­reu așa. A căpătat aspectul baroc pe care îl are astăzi în 1629, când Papa a decis să o reconstruiască și i-a încredințat sarcina „rebranding-ului arhitectului Nicola Salvi. Concursul de reproiectare a fost inițial câștigat de Alessandro Galilei, însă, cum acesta era florentin, iar Salvi roman, în final a fost preferat cel din urmă. Re­zultatul a fost pe placul tuturor, inclusiv al pretențioșilor poeți ai epocii, care i-au dedicat fântânii o sumedenie de versuri.

 

Turiștii, la rândul lor, au copt și răscopt în jurul fântânii o mulțime de superstiții, cea mai cunoscută fiind, firește, cea a bănuțului. Se crede că, dacă arunci un bănuț în Trevi și îți pui o dorință, aceasta se va îndeplini. Zilnic, 3.000 de visuri ajung pe fundul fântânii. Prețul plătit pentru fiecare dintre ele e colectat de autorități. În fiecare zi, din fântână sunt scoși aproximativ 3.000 de euro (recordul a fost înregistrat în 2012, când în primele luni ale anului au fost scoși aproape 600.000 de euro), care sunt donați unei fundații. De-acolo banii se îndreaptă că­tre nevoiași. În trecut mare parte din bani erau furați la căderea nopții de hoți. Cel mai cunoscut este DArtagnan, un hoțo-man boem care a furat bani din Trevi timp de 34 de ani. Autoritățile au reușit să-l prindă abia în 2002.

 

Fontana di Trevi e și locul care i-a adus din nou îm­preună pe Mădălina Ghenea și pe Ge­rard Butler. În 2013, la doar 11 zile după ce actorul a confirmat despărțirea de fo­tomodelul român, paparazzi i-au foto­grafiat lângă fântână. Cei doi au făcut multe fotografii împreună, semn că spe­rau ca amintirile de la Trevi să însemne ceva peste ani. Nu a fost, însă, așa. Ce mai e de spus despre Fontana di Trevi, din câte nu s-au scris deja? Prea puține. Poate doar că e construită din aceleași materiale care au fost folosite și pentru zidurile impunătoare ale Colloseum-ului. Sau poate doar că faimoasa scenă din „La Dolce Vita lui Fellini, în care Anita Ekberg și Marcello Mastroianni intră în fântână îmbrăcați, nu a fost chiar atât de romantică precum pare pe micul ecran. „Înghețul care pusese stăpânire pe mine a fost frate cu moartea. Mi se părea că picioarele mi se transformaseră în sloiuri de gheață. Apa din fântână vine din munți, iar noi am filmat scena în ianua­rie. Când am terminat de filmat, m-au scos pe brațe din fântână, pentru că nu îmi mai simțeam picioarele, a rememo­rat Anita într-un interviu acordat unei televiziuni suedeze. La rândul său, Fellini a mărturisit că au fost trase atât de multe duble, încât Anita nu a ieșit din apa fân­tânii timp de patru ore, iar Mastroianni a cerut să poarte un al doilea rând de haine pe sub costum. Cum încă îi era frig, a băut atât de multă vodcă pentru a se în­călzi, încât în scenă când Anita îi spune: „Marcello! Come here. Hurry up!, Mastroianni e beat criță. Scena finală e, însă, fabuloasă. În 1996, în ziua morții lui Mastroianni, apa din Trevi a fost oprită, iar fântâna drapată în negru. Anita a mu­rit la începutul acestui an și, într-un soi de întorsătură ciudată a vieții, actrița care în urmă cu 55 de ani filma într-o fântână plină cu bănuți care fac promisiuni de fe­ricire, a murit în sărăcie.

 

GABRIELA I. BĂDICA, Foto NORTHFOTO, HEPTA, SHUTTERSTOCK

 

Claudia Schiffer, aflată la Roma pentru a lansa parfumul Alberta Ferretti, nu a ratat ocazia de a vizita și Fontana di Trevi.Claudia Schiffer, aflată la Roma pentru a lansa parfumul Alberta Ferretti, nu a ratat ocazia de a vizita și Fontana di Trevi.

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton