Interviu: Matei Plesu si-a lansat "Amintiri din bucataria lumii"

 Adina Rosetti
.


Care sunt (cateva dintre) felurile tale de mancare favorite? Dar cele mai vechi „amintiri gustative' pe care le ai? Ce gusturi din copilarie ti-au ramas in memorie
?

Lasand la o parte laptele matern, o amintire gustativa puternica a copilariei e legata de primul sul de sorici si de o bucata de svaiter, cam uscata. Mi-au placut atat de mult, incat m-am retras cu ele in pat si le-am rontait de unul singur, ca un caine. De atunci, am ramas cu o feblete, care dureaza pana azi, pentru cruste si coji de tot felul (de paine, de cascaval, de mezeluri) si, in general, pentru tot ce e zgarcios si crocant.

In copilarie si adolescenta rasfoiam cu drag carti de si despre bucate, dar amorul fata de zona culinara era mai degraba vizual-imaginar. Tin minte ca mancarurile copilariei – supe, ciorbe, ardei umpluti, pui cu pilaf, ciulama de ciuperci si chiftele -, oricat de bune si de bine facute, mi se pareau enorm de plicticoase.

Vezi cum sa faci ciulama de ciuperci de post!

Dacă ești dornic să savurezi ceva bun, vezi această rețetă de ardei umpluti cu carne de pui. E demențială!

Din placere am inceput sa mananc tarziu, abia dupa 19 ani, cand descoperisem deja orientalii (turci, arabi) si asiaticii (chinezi, vietnamezi). De astfel de gusturi mi-e pofta oricand. Sunt un exotofil innascut.

 

 

In ce loc din lume ai avut cea mai intensa/ bogata experienta culinara?

Sa nu crezi ca sunt vreun globe-trotter care a vazut o jumatate si mai bine din planeta. Cele mai exotice calatorii ale mele de pana acum se rezuma la Tunisia si la Turcia. Pentru romani cel putin, Turcia e cea mai la indemana forma de a calatori hat-departe, la doi pasi de casa. Sigur, cu conditia sa nu te impotmolesti la Kusadasi sau in Antalya. La doar 400 de km departare de Bucuresti incepe o tara prin care ai acces la Orientul Apropiat, Mijlociu si la Asia, sau, gastronomic vorbind, la bucataria osmana, araba, persana, mongola si chiar la cea chinezeasca. Cu cat te abati mai mult de la ruta batatorita, cu cat te aventurezi mai departe spre est, in orase ca Antakya, Iskender, Antep, Urfa, Diyarbakir, Van, cu atat mai larg si mai colorat devine spectrul savorilor.

 

Nascut in 1973, Matei Plesu este fiul cunoscutului om de cultura Andrei Plesu. A mai publicat, in 2009, la Editura Humanitas colecţia de povestiri Non-sensul giratoriu şi alte non-sensuri de ieri şi de azi. In prezent, lucreaza la revista Dilemateca.

 

 

[gallery ids=""]

 

Foto: Ruxandra Ilie

 

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton