Îți dorești mai mult timp liber pentru tine. Iată câteva trucuri simple

.

Ritmul alert în care se mișcă totul în ziua de astăzi te determină să fii într-o permanentă criză de timp. Taskuri peste taskuri, probleme de rezolvat atât la birou cât și acasă, provocări pe care trebuie să le treci cu brio. Printre atâtea lucruri pe care le ai de îndeplinit în cele 24 de ore, rar îți mai rămâne timp liber și pentru tine. Totuși, specialiștii în managementul timpului au câteva soluții și idei. Iată la ce trucuri poți apela: 

  1. Scurtează timpul pe care îl petreci în trafic


Mai ales dacă locuiești într-un oraș aglomerat cum este Bucureștiul, multe ore sunt pierdute în trafic, stând la semafoare, cozi și coloane în care se merge bară la bară. Ideal este să începi să salvezi acest timp, găsind o metodă prin care să scurtezi minutele petrecute în drum către locul de muncă. De exemplu, să eviți orele de vârf, să pleci la și de la birou când traficul este mai aerisit. O altă soluție este să testezi mai multe rute și să o alegi pe cea mai scurtă. Dacă ești o persoană activă care și-ar dori să aibă mai mult timp pentru a face sport, nu este nevoie să îți treci în calendar ședințe de aerobic făcute cu instructorul în sala de sport, ci poți folosi timpul pe care îl petreci zilnic în drum spre job. Cumpără-ți o bicicletă și renunță la transportul în comun în sezonul cald. Astfel, vei găsi timp pentru tine și nevoia ta de a face mișcare. 


  1. Plătește facturile online fără să mai stai la cozi

Serviciile de telefonie mobilă, TV, electricitate sau internet pot fi efectuate prin plata cu telefonul datorită opțiunilor de Mobile Banking și Internet Banking care îți permit să scutești orele petrecute stând la cozi la ghișee. În plus, aplicațiile specifice cardurilor bancare îți oferă posibilitatea de a verifica starea contului tău imediat după efectuarea unei plăți. Astfel, îți garantează 100% siguranța tranzacțiilor tale și ai acces la ele oriunde, oricând. 

  1. Gândește taskurile mari în pași mici și simpli

Un alt motiv pentru care nu avem timp suficient pentru noi este că nu reușim să ne organizăm eficient atunci când avem un task mare de îndeplinit. De obicei, provocările complexe ne copleșesc și din start avem senzația că ne va lua o veșnicie pentru a le scoate la capăt. Nu întotdeauna este așa. Există o celebră vorbă spusă cândva de Henry Ford, „indiferent dacă crezi că poți sau crezi că nu poți, ai dreptate’. Pentru a nu te autosabota, atunci când ai un obiectiv de îndeplinit, fie că este profesional sau personal, gândește-l în pași mici și simpli. Apoi pentru fiecare lucru dă-ți un timp cât mai rapid în care să îl faci. Cu alte cuvinte, nu amâna telefoanele pe care le ai de dat, programările, cumpărăturile, întâlnirile sau discuțiile. Acționează, atunci când ele apar sau cât mai curând, astfel îți va rămâne timp și pentru bucuriile tale.  


  1. Fii prezentă 100% în ceea ce faci

A fost dovedit științific faptul că atunci când te concentrezi 100% pe o acțiune, o vei face mult mai rapid și corect decât dacă îți lași mintea să zboare în altă parte. De exemplu, dacă ai de trimis un mail, este eficient să te ocupi doar de el, fără să fii întrerupt de colegi, melodiile din căști, telefon sau gândul că se apropie pauza de masă și nu știi ce să comanzi ca să mănânci. Vei putea face asta, imediat ce termini mailu. Cu cât îl scrii mai repede, clar și bine, cu atât vei câștiga timp pentru tine. 


  1. Învață să ceri ajutorul

Uneori soluțiile constau în renunțarea la anumite lucrurile care nu sunt cu adevărat importante pentru tine, să delegi sau să ceri ajutorul. Atunci când ai multe lucruri de făcut și simți că viața ta este mult prea aglomerată, întocmește o listă cu activitățile, relațiile, pasiunile, interesele care îți mănâncă cele mai mult resurse și vezi în ce măsură merită să le continui. Fii dispusă să renunți la ceea ce nu îți aduce nicio satisfacție și pune în loc  activitățile care se potrivesc mai mult cu ceea ce ești tu acum. Poate că este vorba de un hobby pe care de multă vreme îți dorești să îl practici, dar nu ai găsit niciodată timp suficient pentru el. Sau de oameni cu care vrei să te întâlnești, să discuți, de relații pe care vrei să le construiești. Orice ar fi, merită să găsești o strategie prin care să le faci realizabile.  


Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu BCR