Pentru romantici, dar și pentru iubitorii de natură, lagunele sunt alegerea ideală. Ape turcoaz, nisip fin, decor paradisiac… aici vacanțele încep cu adevărat.
Ce poate fi mai frumos decât o vacanță exotică, într-un loc desprins parcă din povești? Te invit să faci o călătorie în cele mai frumoase lagune unde albastrul cerului se întinde cât vezi cu ochii deasupra apelor turcoaz ce-ți taie respirația.
LAGUNA TRUK
Dacă vă plac legendele, Laguna Truk este destinația ideală. Supranumită și muzeu subacvatic, în adâncurile lagunei se află o mare parte din fosta flotă aviatică japoneză, distrusă de către americani la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest paradis tropical, localizat în Oceanul Pacific, este considerat cel mai bun loc din lume pentru scufundări. Acoperite cu corali, epavele creează un peisaj absolut unic. Unele încă mai au vagoane complet încărcate pe punte, iar pe altele există veselă și tacâmuri folosite de ofițeri. Multe epave au plăcuțe informative, iar una dintre cele mai cunoscute este Shinohara, un submarin care a participat la atacul din Pearl Harbor. Însă, popularitatea lagunei Truk datează din anii 70, când renumitul oceanograf Jacques Yves Cousteau a făcut un film acolo („Lagoon of Lost Ships). Iar de atunci, numărul turiștilor a crescut de la un an la altul. Apa limpede precum cristalul are o temperatură de 29 de grade Celsius și este foarte calmă din decembrie până spre finalul lunii mai, scuba diving-ul fiind sportul preferat al celor care ajung în această perioadă în lagună. Datorită apelor tropicale calde, epavele au fost transformate în grădini de corali de o frumusețe izbitoare, ce adăpostesc sute de pești și animale marine. Este o adevărată plăcere să înoți printre toate aceste minunății.
LAGUNA ALBASTRĂ DIN COMINO
Comino este o mică insulă aflată în centrul Mării Mediterane, parte a arhipelagului maltez. Aici se află Laguna Albastră, la fel de albastră ca și filmul cu același nume. Bazinul lagunei este mărginit de stânci calcaroase și grote care serveau, în Evul Mediu, drept refugiu pentru pirați și diverși prădători. Mai târziu, legendarii cavaleri de Malta au folosit Comino pentru odihnă și vânătoare. Astăzi, întreaga insulă este un sanctuar pentru păsări și o rezervație naturală, iar vizitatorii Lagunei Albastre pot face scufundări sau pot înota în apele limpezi. Scafandrii se înghesuie să exploreze apele nu doar datorită limpezimii, ci și pentru că viața marină de aici este de o varietate uimitoare. Orașul-port Sliema este cel care încercuiește laguna, iar apele incredibil de transparente sunt atât de limpezi, încât par de sticlă. Însă se dovedesc a fi foarte înșelătoare – sunt mult mai adânci în realitate decât par la prima vedere – datorită unei iluzii optice. Iar albastrul perfect, aproape ireal al lagunei contrastează cu dealurile înconjurătoare, scunde și aride, „populate de sărăcăcioasa vegetație pitică. Pe Comino se poate ajunge cu feribotul din Malta sau Goza, iar pentru cei care doresc să rămână peste noapte aici, pe insulă există un singur hotel, deschis doar vara.
LAGUNA BALOS
Situată în extremitatea nord-vestică a insulei Creta, Laguna Balos este renumită pentru apele sale turcoaz, pentru frumusețea naturală și, totodată, pentru peisajul exotic. De îndată ce păşeşti în acest paradis acvatic nu-ţi rămâne altceva de făcut decât să te bucuri la maximum de fiecare centimetru pătrat din uriaşa lagună cu apă caldă, fiind ideală pentru copii mici datorită faptului că nu are o adâncime mare. Vei avea frumoasa surpriză să constaţi că nisipul are culori incredibil de variate în apă, ceea ce oferă întregului peisaj un aer cameleonic. În multe locuri, nisipul are culoarea roz, datorită scoicilor pisate, formând o priveliște mirifică, rară. Întregul peisaj pare desprins dintr-un tablou în care pictorul, jucându-se cu mai multe culori, a creat şi recreat un peisaj, înfrumuse-ţându-l încontinuu. Pe timpul verii, laguna este vizitată de mii de turiști care sosesc cu feriboturile ce pleacă din portul Kissamos. Dacă nu îți plac aglomerațiile, ar fi bine să eviți o vacanță în lunile iulie și august, deoarece în această perioadă obișnuiesc să vină fluxuri mari de turiști. Dincolo de stâncile ce se găsesc la limitele lagunei, apa este mai adâncă și mai rece, fiind ideală pentru practicarea snorkeling-ului.
ADINA VÎLCEA Foto SHUTTERSTOCK