Dacă le-ai vizitat deja, o reîntoarcere în unele dintre cele mai frumoase muzee din România este oricând binevenită. Iar daca nu le-ai descoperit încă, este momentul să îţi programezi o vizită. Pe lângă colecţiile permanente, aceste muzee cu Fainoşag găzduiesc expoziţii temporare sau concerte minunate.
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu
Sibiul găzduieşte unul dintre cele mai importante muzee ale ţării, Muzeul Naţional Brukenthal cu o istorie de 197 de ani şi sub numele căruia se află mai multe galerii de artă şi muzee. Astfel, în 2006, s-a deschis cea mai recentă locaţie şi anume Galeria de Artă Contemporană în care au expus cei mai importanţi artişti contemporani români. Pe lângă expoziţiile permanente, complexul muzeal Bruckhental este gazda perfectă a unor expoziţii temporare. Iar cea mai importantă din această perioadă este « Salvador Dali – Divina Commedia », deschisă până pe 15 septembrie la etajul 1 al Palatului Brukhental. Expoziţia include 100 de gravuri după acuarelele lui Dali, care între 1951-1960 a ilustrat Divina Commedia, oferind propria sa interpretare. Una care a devenit un reper al artei secolului XX .
Foto: www.brukenthalmuseum.ro
Muzeul Naţional al Satului « Dimitrie Gusti » din Bucureşti
Din 1936, Bucureştiul găzduieşte în mijlocul său un sat cu monumente şi artefacte din secolele XVII-XX. O vizită la acest muzeu este sinonimă cu un tur incredibil prin România rurală care se lasă astfel descoperită şi admirată. Pe lângă casele, gospodăriile sau bisericile din diverse zone etnografice ale ţării care trăiesc aici o nouă viaţă, Muzeul găzduieşte mereu târguri, iarmaroace, expoziţii de fotografie. Astfel, între 31 iulie – 8 septembrie poate fi vizitată expoziţia „Costume tradiţionale din Banatul de Câmpie – splendoare şi fast ', aceasta fiind o selecţie a celor mai frumoase podoabe tradiţionale lucrate de meşteri populari din România. Salbele de argint vor fi, cu siguranţa, piesele cele mai admirate din cadrul acestei expoziţii.
Foto: www.museul-satului.ro
Muzeul National Peleş din Sinaia
Construit de Carol I pentru a servi drept reşedinţă de vară pentru familia regală, Peleşul s-a transformat în muzeu după 1914, iar astăzi este unul dintre cele mai frumoase monumente din Europa. Este şi unul dintre cele mai vizitate obiective din România, peste 7 milioane de turişti trecându-i pragul din 1990 şi până în prezent. Aceştia au putut admira colecţiile de sticlărie, argint, textile sau ceramică adăpostite de muzeu, vizitând în acelaşi timp diferite expoziţii temporare sau asistând la concerte şi recitaluri de muzică clasică, care au loc aproape săptămânal în Sala de Concerte a Castelui Peleş. Până pe 15 septembrie, Castelul poate fi vizitat după programul de vară care poate fi consultat pe pagina peles.ro.
Foto: peles.ro
Muzeul Bran
Cu o colecţie de peste 6.000 de piese, Muzeul Bran aflat în incita Castelului Bran, exercită o atracţie incredibilă asupra turiştilor care vin în număr mare în unul dintre locurile preferate ale Reginei Maria. Aflat pe cele 4 etaje ale castelui, muzeul adăposteşte colecţii de arme, ceramică, mobilier, iar în curtea casteluui se află un muzeu al satului în care au fost aduse case tradiţionale reprezentative pentru zona Rucăr-Bran. Cele mai multe piese de mobilier pe care le vei vedea aici provin din vechiul fond regal al Reginei Maria şi decorau interioarele din perioada interbelică. O masă în stil gotic, realizată în secolul XIV, este cea mai veche piesă de mobilier aflată în patrimonial muzeului. În fiecare an, de Halloween, toţi cei fascinaţi de povestea contelui Dracula sunt invitaţi la un tur al castelului.
Foto: www.statiunea-turistica-bran.ro