Celebrul rapper și DJ german Nana, cunoscut, mai ales pentru hit-ul “Lonely”, devenită și cea mai de succes melodie euro-rap, va concerta în România. Artistul nu este la prima sa vizită în România. În 2008, el a lansat varianta românească a celebrului hit “Lonely”, în colaborare cu trupa Korekt și Lavinia.
Am discutat, în exclusivitate, cu Nana și am aflat ultimele noutăți din viața artistului, dar și detalii despre show-ul pe care urmează să îl susțină la Diskoteka Festival, în Timișoara, la începutul verii.
Nana, spune-mi pentru început, când și cum s-a îndeplinit visul tău să fii artist?
Nu povestesc des asta, dar, nu am avut succes peste noapte. M-am mutat alături de familia mea, mama și frații mei, la 10 ani în Hamburg. Am sperat de mic să devin un nume, dar începutul nu a fost așa de ușor. Mai nimeni nu știe că prima oară când urcam pe scenă mă numeam MC Africa True și eram DJ în cluburile underground de hip hop.
Legătura ta cu România este una cu tradiție deja. Nu este prima oară când vizitezi meleagurile țării. Ce anume te-a atras la România?
Eu sunt un mare fan al culturilor din toate părțile lumii, îmi place să vizitez locuri noi și să iau contact cu localnicii oriunde merg. România este un loc special pentru mine, o țară frumoasă în care mi-aș dori să-mi petrec un concediu în care am ocazia să explorez locurile. E plină de natură, iar eu iubesc asta. Am înțeles că aici sunt probleme cu desfișările.
Ai avut o colaborare cu doi artiști români pentru piesa Lonely'. Cum ți se pare piața muzicală românească?
Românii au foarte mult potențial când vine vorba de muzică. Sunt oameni talentați, cu piese bune, unele dintre ele care abordează teme controversate. Ceea ce aș adăuga categoric la artiștii români… sarea și piperul, să fie mai îndrăzneți pentru că talentul îl au deja. Mie îmi place să ating limite în piesele mele, să transmit în mod real ceva chiar dacă asta a stârnit de multe ori controverse. Am abordat în piesele mele teme că rasismul, holocaustul și altele, iar oamenii au reacționat pozitiv și s-au regăsit în ce am cântat.
Ce teme ai aborda în piesele tale dacă ai fi artist român?
Orice artist este o individualitate. Nu există o rețetă pe puncte, valabilă pentru toată lumea. Sunt de părere că muzica pe care o faci ar trebui să te reprezinte, iar în momentul în care ai ceva de spus ar trebui să o faci, indiferent că o faci prin muzică, în scris sau într-o discuție cu prietenii. Fiecare ar trebui să facă ce simte și să cânte despre lucrurile care sunt importante pentru el sau despre lucrurile care îl influențează în mod constant pe el dar și societatea în care trăiește.
La DISKOteka Festival în Timișoara sunt așteptați aproximativ 45.000 de oameni, majoritatea români. Cum e publicul român la concerte?
De fiecare dată când am avut ocazia să cânt în România am rămas plăcut impresionat de emoția și energia transmise de public. Tu ca artist, în momentul în care ești pe scenă, te hrănești cu energia transmisă de public și la un moment dat se creează o legătură cumva. Gândește-te cum ar fi că un fir invizibil să ne lege pe toți între noi și să acționăm la fel. Românii mi-au transmis de fiecare dată o super energie în toate concertele pe care le-am susținut, sunt extraordinari. De fiecare dată când am fost în România am avut numai experiențe plăcute, abia aștept să ne revedem.
FOTO: PR